10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImobiliare în stil italian: Garanti Bank intră în scandalul „Emilio“

Imobiliare în stil italian: Garanti Bank intră în scandalul „Emilio“

Terenul tranzacționat cu scandal în Brazda lui Novac este folosit acum ca parcare
Terenul tranzacționat cu scandal în Brazda lui Novac este folosit acum ca parcare

GdS continuă seria dezvăluirilor despre megaafacerea imobiliară de 3,7 milioane de euro pusă la cale în Craiova de italianul Vincenzo Ioele (Emilio). În episodul de astăzi, veți vedea cum a intrat Garanti Bank în acest scandal, după tranzacționarea unui teren ipotecat din cartierul Brazda lui Novac. Afacerea s-a lăsat cu un nou dosar penal la DIICOT, pentru înșelăciune.

În episoadele anterioare ale serialului nostru, ați aflat cum Emilio l-a păcălit pe omul de afaceri craiovean Mihai Mehedințu, construind pe terenul acestuia (268 mp) din Centrul Vechi al Craiovei (str. Romain Rolland nr. 1) un bloc de locuințe. În schimbul terenului, italianul trebuia să-i cedeze lui Mehedințu patru apartamente și două locuri de parcare în blocul respectiv. Încălcând înțelegerea, Emilio a vândut toate apartamentele către 11 clienți. Mehedințu l-a dat în judecată pe Emilio și a desființat pe fond convenția dintre ei. Din această cauză, cumpărătorii apartamentelor nu și-au putut înscrie la Cartea Funciară (CF) dreptul de proprietate asupra terenului de sub bloc. Ei ar putea fi obligați în justiție să-i plătească lui Mihai Mehedințu despăgubiri de circa 250.000 de euro. Doi notari publici (Victor Ilie Florea, Ionel Curea) și trei funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj (Costinela Chimoiu, Cristian Militaru, Lucian Dovan) sunt acuzați de complicitate cu afaceristul italian și au fost reclamați la DIICOT și DNA – care a început urmărirea penală „in rem“ în acest dosar. Firma lui Emilio implicată în această afacere (Euro Universal Construcții SRL) a acumulat datorii către creditori în valoare totală de 3,7 milioane de euro și și-a cerut insolvența. Creditorii-persoane fizice care au plătit avansuri pentru apartamentele promise de italian au de recuperat 4,6 milioane lei (1 milion de euro). Activele din patrimoniul firmei (11.800 de euro) nu acoperă datoriile (3,7 milioane de euro), astfel încât la această oră este clar că oamenii pot rămâne cu buza umflată. Mai mult, pentru a scăpa de răspundere, Emilio a transferat firma Euro Universal pe numele unor oameni-paravan. În acte, patronul societății este Dorian Vișan, fost șofer pe mașina care transporta materiale de contrucții (acum plecat la muncă în Anglia), iar Mihai Șomîrdoleanu (paznicul) a devenit administrator. Emilio controla firma și avea acces la conturi printr-o șmecherie simplă, o procură specială autentificată la notarul Ionel Curea.

Cum a fost vândut un teren ipotecat

În perioada în care dădea lovitura cu blocul din Centrul Vechi, Emilio a reușit să păcălească și un client căruia i-a vândut un teren intravilan (437 mp) din cartierul Brazda lui Novac (str. Lămâiței, nr. 23) proprietatea firmei Euro Universal. Terenul era ipotecat la Garanti Bank pentru garantarea unui împrumut făcut de Grup International SRL, o altă societate controlată de italian. Schema a fost extrem de simplă. Pentru a putea vinde terenul, Emilio avea nevoie de acceptul băncii. Și l-a obținut. Banca a emis un ACORD (26 mai 2014) pentru vânzarea terenului, condiționat de „rambursarea anticipată totală, în valoare de 67.416 lei, a creditului acordat Grup International SRL“. Suma menționată trebuia încasată în contul deschis de vânzător (Euro Universal) la Garanti Bank. Banca a făcut o precizare extrem de importantă în ACORD și anume că ipoteca se va menține până la efectuarea rambursării anticipate totale a creditului cu suma menționată (67.416 lei), încasată la vânzarea imobilului.
După ce a obținut acordul băncii, Emilio a vândut terenul către familia Marian-Săndel și Ilona-Carmen Năftică. Cel puțin în acte, tranzacția s-a ridicat la 25.000 de euro, din care 10.000 de euro plătiți la semnarea contractului, autentificat la notarul Ionel Curea (22 ianuarie 2015). Restul banilor au fost virați în două tranșe, prin transfer bancar. Plățile au fost făcute în contul Garanti Bank indicat, la datele de 11 februarie (40.000 lei) și 16 februarie 2015 (26.800 lei). CONTRACTUL menționa că terenul nu este grevat de sarcini, cu EXCEPȚIA interdicției în favoarea Garanti, pentru suma de 150.000 de euro. Contractul de garanție imobiliară (22 martie 2010) a fost autentificat la notarul Ilie Victor Florea.

Emilio și Garanti Bank, acuzați de complicitate

După finalizarea tranzacției, familia Năftică a cerut prin avocatul Daniel Vlădoianu radierea ipotecii Garanti Bank asupra terenului. Proaspeții proprietari au avut însă parte de o mare surpriză. Garanti a răspuns (18 ianuarie 2017) că nu poate radia ipoteca deoarece creditul nu a fost stins! Banca le-a spus că ipoteca se va menține „până la efectuarea rambursării anticipate a creditului acordat“, lucru menționat și în ACORD (26 mai 2014). Cum de nu a fost stins creditul lui Emilio, deși familia Năftică plătise în contul indicat de Garanti Bank suma cerută prin ACORD (67.416 lei) pentru „rambursarea anticipată totală“ a împrumutului? Este un mister pe care numai funcționarii bancari îl pot lămuri. Familia Năftică bănuiește o complicitate între Vincenzo Ioele și Garanti Bank – care a rulat prin conturile sale banii italianului. Realizând că au fost păcăliți, cumpărătorii terenului au depus o plângere penală la DIICOT, acuzându-i de înșelăciune pe Emilio și banca. Avocatul Daniel Vlădoianu spune că motivele invocate de Garanti în apărarea sa nu se susțin. Banca nu ar fi știut de tranzacție, iar italianul a retras imediat banii din cont. Acest lucru nu este credibil, mai spune avocatul familiei Năftică, pentru că în momentul emiterii ACORDULUI, banca trebuia să se asigure că va recupera contravaloarea ipotecii. În plus, Garanti a fost înștiințată de OCPI că familia Năftică și-a înscris dreptul de proprietate în Cartea Funciară a terenului în urmă cu doi ani (5 februarie 2015).
Încercând să înțelegem contradicțiile din documentele emise, am adresat Garanti Bank mai multe întrebări referitoare la valoarea contractului de credit, evaluarea terenului, suma aflată în sold la data ACORDULUI, procedura de radiere a unei ipoteci, dar și ce s-a întâmplat cu banii virați în cont de familia Năftică. Reprezentanții Garanti nu au dorit să ofere însă nici un fel de informație cu privire la acest subiect. „Din motive de confidențialitate, banca nu poate intra în detalii cu privire la relația contractuală cu unul dintre clienții săi“, se arată într-un răspuns trimis GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS