13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOltenii au sărbătorit Mica Unire

Oltenii au sărbătorit Mica Unire

Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost sărbătorită, ieri, la Craiova, de sute de cetățeni și oficialităţi. În cadrul evenimentului, primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi prefectul de Dolj, Sorin Răducan, au ţinut câte un discurs legat de Mica Unire. De asemenea, trei preoţi au oficiat slujba religioasă, apoi au fost depuse jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A urmat defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, iar ceremonia s-a încheiat cu Hora Unirii. Ca în fiecare an, craioveni de toate vârstele s-au adunat în faţa Primăriei Craiova pentru a marca, în mod simbolic, Unirea. Fiecare flutura câte un tricolor. „Am venit să văd evenimentul şi să îmi văd băiatul pentru că este soldat şi sunt mândră de el. Am profitat de faptul că am avut liber de la serviciu astăzi şi am venit aici. Am participat şi la Hora Unirii. Vin în fiecare an“, a spus Mariana Simion. „Am venit să îmi văd tatăl, care cântă în formaţia militară. Îmi place să particip pentru că este un eveniment istoric şi e frumos tot ce se întâmplă aici“, a declarat David Biţă, de 12 ani.
Craiovenii au aplaudat soldaţii ce au defilat şi fanfara, apoi s-au prins în Hora Unirii. După aceasta, oamenii au fost invitaţi să participe la un program artistic de muzică patriotică şi populară susţinut de Ciri Mayer, Constantin Măgureanu şi Liviu Dică.
Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Numită şi Mica Unire, aceasta a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Slătinenii au încins Hora Unirii pe bulevardul A.I. Cuza

Sute de slătineni s-au adunat marți, 24 ianuarie, în zona Union din Slatina, în fața statuii domnitorului Alexandru Iona Cuza, nerăbdători să vadă parada, chiar dacă de ani buni nu mai are nimic impresionant, și să se prindă în Hora Unirii.
Programate să înceapă la ora 10.00, manifestările s-au derulat după programul binecunoscut: sosirea prefectului, căruia i s-a prezentat onorul, o scurtă slujbă religioasă, cuvântările oficialilor și depunerea de coroane, urmată de și mai scurta paradă militară (cu efective de la Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul pentru Situații de Urgență) și, în final, Hora Unirii.
Nu toți oficialii au ajuns la timp, printre întârziați numărându-se președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, cel care nu s-a regăsit nici în hora de la finalul manifestărilor, preferând să observe de pe trotuar totul. Primăria Slatina a fost reprezentată de cei doi viceprimari, Ernest Vâlceleanu și Claudiu Stăncioiu, prefectul Silviu Neacșu a fost flancat de subprefectul Ionuț Cotarcea, în timp ce dintre parlamentarii Oltului au fost prezenți doar senatorul PSD Renică Diaconescu și deputatul Marius Iancu.
Foarte mulți vârstnici însoțiți de nepoți au venit să asiste la manifestare, deși nu s-au mai oferit vin fiert și vestita fasole cu ciolan, așa cum se obișnuia în astfel de ocazii. Reprezentanții Primăriei Slatina au împărțit în schimb stegulețe și cocarde tricolore. Hora Unirii n-a fost la fel de mare precum cea de anul trecut, an cu alegeri locale, când toți potențialii candidați s-au afișat, dar a reunit, la scară mai mică, reprezentanți de la mai toate partidele. Inițiativa au avut-o, ca de obicei, dansatorii Ansamblului Profesionist „Doina Oltului“, care au reușit să convingă destui slătineni să li se alăture.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS