21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrăpastie salarială între bugetari și privați

Prăpastie salarială între bugetari și privați

Evoluția salariilor personalului bugetar și a celor care lucrează la stat, comparativ cu salariile angajaților din mediul privat
Evoluția salariilor personalului bugetar și a celor care lucrează la stat, comparativ cu salariile angajaților din mediul privat

Angajații din mediul privat au început să migreze către stat, pentru că salariile din sectorul de stat sunt mult mai consistente decât cele pe care le pot oferi firmele private. Datele de la Statistică arată că, de exemplu, salariile medii nete din administrația publică sunt de 2,27 ori mai mari decât salariile nete care se plătesc în sectorul privat. Urmăriți mai jos o analiză comparativă realizată de GdS, pe baza cifrelor oficiale.

Salariile din sectorul de stat au crescut de două ori mai repede decât cele din mediul privat, în mare parte datorită promisiunilor puse în practică în anii electorali. Aceste indexări salariale ale bugetarilor au efecte negative în mediul privat, din cauză că unele firme s-au trezit că angajații buni migrează către sectorul public, iar firmele private nu pot să facă față „concurenței neloiale“ venite din partea statului în ceea ce privește salariile oferite angajaților.

Migrația forței de muncă de la privat la stat

Mediul privat se plânge de existența unei situații ciudate, în sensul că statul majorează salariile bugetarilor „la grămadă“, fără să se pună problema eficienței sau a productivității muncii. Pe când în mediul privat, firmele fie nu au posibilitatea financiară să urce salariile la nivelul celor din sectorul bugetar, fie nu vor sau le e teamă să se arunce la majorări salariale. „Există un paradox. S-a adâncit foarte mult diferența între salariul mediu brut al bugetarilor și cel din mediul privat. Salariul bugetarilor este cu 30-40% mai mare decât cel al lucrătorilor de la privat. Practic, statul face o concurență neloială firmelor private. Se pune problema dacă este statul prea generos sau sunt agenții economici prea zgârciți? Adevărul este pe undeva pe la mijloc. Cred că agenții economici au fost foarte prudenți în ultimii ani, de la mijlocul crizei încoace, în a crește salariile regulat, fiindu-le teamă să nu vină altă criză și să-i găsească cu salariile foarte mari. Din acest punct de vedere se creează anumite inechități, și anume, în ultimul timp se observă o migrație a forței de muncă de la privat la stat. De exemplu, eu am avut un angajat căruia îi ofeream un salariu de 4.000 de lei net și a plecat la APIA pe un salariu de 6.000 de lei net. Deci nu ai cum să-l ții. Diferența este foarte mare, de 2.000 de lei. Și, astfel, există această concurență neloială pe care o face statul firmelor private“, a explicat directorul firmei Professional Consulting, Radu Buziernescu, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Discrepanțe salariale uriașe între bugetari și angajații de la privat

Situația sesizată de firmele private este susținută cu date oficiale, care relevă un ecart foarte mare între salariile bugetarilor (destul de ridicate) și salariile celor din sectorul privat (destul de reduse). GdS a solicitat Direcției Județene de Statistică (DJS) Dolj date privind salariile medii nete existente în Dolj în mai multe sectoare de activitate din domeniul bugetar și cele existente în mediul privat. Conform datelor din statistici, la începutul anului 2016, câștigul mediu lunar net ale unora dintre bugetari depășise cuantumul de 3.000 de lei net pe lună. La polul opus, câștigul salarial mediu net cel mai mic se regăsește în mediul privat, la firmele aflate integral în proprietate privată, unde câștigul salarial mediu net era de 1.321 de lei. Diferențele între salariile bugetarilor și ale celor care lucrează la privat se observă în graficul de mai sus, realizat de GdS, unde cele două categorii sunt evidențiate la extreme (cele mai mari salarii – ilustrate cu roșu, iar cele ale lucrătorilor din mediul privat sunt ilustrate cu galben).

Administrația publică are cele mai mari salarii, urmată de personalul din regii

Datele de la DJS Dolj relevă faptul că cel mai mare câștig salarial mediu net (adică bani în mână) l-au încasat funcționarii de la stat. Cei din administrația publică și apărare, respectiv cei din asigurări sociale din sistemul public aveau o medie salarială de 3.007 lei pe lună, la finele lui 2015 și începutul lui 2016, în creștere față de anii anteriori. În topul salariilor se situează pe locul doi salariații din regiile de interes național și local și cei angajați în firme cu capital integral de stat, unde salariile medii nete erau de 2.078 de lei pe lună, la sfârșitul perioadei analizate de Statistică.

Învățământul și Sănătatea – salarii mai mari decât la privat

Conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj, bugetarii din învățământ au avut, în Dolj, la finele anului 2015, câștiguri salariale medii nete de 2.006 lei pe lună, în creștere față de anul anterior. Angajații din Sănătate aveau salariile medii ceva mai mici decât profesorii. Așadar, Statistica spune că salariații din sănătate și asistență socială aveau, la data efectuării analizei, câștiguri salariale medii de 1.694 de lei, în creștere față de anii anteriori.
Mai mici decât salariile din Învățământ și Sănătate sunt salariile din sectorul privat. Conform statisticilor, câștigul salarial mediu net al angajaților din firmele cu capital integral privat din Dolj era de 1.321 de lei pe lună la finele lui 2015, în creștere ușoară față de câștigul salarial din anul anterior.

Un funcționar public câștigă de 2,27 ori mai mult decât un privat

Se poate observa din tabelul de mai jos că ecartul între salariile bugetarilor și cele ale firmelor private este din ce în ce mai mare de la un an la altul. Cu alte cuvinte, un lucrător de la o firmă privată pleacă acasă cu 1.321 de lei în buzunar după a lună de muncă, în timp ce un funcționar din administrația publică și apărare câștigă „în mână“ 3.007 lei, adică de 2,27 ori mai mult decât un salariat din mediul privat.
Despre discrepanțele salariale și despre migrația forței de muncă de la privat către stat s-a mai vorbit în spațiul public în ultima perioadă, fiind voci din mediul de afaceri care se plâng că nu pot face față majorărilor salariale pentru a ține pasul cu creșterile salariale, majoritatea electorale, din sectorul bugetar.
Una dintre cele mai mari bănci comerciale din România a efectuat un studiu care arată că în 2016 s-a adâncit și mai mult diferența între salariile mai mari ale bugetarilor și remunerațiile mai mici ale privaților, la nivel național. Banca respectivă estimează că datele de la Statistică pe 2016 vor arăta că salariile bugetarilor au crescut anul trecut cu circa 23-30% față de cele ale angajaților de la privat.

pag 7

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS