10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal400 de familii din Horezu stau în frig

400 de familii din Horezu stau în frig

Caloriferele din cele 400 de apartamente din oraşul Horezu, judeţul Vâlcea, sunt reci ca gheaţa. Pentru a face faţă frigului, unii oameni şi-au cumpărat aeroterme sau calorifere electrice, iar cei care nu şi-au demolat sobele au făcut focul în ele. „Am un copil de patru luni şi în camera lui am pus un calorifer electric. În restul casei este mai frig decât afară, este cumplit şi nici apă caldă nu avem. Întotdeauna ne-am plătit la zi facturile la întreţinere şi, cu toate astea, caloriferele sunt reci, foarte rar călduţe“, susţine Cristina Cojocaru, localnic.
Probleme cu căldura au fost şi la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ în care învaţă aproape 2.000 de elevi. Aceștia au fost nevoiţi să stea acasă o săptămână până când autorităţile au reuşit să repornească o veche centrală a şcolii şi să cumpere motorină. „La liceu nu mai sunt probleme, situaţia este însă fără ieşire la blocuri, unde oamenii stau în frig“, a spus Nicolae Sărdărescu primarul oraşului Horezu.

Furnizorul de agent termic al oraşului, fără combustibil

În plină iarnă, furnizorul de agent termic al oraşului, SC SACOMET SA, a rămas fără combustibil pe stoc. Nici bani să se aprovizioneze nu are, iar pe datorie nu-i dă nimeni pentru că este rău-platnic.
„Când are bani mai cumpără câte un camion de rumeguş, caloriferele abia se dezmorţesc. După o zi iar rămâne fără combustibil şi se face frig în case. Până iarna viitoare sperăm să construim o nouă centrală pentru oraş“, a mai spus primarul Sărdărescu.
Asociaţiile de proprietari s-au revoltat şi au notificat societatea de termoficare să furnizeze căldură, în caz contrar vor rezilia contractele.
Serviciul de termoficare al oraşului a fost reabilitat pe bani mulți de către Primăria Horezu, care a şi construit o centrală termică pe rumeguş pentru ca populaţia să plătească un preţ mai mic pe gigacalorie. În 2014, serviciul a fost dat în concesiune unei societăţii comerciale care avea datorii către bugetul local și de stat de peste 600.000 de lei, iar preţul pe gigacalorie a crescut de la 250 la 350 de lei.
Edilul-șef de la vremea respectivă, Ilie Fîrtat, a dispus însă ştergerea datoriilor, iar acum este cercetat penal pentru abuz în serviciu şi uz de fals. În același dosar este cercetat și administratorul societății de termoficare.

Nicoleta Ene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS