14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExamenul de definitivat, susținut și de profesorii fără posturi

Examenul de definitivat, susținut și de profesorii fără posturi

 

Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că în județul Dolj s-au înscris  pentru examenul de definitivat 160 de cadre didactice (Foto: Lucian Anghel)
Inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu a precizat că în județul Dolj s-au înscris pentru examenul de definitivat 160 de cadre didactice (Foto: Lucian Anghel)

Examenul național de definitivare în învățământul preuniversitar susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime la catedră sau echivalentul unui an de predare se desfășoară după noi reguli. Candidații nu vor mai avea la proba scrisă subiecte de pedagogie. În plus, pot susține examenul și cei care s-au înscris, dar au contractul de muncă suspendat, ori le-a încetat, condiția fiind să aibă vechimea minimă prevăzută de metodologie. 

Definitivatul este examenul pe care îl susțin cadrele didactice debutante pentru a obține dreptul de practică în sistemul preuniversitar, dar și dreptul de a se titulariza pe un post vacant. „În județul Dolj, sunt 160 de cadre didactice care s-au înscris pentru obținerea definitivatului în acest an. Sunt profesori de diverse discipline, dar majoritatea este constituită de educatoare, învățători și profesori de educație fizică și sport. Anul acesta, definitivatul se derulează după noi reguli. În primul rând, proba scrisă a candidaților nu se mai desfășoară în vară, ci în timpul anului școlar, respectiv pe 20 aprilie. În plus, promovarea sesiunii nu este condiționată doar de nota obținută la proba scrisă, cum era până acum, ci și de notele care se obțin la inspecțiile școlare, dar și o notă la portofoliul profesorului. Și în ceea ce privește subiectele de la proba scrisă sunt noutăți, în sensul că dispar itemii de pedagogie care puneau în dificultate candidații și se păstrează doar cei din specialitatea disciplinei și din metodică. Sperăm astfel ca procentul de promovabilitate la acest examen să crească“, a precizat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu.
Conform metodologiei, la inspecțiile școlare și la portofoliu candidatul trebuie să obțină minimum nota 8 pentru a putea susține proba scrisă. De altfel, pentru promovarea sesiunii, media minimă este tot 8.
O altă noutate este că la acest examen pot participa și cei care au contractele de muncă suspendate sau cărora le-a încetat contractul de muncă. „Avem situații de cadre didactice care în prezent nu mai predau pentru că postul pe care au activat a revenit titularului pe post. Dacă îndeplinesc condițiile de vechime, de minimum un an la catedră, și s-au înscris pentru sesiunea din acest an, atunci pot să continue demersurile pentru susținerea examenului“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Candidații care vor să dea examenul de definitivat trebuie să susțină inspecțiile la clasă până pe 30 martie.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS