Acasă Local Județul Olt, în pragul epidemiei de gripă?

Județul Olt, în pragul epidemiei de gripă?

-

Județul Olt este pe locul trei la nivel național în privința numărului de cazuri de gripă diagnosticate, acesta ajungând la 33. De săptămâna trecută și până acum, numărul bolnavilor s-a dublat.

De la 18 cazuri de gripă confirmate în județul Olt, în săptămâna 8 – 13 ianuarie, numărul a ajuns în prezent la 33 (30 de pacienți spitalizați în Spitalul Județean de Urgență Slatina, trei – în Spitalul Municipal Caracal). Din fericire, sunt forme cu evoluție pozitivă, cei mai mulți pacienți fiind deja externați, transmit responsabilii Direcției de Sănătate Publică Olt. „Nu putem spune că sunt forme ușoare, dacă pacienții nu au putut duce boala pe picioare, însă evoluția a fost bună“, a declarat medicul-șef al Direcției de Sănătate Publică Olt, Marinela Madan, explicând totodată și cum s-a ajuns la un număr atât de mare de cazuri în județ: „Într-adevăr, avem foarte multe cazuri de gripă. Toți pacienții care ajung în spital sunt testați. Avem diagnostic de confirmare. Așa am ajuns pe locul trei la nivel național în ceea ce privește numărul cazurilor diagnosticate, zic eu, pentru că avem o rată de depistare foarte bună. În momentul în care laboratorul ți-a confirmat gripa sezonieră, gripă tip B, noi ce facem, iar o ascundem?! Eu cred că le-am inoculat celor două spitale din județ, Slatina și Caracal, care au secții de boli infecțioase, un mod de lucru corect, anume ca bolnavul cu simptomatologie specifică să ajungă în secția de specialitate“, a mai spus medicul-șef.
Principalul responsabil de îmbolnăvirile din acest sezon este virusul de tip A, subtip H3N2 (32 cazuri), un singur caz fiind confirmat cu virusul gripal tip B.
„Este lucru știut între specialiști, la 20-30 de ani gripa evoluează sub aspect pandemic. Adică, de la o epidemie într-un județ, o țară, două țări, cuprinde mai multe zone geografice, este o evoluție firească. La noi în țară, ultima pandemie a fost acum 10-12 ani. Se pare că se pregătește un nou val pandemic într-un interval mai mic decât cel consacrat în studiile de specialitate și, cel puțin începând cu anul trecut, virusurile gripale au căpătat factor de agresivitate sporit, fapt care influențează și eficiența vaccinării antigripale“, a spus medicul Marinela Madan.
În județul Olt s-au repartizat medicilor de familie aproape 26.000 de doze de vaccin primite, cea mai mare parte, de la Ministerul Sănătății, și achiziționate prin DSP – 600 de doze, iar pacienții chiar au solicitat vaccinarea. Chiar și la acest moment, mai spune medicul-șef al DSP, vaccinarea este oportună, costul unei doze de vaccin antigripal nefiind foarte piperat (cel mai probabil în jurul valorii de 30 de lei).

Alina Mitran
Alina Mitran
Lucrează în presă din 2000 și ceea ce a început ca un hobby s-a transformat într-o profesie. A absolvit Facultatea de Finanțe, Bănci, Asigurări și Burse de Valori, dar a ales presa scrisă, un domeniu care i-a oferit cele mai mari satisfacții profesionale. S-a alăturat echipei Gazeta de Sud în 2004.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.