10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLegume românești mai scumpe din cauza gerului

Legume românești mai scumpe din cauza gerului

Pe cultivatorii de legume îi așteaptă un an agricol dificil
Pe cultivatorii de legume îi așteaptă un an agricol dificil

2017 se anunţă un an greu cu investiţii costisitoare pentru cultivatorii de legume în solarii din Mehedinţi, din cauza temperaturilor scăzute.

În Mehedinți, începând din luna noiembrie au fost foarte puține cazurile în care temperaturile au crescut peste 5 – 6 grade Celsius, iar în cea mai mare parte a perioadei au fost temperaturi negative, care au coborât noaptea și sub – 18 grade Celsius, în special în zonele rurale. Temperaturile extreme au adus pagube în agricultură, iar printre cele mai afectate activități este cea a cultivatorilor de legume în solarii. Primele seminţe care ar fi trebuit puse în solarii sunt cele de roşii, dar din cauza frigului cei mai mulţi fermieri au întârziat însămânţarea cu cel puţin jumătate de lună. Acest lucru înseamnă, desigur, o întârziere a datei la care legumele din solarii vor ajunge la piaţă. În cazul în care gerul va continua, problemele ar putea fi şi mai mari, spun cei care încearcă în aceste zile să reia activitatea, deoarece răsadurile vor creşte greu, iar costurile întreţierii lor se vor ridica. „Avem un început mai prost, pentru că iarna este mai grea şi ne-a ţinut în loc. Noi puneam răsadurile pe 10 – 15 ianuarie, acum am întârziat, pentru că suntem aproape de sfârşitul lunii. Roşiile vor ieşi cu cel puţin 15 zile mai târziu. În cazul în care va continua să fie la fel de frig, atunci răsadurile vor creşte mai greu şi vom întârzia şi mai mult. Ceea ce este rău, pentru că pierzi din producţie şi scade preţul de vânzare. Dacă preţul roşiilor scade sub 2,50 lei la vânzare, abia îţi scoţi cheltuielile“, a declarat un legumicultor din localitatea Cioroboreni.

Costuri mai mari au cei care au însămânţat mai devreme

Cei care s-au grăbit și au pus deja plantele în pământ au avut surpriza ca acestea să nu răsară. Vor fi nevoiți să cumpere alte seminţe, ceea ce înseamnă bani în plus şi pierderi în buzunarul lor. Temperaturile scăzute presupun şi un consum mult mai mare de lemne pentru încălzirea solariilor. „Dacă nu facem focul şi nu încălzim nu creşte nici o plantă. Există riscul să îngheţe şi pierdem tot ce am investit. Ziua trebuie ca temperatura să treacă de 10 grade Celsius, dar noaptea trebuie să depăşească 20 de grade Celsius, ca să se menţină căldura. Am ars lemne de peste 2.000 de lei până acum. Au fost și sub -17 grade Celsius. Din această cauză nici nu au răsărit toate plantele. Acum trebuie să investesc din nou să cumpăr alte seminţe certificate. Am avut cheltuieli foarte mari anul acesta. În afara banilor pentru lemne am plătit 2.000 de lei pe seminţe, pe care acum trebuie să le cumpăr din nou“, a declarat un fermier care are 4.000 de metri pătraţi de solarii la marginea oraşului Vânju Mare.
Necazurile cultivatorilor de legume din solarii sunt confirmate şi de Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, care spune că în ultima vreme i-au fost semnalate o mulţime de probleme. „La foarte mulţi legumicultori folia a fost distrusă de pe solarii din cauza vântului şi a vremii nefavorabile. Oamenii trebuie să investească bani să refacă solariile, seminţele sunt scumpe, gerul a fost mare şi costurile încălzirii sunt foarte ridicate. Sunt condiţii vitrege care mă fac să cred că nu vom mânca prea curând legume româneşti“, a declarat unul dintre reprezentanţii fermierilor din judeţul Mehedinţi.

Sunt şanse mari să mâncăm legume româneşti mai târziu

Gerul va avea efecte asupra buzunarului cumpărătorilor, dar va afecta, mai ales, bugetul proprietarilor de solarii. Sunt şanse mari să mâncăm legume româneşti mai târziu, iar cele importate să fie mai scumpe, spun cultivatorii. Dacă legumele noastre vor întârzia, preţul celor aduse din import nu va scădea nici el decât foarte târziu, adică pe la începutul primei luni de vară, abia când cultivatorii români vor ieşi pe piaţă. Atunci se va resimţi o scădere a preţului, benefică pentru cumpărători, dar deloc bună pentru cei care lucrează în solarii, deoarece cu toate aceste cheltuieli ridicate pentru înfiinţarea culturilor, există şanse ca profitul să fie aproape inexistent. Pe cultivatorii de legume de la noi îi aşteaptă un an agricol foarte dificil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS