12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserică distrusă de flăcări în zi de sărbătoare

Biserică distrusă de flăcări în zi de sărbătoare

În zi de mare sărbătoare, biserica veche de 147 de ani din comuna mehedinţeană Livezile a fost distrusă de un incendiu devastator. În lăcaşul de cult a fost oficiată ieri liturghia de praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan. În jurul orei 11.00, credincioșii au plecat către case. Slujitorii bisericii spun că se pregăteau şi ei să plece, în jurul prânzului, când un bărbat a observat că iese fum din acoperişul bisericii. Omul a alertat preotul şi cântăreţul, care a alergat către altar ca să salveze obiectele sfinte aflate acolo. „Terminasem slujba şi eram în capelă, pentru că părintele se pregătea să plece la Drobeta Turnu Severin. A venit un om la noi să-i dau nişte grâu şi a observat că iese fum din acoperiş. Când am deschis, era totul în flăcări. M-am ars la păr pentru că am vrut să scot evanghelia din altar şi am reuşit“, povesteşte cântăreţul bisericii. „Am terminat Sfânta Liturghie la ora 11.00 şi pe la 12.05 a venit cineva la mine, şi când a ieşit din camera alăturată mi-a spus că a luat foc biserica. A deschis uşa de la intrare şi a luat un stingător care era în uşa bisericii şi a dat cu el, dar totul s-a aprins ca o torţă pentru că biserica este construită din lemn şi paiantă şi este foarte veche, de la 1870. A intrat cineva în altar şi a scos Sfânta Evanghelie, Alchimisul şi Sfântul Chivot, în rest nimic. Am avut obiecte de valoare, am avut şi moaşte aduse de la Mănăstirea Lainici, a ars şi iconostasul care era de valoare, au ars icoane“, a declarat preotul paroh Marian Turea.
Preotul, dar şi alţi săteni au sunat la 112 şi au chemat pompierii. La locul incendiului s-au deplasat iniţial două autospeciale de la Staţia Vânju Mare, apoi au fost chemate în sprijin alte două autospeciale de la Drobeta Turnu Severin. „Am acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la biserica veche din localitatea Livezile, cu patru autospeciale şi 25 de pompieri. Incendiul s-a manifestat la întreaga biserică din cauza faptului că materialul lemnos de la acopeiş era foarte uscat şi într-o cantitate foarte mare. Focul s-a extins foarte repede de la pronaos, naos şi altar şi din cauză că şarpanta este din lemn, cu învelitoare din tablă, iar din cauza temperaturii ridicate s-a produs şi ruinarea turlei într-un timp foarte rapid“, a declarat locotenent colonelul Liviu Borugă, adjunctul ISU Mehedinţi.
Pompierii încearcă să stabilească exact cauza acestui incendiu. La o primă evaluare, pagubele ar putea depăşi 100.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS