14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj22 de candidați pe un post la Fisc

22 de candidați pe un post la Fisc

Noii angajați la Fisc vor avea și atribuții de lucru cu publicul și vor sta la ghișee, ca să nu se mai întâmple să fie aglomerație ca anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)
Noii angajați la Fisc vor avea și atribuții de lucru cu publicul și vor sta la ghișee, ca să nu se mai întâmple să fie aglomerație ca anul trecut (Foto: Bogdan Grosu)

Circa 264 de persoane s-au înscris pe 44 de posturi la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova. Concurența pe posturile de debutanți a fost peste așteptările celor de la ANAF, în timp ce mediul privat se plânge că specialiștii le pleacă la stat, pe salarii mai mari. 

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova se află în plin proces de recrutare a 44 de persoane pe diverse posturi, pornind de la consilieri debutanți, asistenți, inspectori principali (gradul I) și până la inspectori superiori. Proba scrisă a avut loc pe 31 ianuarie, iar interviurile au început în primele zile din februarie și se vor încheia mâine. Potrivit datelor de pe site-ul DGRFP Craiova, s-au înscris la concurs 264 de persoane, însă pe anumite posturi concurența a fost acerbă. Directorul coordonator al DGRFP Craiova, Mircea Pîrvulețu, a precizat că pentru un singur post s-au înscris 22 de candidați, acesta fiind recordul înregistrat la acest proces de recrutare organizat de Fisc după patru – cinci ani în care nu s-au mai făcut angajări. Postul respectiv este de debutant la Biroul de Informații Fiscale din cadrul Administrației Fiscale Contribuabili Mijlocii. Concurența a fost destul de mare și pe alte posturi, în special tot de debutanți. Pentru alte două posturi de debutanți la Registrul Contribuabili Persoane Fizice au fost înscriși 11 pe loc, iar pentru un post de consilier principal la Compartimentul comunicare și relații cu mass-media au fost tot 11 persoane înscrise pentru un singur post. „S-au înscris foarte mulți concurenți pe posturile de debutanți, pentru că acele posturi nu necesită experiență, iar salariul este cât de cât bun“, au spus surse din cadrul DGRFP Craiova. Potrivit acelorași surse, cei care vor fi angajați vor face prin rotație la ghișee împreună cu actualii funcționari ai Fiscului. Concurență mare a fost și pe posturile de inspectori superiori de la Control Fiscal, posturi care necesită experiență, cunoștințe multe și responsabilități, iar salariile sunt mult mai mari decât cele pentru debutanți.

Salarii de aproape 1.000 de euro la Fisc

Directorul coordonator al DGRFP Craiova a precizat că salariile nete încasate de debutanții angajați la Fisc sunt de aproximativ 1.700 de lei (în mână). Următorul post în ierarhia ANAF este consilierul sau asistentul, urmate de inspectorii principali care încasează circa 3.000 de lei net pe lună. Cele mai mari salarii le au inspectorii superiori, care au și cea mai mare experiență. Ei câștigă în jur de 4.200 – 4.300 de lei pe lună, a spus Pîrvulețu, astfel că salariul lor net este foarte aproape de 1.000 de euro pe lună. Concurența pe posturile scoase la concurs de ANAF arată că oamenii au tendința să migreze către stat, din mediul privat, cum spunea un antreprenor craiovean în urmă cu o săptămână. Alt antreprenor a precizat zilele trecute că specialiștii migrează către stat. „Eu dacă organizam concurs pentru un post de economist sigur nu îmi veneau 22 pe loc, cum s-a întâmplat la Fisc. Salariile mari de la unele instituții de stat îi atrag ca un magnet pe candidați“, a spus antreprenorul craiovean. Chiar unul dintre candidații înscriși la un post scos de DGRFP Craiova a confirmat că s-a dus la concurs pentru salariul mare și pentru faptul că la stat este „mai puțină bătaie de cap decât la privat“. El a spus că pentru postul pentru care a concurat la Fisc se plătește un salariu de 2.500 de lei pe lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS