10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Japonezii de la Rostramo au început recrutările pentru noua fabrică

Gorj: Japonezii de la Rostramo au început recrutările pentru noua fabrică

Firma de cablaje japoneză, cu sediul la Rostramo Târgu Jiu, a început de astăzi interviurile în vederea recrutării de personal pentru fabrică. Peste 6.000 de gorjeni au depus CV-urile pentru a obţine unul din cele 500 de locuri de muncă disponibile în prima etapă. În total vor fi încadrate 1.700 de persoane, la fabrica de componente auto din municipiul Târgu Jiu. Investitorul japonez a achiziţionat una din cele 19 hale ale fostei fabrici de mobilă din oraş şi a început amenajarea unui spaţiu corespunzător activităţii de producţie. În total, fabrica Rostramo se întinde pe 25 de hectare, aici fiind aşteptaţi şi alţi investitori din ţară şi din străinătate. „Reprezentanţii societăţii au revenit la Târgu Jiu pentru a-i intervieva pe posibilii angajaţi. Gorjenii în cauză vor fi chestionaţi de viitorul angajator, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din municipiu. Reprezentanţii firmei străine le vor contacta telefonic pe cele 6.000 de persoane luate în evidenţă şi le vor programa la interviu, pe toată durata acestei săptămâni. Le oferim toată asistenţa de care au nevoie pentru a face toate angajările pe care şi le-au propus. Vom face acelaşi lucru pentru toate firmele care vor dori să investească la Târgu Jiu şi în Gorj. Am înţeles că mai sunt firme interesate pentru zona Rostramo, după ce au văzut câte CV-uri s-au strâns la acest angajator. Sunt multe zone din ţară unde este deficit de personal şi au început să se orienteze către Târgu Jiu nu doar să recruteze de la noi, ci să vină aici cu investiţii”, a declarat Romeo Chiriac.

Probleme cu forţa de muncă la Turburea

Totodată, investitorul italian care a deschis o fabrică de confecţii la Turburea duce lipsă de personal calificat. Până acum au fost angajate 30 de femei, însă, societatea din Italia căuta pentru recrutare aproximativ 150 de persoane. Ion Bârcă, primarul din Turburea, susţine că a luat legătura cu reprezentanţii AJOFM Gorj, întrucât mulţi localnici ar dori să se angajeze la fabrica de confecţii, însă, nu au o calificare în domeniu. AJOFM poate organiza în funcţie de solicitări cursuri de calificare şi chiar stagiul de practică. În cazul comunei Turburea, cursul se va încheia cu o angajare: „Investiţia de la Turburea s-a concretizat încă de la sfârşitul anului trecut. Am pus la dispoziţia investitorului italian un spaţiu deţinut în trecut de Petrom. Singura problemă o reprezintă acum lipsa forţei de muncă, întrucât se caută personal calificat în domeniul confecţiilor şi tricotajelor. Sperăm să ne ajute cei de la AJOFM cu acest curs”, a declarat Ion Bârcă, edilul din Turburea.

Cursuri de calificare

Romeo Chiriac a declarat că AJOFM va organiza, la cerere, cursuri în orice localitate din judeţ. „Nu este singurul investitor străin care a ales să deschidă o afacere de acest fel în judeţul Gorj. La Târgu Jiu, un alt italian a preluat o parte din activitatea societăţii Confecţia SA, acesta reuşind, însă, să păstreze doar 100 de persoane din rândul vechilor angajaţi. Agenţia pe care o conduc le-a expus investitorilor străini facilităţile oferite de statul român în vederea deschiderii unor afaceri şi în judeţul nostru. Mai mult, AJOFM Gorj oferă cursuri de calificare în diferite domenii de activitate pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri aflaţi în căutare de personal”, a mai declarat Romeo Chiriac. Acesta a precizat că peste 10.000 de şomeri erau înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj la sfârşitul lunii decembrie 2016. Dintre aceştia, doar 3.600 beneficiază de indemnizaţia de şomaj, rata şomajului fiind de 7,34%, mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS