10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljImobiliare în stil italian - În spatele cui se ascunde afaceristul Emilio

Imobiliare în stil italian – În spatele cui se ascunde afaceristul Emilio

Adevărații patroni ai Euro Universal se ascund printre hârtii
Adevărații patroni ai Euro Universal se ascund printre hârtii

GdS continuă seria dezvăluirilor despre megaafacerea imobiliară pusă la cale în Craiova de italianul Vincenzo Ioele (Emilio). În episodul de astăzi, veți vedea șmecheria prin care Emilio controla firma Euro Universal, patronată în acte de oameni-paravan, de la care creditorii au de recuperat peste 3,7 milioane de euro. DNA a intrat pe firul afacerii, declanșând urmărirea penală „in rem“ în acest dosar. Amănunte în cele de mai jos.

În episoadele anterioare ale serialului nostru, ați aflat cum Emilio l-a păcălit pe omul de afaceri craiovean Mihai Mehedințu, construind pe terenul acestuia (268 mp) din Centrul Vechi al Craiovei (strada Romain Rolland nr.1) un bloc de locuințe S+P+3-4 etaje și mansardă. Inițial, cei doi au încheiat o CONVENȚIE, prin care italianul primea dreptul de SUPERFICIE (folosință) asupra terenului, în schimbul a patru apartamente și două locuri de parcare din blocul respectiv. Încălcând CONVENȚIA, Emilio a vândut toate apartamentele către 11 clienți. Mehedințu l-a dat în judecată și a desființat pe fond CONVENȚIA. În consecință, clienții păcăliți nu au drept de proprietate asupra cotei-indivize de teren de sub bloc și riscă să-l despăgubească pe Mehedințu cu 250.000 de euro, dacă hotărârea de desființare a CONVENȚIEI rămâne definitivă și irevocabilă. Doi notari publici (Victor Ilie Florea, Ionel Curea) și trei funcționari de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj (Costinela Chimoiu, Cristian Militaru, Lucian Dovan) sunt acuzați de complicitate cu Emilio și au fost reclamați penal la DNA și DIICOT.

Euro Universal, datorii de 3,7 milioane de euro

La câteva luni după ce a încheiat controversata afacere imobiliară din Centrul Vechi, firma controlată de Emilio (Euro Universal) a depus la Tribunalul Dolj o cerere de intrare în insolvență (26 octombrie 2015), solicitând ca administrator judiciar Casa de Insolvență GMC SPRL Craiova. Potrivit documentului, în perioada 2013-2015, cifra de afaceri a societății a crescut de la 837.000 de lei la 4,8 milioane de lei, însă datoriile totale ajunseseră la 14,5 milioane de lei. „Întrucât nu am putut face față datoriilor scadente, ne adresăm instanței cu prezenta cerere de deschidere a procedurii de insolvență, motivat de faptul că societatea are șanse reale de redresare în cadrul unui plan de reorganizare“, scrie în document. Insolvența Euro Universal a mai fost cerută de o întreagă listă de creditori-persoane fizice, clienți păcăliți care achitaseră avansuri pentru a cumpăra apartamente de la Emilio. După intrarea în insolvență a societății (5 noiembrie 2015), administratorul GMC a trecut la inventarierea creditorilor. Potrivit tabelului definitiv al creanțelor (5 noiembrie 2015), Euro Universal adunase datorii de aproape 17 milioane de lei (3,7 milioane de euro). În schimb, terenurile din patrimoniul firmei, majoritatea în comuna Pielești, au fost evaluate de o societate (Romvalue Group SRL) la aproximativ 53.000 de lei (11.800 de euro). De subliniat că majoritatea creditelor bancare au fost garantate cu apartamente acontate către clienți. Persoanele fizice cu antecontracte de vânzare-cumpărare aveau de recuperat de la firmă peste 4,6 milioane de lei (1 milion de euro), cel mai mare creditor bancar fiind Intesa San Paolo (4,5 milioane de lei). Către sfârșitul anului trecut (14 noiembrie 2016), firma avea pe rol nouă litigii imobiliare. Rezumând cele scrise mai sus, este evident că activele din patrimoniul firmei (11.800 de euro) nu acoperă datoriile (3,7 milioane de euro). De regulă, în astfel de situații creditorii merg în justiție și cer ca acționarii și administratorii care au gestionat fraudulos societatea să plătească cu averea personală. Ei nu au mers însă mai departe, deoarece la ultima Adunare Generală (AG) părerile au fost împărțite, pro (41%) și contra (36%). La termenul din 14 februarie 2017, administratorul judiciar va pune în discuție intrarea în FALIMENT a Euro Universal.

Șmecheria prin care Emilio controla firma prin interpuși

După cum am văzut mai sus, Euro Universal se îndreaptă cu pași repezi spre lichidare. Vor avea creditorii de la cine să mai recupereze banii? Se pare că nu! După ce a dat lovitura în Centrul Vechi, Emilio a transferat societatea pe numele unor oameni de paie, folosiți ca paravan. Patronul din acte al Euro Universal este acum Dorian Vișan (30 de ani), un tânăr din Dăbuleni, care spune că a lucrat doi ani pentru Emilio, ca șofer pe mașina care transporta materiale de construcții. Vișan susține că totul este „o greșeală“, el fiind un simplu șofer care a părăsit firma pentru că Emilio „nu mai plătea salariul la timp“. Tânărul lucrează acum în Milton Keynes, un orășel din regiunea South East England, undeva la nord de Londra. Tot în acte, administratorul Euro Universal (3 septembrie 2015) este Mihai Șomîrdoleanu (50 de ani), originar din Turburea (Gorj), despre care mai multe surse afirmă că în realitate ar fi paznicul firmei.
Cu toate că a împins în față doi oameni-paravan, Emilio controla societatea printr-o șmecherie ingenioasă, o PROCURĂ SPECIALĂ autentificată la notarul Ionel Curea (4 august 2015). Prin acest act, patronul de paie al firmei (Dorian Vișan) îl împuternicea pe Emilio să conducă firma ca și cum ar fi a lui. Italianul primea „puteri depline“ și reprezenta societatea în toate relațiile cu terții (ITM, OCPI, Registrul Comerțului, vamă, fisc, primărie, bănci, persoane fizice și juridice etc.). Tot el putea decide în ceea ce privește „cooptarea de asociați, retragerea și cesionarea părților sociale, lichidarea, dizolvarea și radierea societății, cesionarea și/sau vânzarea oricărui proiect pe care îl deține societatea“. De asemenea, Emilio putea contracta credite bancare în numele firmei (linie de credit, leasing, overdraft) și putea să vândă orice bun și să încaseze prețul în numerar sau într-un cont deschis pe numele său. Ca să nu existe discuții, actul stipula că Emilio putea ca în numele omului-paravan să execute orice fel de operațiuni „chiar nespecificate în procură“. Patronul Vincenzo Ioele se deghizase așadar în mandatar pentru a avea acces la banii societății și a scăpa de creditori. Între timp, DNA a început o urmărire penală „in rem“ în acest dosar. Unde se va sfârși povestea? Vom vedea în episoadele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS