17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAfacerea „Euro Universal“: zeci de craioveni păcăliți de un italian

Afacerea „Euro Universal“: zeci de craioveni păcăliți de un italian

Blocul din Centrul Vechi, aflat pe un teren în litigiu
Blocul din Centrul Vechi, aflat pe un teren în litigiu

GdS vă prezintă începând de astăzi culisele unei afaceri imobiliare de 3,7 milioane de euro pusă la cale de afaceristul italian Vincenzo Ioele (Emilio), stabilit în Craiova la începutul anilor 2000. Emilio a încasat de la clienți avansuri de zeci de mii de euro, în contul apartamentelor pe care urma să le construiască. Ulterior, oamenii au descoperit că fuseseră trași pe sfoară: locuințele erau gajate la bănci, iar pe teren au apărut litigii. Cazul este lung și încurcat, de aceea îl vom prezenta în mai multe episoade. Astăzi vom afla povestea unui bloc ridicat în Centrul Vechi al orașului, în perioada 2011-2015. Cum a ajuns un dezvoltator imobiliar să păcălească zeci de craioveni, printre care și un celebru procuror DNA, aflați în cele de mai jos.   

Centrul Vechi al Craiovei este cea mai scumpă zonă rezidențială a orașului. Cu greu mai poți găsi un teren liber pentru a construi. Când Vincenzo Ioele l-a întâlnit pe Mihai Mehedințu, om de afaceri cu vechime în domeniul imobiliarelor, afacerea care se profila la orizont părea extrem de tentantă. Mehedințu deținea un teren ultracentral, pe care se putea înălța lesne un bloc de locuințe, cu profituri pe măsură. Socoteala a fost simplă. În data de 23 mai 2011, Mihai Mehedințu și SC Euro Universal Construcții SRL (reprezentată de asociatul unic și administratorul Vincenzo Ioele) au încheiat o CONVENȚIE (nr. 886) de schimb. Mehedințu punea la bătaie un teren de 268 mp de teren (str. Romain Rolland nr. 1) pe care Euro Universal se angaja să construiască pe cheltuiala proprie un bloc de locuințe S+P+3-4 etaje și mansardă. Prin acest act, firma lui Vincenzo Ioele primea drept de superficie (folosință) asupra terenului. În schimb, Mehedințu primea toate apartamentele realizate la etajul I al clădirii, un apartament la parter și două locuri de parcare la subsol.
În aceeași zi și la același notar (Ilie Victor Florea), convenția a fost completată cu un ACT ADIȚIONAL (nr. 887), care detaliază dimensiunile viitoarelor apartamente pe care urma să le primească Mehedințu. Actul stipulează că ulterior va fi încheiat un contract de vânzare-cumpărare pe teren și o promisiune bilaterală de vânzare pentru apartamente. În 20 septembrie 2011, a intervenit un alt ACT ADIȚIONAL (nr. 2076), prin care cele două părți au hotărât intabularea CONVENȚIEI în Cartea Funciară (CF) a terenului. Cu aceste documente la dispoziție, Euro Universal Construcții SRL a obținut autorizația de construire (nr. 1381/9 decembrie 2011) și a demarat lucrările, care au fost finalizate trei ani mai târziu (9 ianuarie 2015).

Procurorul DNA Uncheșelu, pe lista lui Emilio

După recepția blocului, lucrurile s-au complicat. Pe 4 martie 2015, Euro Universal a autentificat la un alt notar (Ionel Curea) actul de apartamentare a blocului, pe care l-a înscris în Cartea Funciară. Foarte repede (4-7 martie), Vincenzo Ioele a vândut toate apartamentele din bloc. Deși era proprietar al terenului de sub clădire și avea în buzunar CONVENȚIA, Mehedințu a rămas cu ochii-n soare. Cum a putut italianul să intabuleze apartamentele și să le vândă, transmițând și cota-indiviză de teren de sub bloc, pe care avea doar drept de superficie, nu de proprietate? Ei bine, abia aici povestea devine penală, iar situația o vom analiza pe larg în episodul următor.
Mergând însă pe firul poveștii, la vremea respectivă (2015) Mihai Mehedințu a aflat că Emilio intenționa să vândă locuințele promise.
În consecință, a inițiat o acțiune în justiție (29 ianuarie 2015) pentru rezilierea CONVENȚIEI încheiate cu Euro Universal. Din păcate pentru el, a notificat litigiul în Cartea Funciară abia în 10 martie 2015, prea târziu pentru a împiedica vânzarea apartamentelor.
Judecătorii au apreciat că Euro Universal nu și-a respectat angajamentul din CONVENȚIE, aceea de a vinde o parte din apartamente către Mihai Mehedințu, și au desființat actul pe fond, punând părțile în situația anterioară. Clienții lui Emilio au intrat astfel fără să vrea în acest război imobiliar. Dacă hotărârea rămâne definitivă și irevocabilă, ei trebuie să-l despăgubească pe Mihai Mehedințu, proprietarul terenului de sub bloc.
În plasa lui Vincenzo Ioele au căzut zeci de craioveni, printre care avocați și procurori cunoscuți. Spre exemplu, în blocul de pe str. Romain Rolland nr. 1 a cumpărat un apartament (57.000 euro) și procurorul DNA Jean Uncheșelu, anchetatorul fostului premier PSD Victor Ponta. După ce îi promisese un apartament la parter, Emilio l-a mutat pe procuror la etajul II, dar a trebuit să scadă 4.000 de euro din prețul locuinței. La final, proprietarului Uncheșelu i-a fost intabulat dreptul de superficie pe suprafața de 19 mp din terenul de sub bloc „dobândit“ prin CONVENȚIE.
Prin aceeași rețetă, Ioele a reușit să păcălească zeci de craioveni. În multe cazuri, oamenii au achitat banii integral, la semnarea antecontractelor de vânzare-cumpărare, iar ulterior au descoperit problemele.
Cum i-a convins Emilio? Cunoscuții îl descriu pe italian ca pe o „persoană cu o putere de convingere extraordinară“, un om foarte alunecos.
De altfel, am încercat insistent să stăm de vorbă cu omul de afaceri, atât prin avocatul său, cât și la telefon, dar nu am reușit până acum.
Cum a ajuns afacerea italianului să fie investigată de procurorii DNA și DIICOT și care sunt complicitățile locale veți afla în episodul următor.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS