11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe procesul în dosarul privind transferul lui Mihai Costea la Steaua

Începe procesul în dosarul privind transferul lui Mihai Costea la Steaua

Curtea de Apel Craiova a hotărât că poate începe procesul în dosarul în care Adrian Mititelu este acuzat de evaziune fiscală și înșelăciune (Foto: arhiva GdS)
Curtea de Apel Craiova a hotărât că poate începe procesul în dosarul în care Adrian Mititelu este acuzat de evaziune fiscală și înșelăciune (Foto: arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a decis, vineri, printr-o hotărâre definitivă, că magistrații de la Tribunalul Dolj pot începe judecarea dosarului în care Adrian Mititelu, finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova, este acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune. În același dosar a fost deferit justiției și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. Pe scurt, cei doi inculpați sunt acuzați că l-au vândut pe Mihai Costea la Steaua București, deși jucătorul se afla sub sechestrul Fiscului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA din Craiova au reținut că, pe data de 31 ianuarie 2011, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Sechestrul a fost pus pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei, bani pe care Fiscul încerca să-i obțină prin executare silită. Procurorii anticorupție au susținut că, în timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu.
Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului. „Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au mai explicat anchetatorii craioveni.
În baza acordului de transfer, pe data de 24 martie 2011, Mititelu a încasat într-un cont bancar deschis în aceeași zi contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei). Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate prin interpuși de același inculpat“, după cum au mai reținut anchetatorii. Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă, iar banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de organul fiscal.

Contestații respinse la Curtea de Apel Craiova

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe data de 22 iulie, iar pe 21 noiembrie, instanța a respins toate cererile și excepțiile formulate de cei doi inculpați și a dispus începerea judecării acestui dosar. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat vineri, pe 20 ianuarie. Judecătorii craioveni au hotărât să respingă ca nefondate acțiunile celor doi inculpați, astfel că Tribunalul Dolj poate începe judecarea acestui dosar.
Mai trebuie spus că instanța a dispus sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de cei doi inculpați cu privire la trei articole din Codul de Procedură Penală.
În iulie, după ce a fost trimis în judecată în acest dosar de evaziune fiscală, Adrian Mititelu a susținut că procurorii DNA l-au trimis în judecată deși Mihai Costea nu a mai fost transferat la Steaua București, ci a fost legitimat ca jucător liber de contract. „Am fost trimis în judecată în ciuda faptului că așa-zisul transfer nu s-a mai finalizat, jucătorul fiind legitimat la FC Steaua în postura de jucător liber de contract“, a explicat Mititelu.
În acest dosar, clubul Steaua București s-a constituit parte civilă cu suma de 1,1 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS