Telenovela continuă: Grădinițe închise și manager propus pentru demitere la Vela

La Școala gimnazială „Ilie Murgulescu“ Vela, situația nu pare să fie deloc stabilă


Două grădinițe din comuna Vela, pentru care inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj au decis să suspende activitatea temporar, nu și-au deschis porțile pentru preșcolari nici în prezent. Deși se anunțase că până la sfârșitul lunii octombrie acestea vor fi puse la punct, în cele din urmă doar pentru una dintre ele s-a dat acordul de funcționare, și acesta abia de pe 23 ianuarie. Chiar și așa, unitatea de învățământ este ținută închisă, iar o bună parte dintre copii stau acasă, situație care întărește conflictul între reprezentanții administrației locale și managerul școlii. Nici în interiorul unității școlare nu pare să fie activitate normală. Ultimul Consiliu de Administrație a propus eliberarea din funcție a managerului. 

Conflictele de la Școala gimnazială „Ilie Murgulescu“ din comuna doljeană Vela sunt departe de a se stinge. Pe lângă neînțelegerile din școală se adaugă și cele dintre managerul școlii și primar. Cele mai recente acuzații au în centru situația grădinițelor care au activitatea suspendată, pe lângă care se conturează o serie de alte episoade care implică lipsa de lemne și reclamații la poliție pe această temă, dar și lipsa preșcolarilor la orele de curs. De fapt, conflictul pe această temă se pare că a început în octombrie 2016, atunci când condițiile igienico-sanitare precare cu toalete plasate în spații neîngrădite, clase neigienizate la Grădinița Bucovicior au intrat în atenția inspectorilor Direcției de Sănătate Publică Dolj. Și nu era singura locație găsită în această situație. O grupă formată din 11 copii din satul Gubaucea își desfășura activitatea într-o clădire deteriorată, iar grupurile sanitare lăsau de dorit. În urma vizitei inspectorilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, aceștia au decis suspendarea temporară a activității în aceste unități școlare, care sunt structuri ale Școlii Vela. Pentru început, copiii au rămas acasă, speranța fiind că problemele se vor remedia imediat. „Fiecare dintre cele două grădinițe are câte 11 preșcolari. În total, 22 de copii. Ei nu au fost mutați la alte unități de învățământ, ci stau acasă până se remediază problemele. Au fost făcute investiții la grupurile sanitare, s-au igienizat clasele și s-a deratizat. A rămas doar ca reprezentanții DSP Dolj să vină din nou în control să constate dacă s-au făcut remedierile și să decidă de când se va relua activitatea“, preciza în luna octombrie inspectorul școlar general de atunci, Lavinia Craioveanu.

Grădinița Bucovicior, deschisă pe hârtie

Remedierile nu au fost suficiente și suspendarea activității s-a prelungit. În cele din urmă, managerul Școlii Vela, Mihaela Predescu, care are în subordine și cele două grădinițe, a decis să găsească alte locații în care preșcolarii să-și desfășoare activitatea. „Pe 24 octombrie, părinții și-au dat acordul să reluăm activitatea pentru grădiniță. La Gubaucea i-am mutat peste stradă, la școală, iar pentru copiii din Bucovicior am decis să facă naveta cu microbuzul la Școala Vela. Aici am amenajat o sală de clasă pentru ca ei să-și desfășoare activitatea. Între timp, am tot făcut adrese la DSP să revină pentru a redeschide localurile“, a precizat Mihaela Predescu, directorul unității școlare. Avizul pentru reluarea activității a fost dat numai pentru una dintre grădinițe, respectiv cea de la Bucovicior, decizia fiind luată în urmă cu doar câteva zile. „Pe 20 ianuarie, inspectorul DSP Dolj a încheiat un proces-verbal prin care consemna că activitatea la Bucovicior poate fi reluată din 23 ianuarie“, a declarat dr. Ștefan Popescu, reprezentant DSP Dolj. Numai că pe teren situația stă cu totul altfel. Clădirea în care funcționa Grădinița din Bucovicior este în continuare închisă, aspect care este reclamat de primar. „Grădinița nu a fost deschisă, iar la Școala Vela face naveta un singur copil. La dispoziție s-a pus un microbuz, dar trebuie să îi ia la 7.30, odată cu elevii de gimnaziu și cu cei de la clasele primare. Este foarte greu pentru un copil de grădiniță să fie gata la 7.30. Și cei care nu se încadrau în timp au rămas acasă. Așa a ajuns să fie decât unul prezent. Am condica pe toate perioadele. Efectul este că au pierdut tichetele sociale, pentru că li s-au pus absențe. Ei stau fără tichete, iar cadrul didactic angajat pentru grupa respectivă nu își face activitatea, dar salariul îl încasează. Problema e alta. Doamna nu deschide grădinița pentru că nu are lemne suficiente. A recepționat 70 de metri cubi, dar are cu 30 de metri mai puțin și nu îi ajung să treacă iarna“, reclamă primarul.

Managerul: „Educatoarea este plătită pentru încadrare“


Managerul Școlii Vela recunoaște că Grădinița din Bucovicior a rămas închisă, dar are altă explicație. „S-a încheiat un proces-verbal pentru reluarea activității, dar eu cred că trebuie să primesc și o decizie în acest sens de la DSP Dolj. Mai așteptăm până să deschidem pentru că este și foarte frig. Nu s-a încălzit de un an. Nu sunt nici lemne suficiente. Ne-am trezit că avem mai puține lemne decât am cumpărat, dar avem anchetă la poliție pentru a rezolva această problemă. Deocamdată nu putem muta copiii acolo. La Vela avem spațiul amenajat și copiii sunt transportați cu microbuzul. Vom relua activitatea la Bucovicior din semestrul al doilea. Și așa mai sunt câteva zile până când se încheie acest semestru“, a spus directoarea. La reclamația primarului, cum că naveta la Grădinița din Vela este făcută doar de un singur preșcolar, managerul întoarce, la rândul său, acuzația. „În unele zile a fost un singur copil, dar au fost zile în care au fost mai mulți copii, doi-trei. Prezența am făcut-o și am dat-o la primărie pentru tichete. Sunt părinți supărați, care spun că din cauza mea nu mai iau tichetele. Eu le-am pus la dispoziție microbuz școlar și nu am făcut decât să fim corecți. În realitate, primarul îi influențează pe părinți să nu-i aducă la grădiniță“, spune managerul Mihaela Predescu. În ceea ce privește cadrul didactic încadrat pentru grupa de 11 preșcolari și care are doar un singur copil prezent, Mihaela Predescu spune că „respectiva doamnă este normal să-și ia salariul pentru că vine la serviciu și nu are nici o vină că nu sunt copiii în clasă. Este încadrată pe post, nu pe prezența copiilor“, a mai spus managerul. De altfel și reprezentanții ISJ Dolj spun că „la grădinița respectivă există o grupă de copii, iar obligația cadrului didactic este să fie prezent“.

Consiliul de Administrație a propus eliberarea din funcție a managerului

La Grădinița Gubaucea, activitatea rămâne suspendată până la sfârșitul anului școlar. „S-au construit alte grupuri sanitare, dar clădirea în care învățau copiii este foarte degradată și trebuie reabilitată. Nu își mai asumă nimeni responsabilitatea să lase copiii în clasa respectivă pentru că există pericolul să cadă pe ei tencuiala. De fapt, în aceste unități școlare nu s-a mai investit de mult timp nimic. Sper ca în anul școlar următor, situația să fie alta. Avem promisiuni de la primărie că vor fi prevăzuți bani pentru investiții acolo“, a declarat directoarea Mihaela Predescu. Până la reabilitarea clădirii, preșcolarii de la Gubaucea își vor derula activitatea la școala din sat, situată peste drum de grădiniță. Problemele par însă că nu se opresc aici. Scandal este și în școală. Reprezentanții Consiliului de Administrație urmăresc de câteva zile să propună eliberarea din funcție a managerului. „Știu că există o astfel de tendință. Supărarea este că am luat atribuțiile de secretar și pe cele de bibliotecar la două doamne care fac parte din Consiliul de Administrație. Doamnele respective erau angajate pe perioadă nedeterminată, dar fără concurs. Și situația este de șase ani. Când am venit am încadrat pe funcția de secretar pe altcineva și am zis că din ianuarie anul acesta să găsim o soluție și pentru bibliotecar. Aici e supărarea mare. Și ceilalți din consiliu sunt reprezentanți ai administrației locale și este normal să țină partea primarului, care vrea să plec. Eu am deranjat aici pentru că am încercat să aduc normalitatea, să fac încadrări cu personal calificat și să se respecte legea. Cei din consiliu vor eliberarea mea din funcție, dar nu vor să se întrunească pentru rezolvarea problemelor curente, decontarea navetei și acordarea burselor elevilor“, a spus managerul. În cele din urmă, potrivit primarului, joi a avut loc Consiliul de Administrație cu pricina. „Au fost și părinți, și reprezentanți ai administrației locale, și cadre didactice care au propus eliberarea managerului din funcție, aceștia nefiind de acord cum gestionează școala. E frig în școală, iar grădinița o ține închisă nejustificat“, spune edilul. Propunerea Consiliului de Administrație a fost depusă și la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care va o lua o decizie în zilele următoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 30 ianuarie 2017

Actualitate

» O avarie la o conductă aparținând SC Termo Craiova a lăsat în frig sute de craioveni din cartierul Cornițoiu
» Președintele ANAF cere verificarea activității Vămilor, pe fondul creșterii traficului ilicit cu țigarete
» Sebastian Ghiță, pe lista celor mai căutate persoane pe site-ul Europol
» O comisie parlamentară britanică anchetează fenomenul ştirilor false difuzate online
» ONU denunţă decretul antiimigraţie al lui Donald Trump
» Poliţiştii de la Rutieră pot da amenzi pe baza informaţiilor comunicate prin radio de operatorul radar
» MAE: O nouă atenţionare de călătorie în Grecia din cauza blocajelor rutiere instituite de fermierii greci
» Senatul, convocat miercuri în prima sesiune ordinară a anului 2017
» DNA cere mecanisme mai puternice de contracarare a atacurilor fără precedent declanşate de trusturi de presă partizane ale unor curente politice
» Investigaţii în piaţa de energie electrică, după ce preţurile au ajuns maxime istorice
» Irakul ia măsuri simetrice faţă de SUA, după decizia lui Trump de limitare a călătoriilor
» Românii produc cele mai puține deșeuri municipale pe cap de locuitor din UE, dar nu le reciclează
» Ministrul Justiţiei nu a luat încă o decizie dacă proiectul graţierii va fi adoptat prin OUG, asumarea răspunderii sau de către Parlament
» Jandarmeria Română: Mitinguri în 35 de județe ale țării; nu s-au înregistrat incidente
» Iordache a anunțat că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru amnistie și grațiere
» Sistemul informatic al cardului naţional de sănătate s-a blocat din nou
» Iohannis solicită Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale
» “Let’s Do It, Romania!” și Garda Națională de Mediu lansează concursul “Let’s Be ECO!”

Local

» Biserică distrusă de flăcări în zi de sărbătoare
» Atac la cutia milei, la Catedrala „Sfântul Gheorghe“ din Slatina
» Război între primărie și operatorul de salubritate, la Orșova
» Mehedinţi: Două accidente rutiere, la Severin şi Dobra. Unul s-a produs din cauza poleiului
» Vâlcea: Hoţii au intrat în casă şi i-au furat toată aparatura electronică

Dolj

» Cu mașina „captivă“ la Direcția de Impozite și Taxe
» Tânăr mort în urma unei depăşiri periculoase
» Programele guvernamentale de finanțare au avut un an slab în Oltenia
» Ai peste 35 de ani, plătești chirie mai mare la ANL
» Imobiliare în stil italian – În spatele cui se ascunde afaceristul Emilio
» Sacul galben și sacul albastru sau lipsurile colectării selective din Craiova
» Cum a pus primăria un nou bir pe capul craiovenilor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Brandul “pepenele de Dăbuleni” este falsificat cu produse din import; producătorii locali renunță la cultură
» Craiovean cercetat penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice
» Dolj: Direcţia de Evidenţă a Persoanelor a anunţat ce taxe vor fi scoase de la 1 februarie
» Dolj: Prinşi la volan fără permis de conducere
» Vremea se va încălzi în următoarele două săptămâni
» Craiova: Elevii premianţi de la Colegiul Național Militar, felicitaţi de comandant

Gorj

» Gorj: Un politician în comisia de concurs de la Ginecologie
» Gorj: Buget de 78.000 de lei pentru „Nunta de Aur”
» Gorj: Aglomeraţie la ghişeele Direcţiei Publice de Venituri

Sport

» „Școlarii“ au impresionat la triunghiular
» Friends și Phoenix au câștigat Cupa AJF
» Gigi Mulțescu, îngrijorat de problemele apărute în Malta
» Barcelona voleiului joacă azi în Bănie
» Victor Naicu a reconfigurat programul podărenilor

Sanatate

» Urgența Spitalului „Filantropia“- pacienți mulți, dar fără bani de la Minister
» Obezitatea și diabetul afectează sute de copii

Educatie

» Ce specializări au directorii de școli din Dolj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top