10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImpozitele locale la distanță se pot plăti cu bonificația de 10%

Impozitele locale la distanță se pot plăti cu bonificația de 10%

Craiovenii au mai multe posibilități de a plăti impozitele la distanță, fără să mai fie nevoiți să se înghesuie la ghișeele DIT, așa cum se întâmplă de ani buni, de la începutul anului și până la finele lunii martie
Craiovenii au mai multe posibilități de a plăti impozitele la distanță, fără să mai fie nevoiți să se înghesuie la ghișeele DIT, așa cum se întâmplă de ani buni, de la începutul anului și până la finele lunii martie

Craiovenii pot să plătească impozitele de la distanță, on-line sau prin virament bancar, dar pentru a primi credențialele (username și parolă) ca să se autentifice pe ghiseul.ro, de exemplu, tot trebuie să facă un drum până la sediul Direcției de Impozite și Taxe din Craiova.

Anii anteriori, persoanele fizice care achitau impozitele pe proprietate prin intermediul portalului ghiseul.ro, până pe 31 martie, erau nevoite să achite integral sumele de plată pe anul respectiv. După aceea, persoanele fizice respective erau nevoite să facă un drum la sediul Direcției de Impozite și Taxe ca să își ceară rambursarea bonificației de 10%, ce se acordă tuturor celor care își achită, până la 31 martie integral, impozitele pe locuințe, terenuri și autovehicule. Bonificația de 10% rămânea în contul lor fiscal, numit ROL. Un cititor GdS care dorește să evite cozile de la ghișeele DIT Craiova și vrea să achite de la distanță impozitele a întrebat cum poate să plătească pe ghiseul.ro impozitul pe casă și pe mașină, dar să beneficieze și de reducerea de 10%. GdS a întrebat la Direcția de Impozite și Taxe Craiova cum pot plăti craiovenii pe ghiseul.ro și să beneficieze de același tratament fiscal ca și persoanele care achită impozitele direct la ghișeu, până la primul termen de plată. „Pe ghiseul.ro sunt prinse creanțele bonificate, dacă plata se face până la 31 martie“, a precizat, pentru GdS, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu.

Craiovenii care vor cont pe ghiseul.ro tot trebuie să facă un drum la sediul DIT

Anii anteriori, posibilitățile craiovenilor de a plăti prin internet sau prin bănci erau limitate sau presupuneau o birocrație excesivă. Și anul acesta, autentificarea pe portalul ghiseul.ro, de exemplu, presupune ca persoana interesată să facă un drum până la Direcția de Impozite și Taxe Craiova.
În plus, cine se înscria pe ghiseul.ro trebuia să aștepte chiar și trei săptămâni ca Primăria Craiova să le trimită pe e-mail, userul și parola de acces la cont. Pentru a evita cozile la ghișeele DIT, persoanele fizice pot să plătească impozitele la ghișeele unei bănci agreate de primărie. Dar și aici au apărut sincope anii trecuți. Alt craiovean ne-a sesizat la redacție că a încercat anul trecut să plătească impozitul la ghișeele BRD, dar pe înștiințarea de plată de la DIT nu era un cod de bare cu care să facă plata. „Am fost nevoit să merg din nou la Direcția de Impozite și Taxe, să îmi emită un cod de bare cu care să mă duc apoi la bancă. Ar trebui ca de anul acesta să emită deciziile de plată cu tot cu codurile de bare, ca să nu mai fie nevoiți craiovenii să mai facă un drum până la sediul Direcției de Impozite și să stea la rând doar pentru a primi acel cod de bare“, a spus craioveanul respectiv. Rămâne de văzut cum vor fi emise deciziile de plată în acest an de către primărie.

Cum poți să îți faci cont pe ghișeul.ro

Portalul ghiseul.ro sau Sistemul Național Electronic de Plată a Taxelor și Impozitelor este dedicat plăților de la distanță efectuate de persoane fizice, iar de anul acesta, platforma este accesibilă și persoanelor juridice. După ce primește credențialele (nume de utilizator și parolă) de la Direcția de Impozite și Taxe, persoana care vrea să plătească impozitele locale de pe acest portal trebuie să se înregistreze, mai întâi, prin introducerea CNP/CUI, apoi să urmeze niște pași (validare card, validare e-mail). După ce au primit credențialele de la primărie (prin intermediul DIT) și după ce și-au făcut cont pe ghiseul.ro, proprietarii care au de plătit impozite pe locuință, pe mașină sau pe teren vor avea acces să vadă on-line sumele de plată către primărie, iar după ce intră în posesia înștiințării de plată, craiovenii pot plăti on-line, pe ghiseul.ro.

Firmele plătesc sumele integrale prin virament

În cazul altor forme de plată a impozitelor la distanță, contribuabilii achită impozitele integral către Primăria Craiova, chiar dacă plătesc până la 31 martie. De exemplu, anul acesta, firmele au primit la sediu înștiințarea de plată pentru anul în curs, iar pe document este evidențiat impozitul total, pe întregul an, pe care îl pot plăti până la 31 martie (jumătate din impozit) și 30 septembrie. Societățile care achită prin virament bancar sau prin internet banking plătesc suma întreagă trecută pe decizia de impunere emisă de DIT, urmând ca bonificația de 10% să fie evidențiată în ROL-ul firmei deschis la DIT. În mod normal, Direcția de Impozite și Taxe trebuie să îi înștiințeze pe contribuabili că le rămân bani în conturile instituției, respectiv cei 10% care li se cuvin, ca urmare a faptului că au plătit înainte de primul termen scadent. În realitate, instituția din subordinea primăriei nu informează firmele că au la dispoziție bonificația de 10%, dar se prevalează de faptul că este obligația contribuabilului să ceară restituirea unor sume încasate necuvenit.

Cine nu primește bonificația trebuie să-și ceară banii de la DIT

Contribuabilii persoane fizice sau juridice care constată că nu li s-a făcut reducerea de 10% din impozitul total când au plătit impozitul pe anul în curs prin diverse mijloace de plată la distanță au tot dreptul să își primească banii înapoi, dar pentru acest lucru trebuie neapărat să depună o cerere la Direcția de Impozite și Taxe. Conform articolului 168, alin. 1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, „se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS