Aparegio vrea să elimine furturile de apă
Aparegio vrea să elimine furturile de apă
Aparegio vrea să elimine furturile de apă

Reprezentanţii Aparegio Gorj au constatat, în ultima perioadă, că în sistemele de alimentare cu apă potabilă se înregistrează din ce în ce mai multe sustrageri prin ocolirea aparatelor de măsuri sau prin branşarea ilegală la reţelele de distribuţie. Potrivit conducerii Aparegio Gorj, fenomenul sustragerilor de apă a luat amploare, iar cei prinşi riscă dosare penale pentru furt de apă din sistemul public. Aparegio Gorj a constituit recent echipe pentru a derula acţiunile de verificare şi debranşare, acolo unde vor fi depistate branşamente ilegale sau în cazurile de neplată a facturilor. „Începând de anul acesta, s-au schimbat drastic legile privind sustragerile ilegale de utilități. Aceste furturi de apă devin pasibile de închisoare. Am considerat necesar ca toți utilizatorii să știe despre această modificare. În cazul în care găsim utilizatori cu racorduri ilegale sau duble, li se vor întocmi dosare penale. Cu cei care i-am găsit în neregulă, am rezolvat problema pe cale amiabilă, adică le-am facturat ultimii trei ani în sistem paușal ca să nu se ajungă la dosare penale. Mai avem situații în care aflăm de diverse probleme în zonele unde s-au construit locuințe noi. În cele mai multe cazuri am reușit să stopăm formele de branșări ilegale. Facturile au devenit titluri executorii și nu va mai fi nevoie să trecem cu ele în instanță pentru recuperarea debitelor. Am schimbat și noi procedurile, am înființat echipe de verificare, inventariere a rețelelor de apă, avem o echipă care are sarcina clară de a debranșa debitorii. Debranșările vor fi urmate de facturi de rebranșare dacă utilizatorii își plătesc datoriile“, spus Tiberiu Albu, directorul comercial al Aparegio Gorj.

Datorii de nouă milioane de lei

Metrul cub de apă la Târgu Jiu costă 5,71 lei, în preţ intrând şi serviciile de canalizare. Aparegio pune la dispoziţia cetăţenilor numărul 0253.920. Acesta este numărul dispeceratului, care poate fi apelat nonstop, în caz de avarii şi alte probleme apărute la reţeaua de apă şi canalizare. Potrivit reprezentanţilor Aparegio Gorj, asociaţiile de proprietari din Târgu Jiu şi agenţii economici au datorii de peste 9 milioane de lei, pentru serviciile de apă şi canalizare furnizate. Operatorul public lucrează şi la un program de debranşări programate, la asociaţiile cu datorii mari. Aparegio oferă servicii de apă şi în alte localităţi rurale şi urbane din judeţ. „Soldurile noastre la creanțele privind asociațiile de proprietari sunt mai mici, însă am ajuns în jurul a nouă milioane de lei, pe Târgu Jiu. Dintre aceștia, cam patru milioane datorează asociațiile de proprietari. Din păcate, am constatat că luna aceasta plățile au fost sistate și pe asociațiile datornice din municipiu și din Motru. Așa că vom trece la executarea datornicilor. Anul trecut am reușit să recuperăm creanțele prin metoda debranșării. Am dat și în judecată patru sau cinci asociații, dar nu avem ce să executăm. Vom avea grijă să debranșăm scările cu cele mai mari datorii. Avem o echipă care face controrizări individuale pe casa scărilor, ca să nu mai debranșăm în masă. Probleme sunt unde nu există contorizare individuală“, a mai declarat directorul Tiberiu Albu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.