Acasă Local Gorj Localnicii din Văcarea au rămas fără apă

Localnicii din Văcarea au rămas fără apă

-

Localnicii economisesc fiecare litru de apă (Foto: arhiva GdS)
Localnicii economisesc fiecare litru de apă (Foto: arhiva GdS)

Locuitorii satului Văcarea, comuna gorjeană Dăneşti, au rămas fără apă, din cauza gerului. Temperaturile scăzute au afectat reţeaua de alimentare, iar oamenii şi animalele au de suferit. Apa a scăzut şi în fântâni, iar cetăţenii comunei au ajuns să economisească fiecare litru de apă. Cei mai afectaţi sunt sătenii din satul Văcarea, care sunt nevoiţi să folosească fântânile publice. Acolo unde nu există fântâni în gospodării se mai apelează şi la mila vecinilor. Cel mai greu le este localnicilor care deţin multe animale şi cu greu reuşesc să procure apa pentru adăpat. „Prea multe nu putem să facem pentru că ţevile prin care se face racordarea familiilor la reţea sunt la un alt colector. Am încercat în satul Barza să decupăm, dar sunt dopuri pe toată conducta. Nu putem să tăiem toată conducta. Nu ştim unde este gheaţa. Ar însemna să facem toată conducta bucăţele pe un kilometru şi ceva lungime. Până acum nu a îngheţat, dar localnicii umblă la linia principală, când au câte o defecţiune, și în loc să ne anunţe pe noi se duc şi sapă acolo, închid robinetul. Au închis robinetul când a fost gerul puternic şi a îngheţat. Gheaţa a luat-o pe colector şi într-o parte şi în alta. Nu există buget prevăzut pentru reparații. Până nu ne vine bugetul să vedem ce bani avem nu putem face nimic“, a declarat Emilian Rusu, edilul comunei Dăneşti.
Probleme şi la Muşeteşti
Probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă sunt şi în comuna Muşeteşti. Tot din cauza gerului care a afectat reţeaua publică de alimentare cu apă, cetăţenii au fost nevoiţi să folosească fântânile proprii. Din acest motiv, rezervele de apă au început să scadă şi sătenii au cerut ajutorul autorităţilor locale. Primele probleme cu apa au început să apară încă de la finalul anului trecut, însă săptămâna trecută autorităţile locale au fost nevoite să solicite ajutor din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Două autospeciale au alimentat cu 20 de tone de apă fântânile din zonă. Apă a fost adusă chiar şi pentru fântâna de la care se alimentează Şcoala Generală din Dăneşti. Şi comuna Dăneşti este una în care mulţi fermieri se ocupă intensiv cu îngrijirea şi creşterea animalelor şi au nevoie zilnic de foarte multă apă. Sunt locuitori ai comunei care au în gospodărie şi câteva zeci de bovine.

ȘTIRI VIDEO GdS

Cioloş: PLUS nu va mai face declaraţii politice

Preşedintele PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş, a anunţat că membrii partidului nu vor mai face declaraţii politice şi vor intra într-un "armistiţiu...