7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDispar taxele de înregistrare a firmelor și PFA-urilor la Registrul Comerțului

Dispar taxele de înregistrare a firmelor și PFA-urilor la Registrul Comerțului

Cine își va înregistra firma la Registrul Comerțului de la 1 februarie va plăti doar pentru ridicarea certificatelor  constatatoare (Foto: Lucian Anghel)
Cine își va înregistra firma la Registrul Comerțului de la 1 februarie va plăti doar pentru ridicarea certificatelor constatatoare (Foto: Lucian Anghel)

De la 1 februarie, oricine își poate înființa o societate sau se poate organiza ca persoană fizică autorizată fără să mai plătească vreun ban către Registrul Comerțului. Totuși, au rămas în vigoare taxele de asistență și taxa pentru eliberarea de certificat constatator.

De la 1 februarie 2017, persoanele care doresc să își înființeze la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) orice entitate economică de genul societăților cu răspundere limitată (SRL), societăților pe acțiuni (SA), persoanelor fizice autorizate (PFA), întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale și altor forme de organizare o vor face fără plata taxelor care se achitau până acum, potrivit proiectului de lege care desființează 102 taxe, lege promulgată vineri de președintele țării. Până la 1 februarie, înființarea unei societăți comerciale de genul SRL costă aproximativ 350 de lei, iar costurile cu organizarea ca PFA la Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Dolj se ridică la 150 de lei.

Ce taxe rămân valabile

Eliberarea unui certificat constatator de către ORC Dolj se va taxa în continuare. Momentan, firmele trebuie să suporte 45 de lei pentru fiecare certificat constatator, însă prețul eliberării unui astfel de act se va reduce în viitorul apropiat.
Rămân în vigoare și taxele pentru furnizarea de informații despre asociații și acționarii firmelor. Informațiile de bază despre sediul social al unei firme, despre asociați și administratori costă 8,4 lei, dacă solicitantul cere aceste date în sistemul on-line al ONRC.
Chiar dacă taxele de înregistrare a firmelor dispar de la 1 februarie, viitorii asociați sau administratori plătesc pentru a le face cineva documentația. Persoanele care intenționează să își deschidă o firmă și solicită ca actele constitutive să fie realizate de funcționarii de la ORC, atunci trebuie să plătească o serie de taxe, care existau și până acum și care nu au fost eliminate odată cu celelalte taxe de constituire. Redactarea actelor constitutive la ORC este facultativă. Viitorii antreprenori pot să își întocmească singuri, la domiciliu, actele constitutive ale firmei (în special statutul societății și hotărâri de modificare a actului constitutiv) sau pot apela la firme specializate în consultanță în afaceri, la un avocat sau la un notar. În astfel de cazuri, costurile diferă de la o firmă la alta, de la un notar și/sau un avocat la altul.
La ORC Dolj, taxa pentru întocmirea unui act constitutiv pornește de la 200 de lei și până la 320 de lei, dacă antreprenorul dorește să fie emis în situație de urgență (în 48 de ore de la depunerea documentului). Taxa pentru emiterea unei hotărâri de modificare a actului constitutiv este între 75 de lei și 150 de lei, în funcție de modificările solicitate. Actele constitutive realizate de funcționarii ORC nu au nevoie de autentificare din partea unui birou notarial, putând fi depuse sub semnătură privată la ORC.
În cazul în care, persoanele care vor să își deschidă o firmă decid să își perfecteze actele constitutive la un birou notarial, atunci mai achită diferite taxe pentru specimen de semnături, pentru declarația de asociat și/sau administrator etc.

Care sunt pașii prin care se poate înființa o firmă

Cine dorește să își înființeze o firmă trebuie mai întâi să meargă la ORC Dolj pentru rezervarea denumirii (antreprenorul trebuie să aibă pregătite cel puțin trei eventuale denumiri pentru firma pe care vrea să o înființeze). Acesta este primul pas. Registrul Comerțului răspunde în 24 de ore dacă denumirea aleasă poate fi folosită, în cazul în care nu mai există altă societate cu aceeași denumire. Pasul doi este întocmirea actelor constitutive (contra cost, dar se pot realiza în altă parte decât la ORC). Dacă în aceeași zi în care face rezervarea denumirii firmei, persoana perfectează și actele constitutive ale societății, atunci urmează pasul trei: completarea cererilor și depunerea documentelor la ORC Dolj. Potrivit legii, durează maximum trei zile de la depunerea actelor și până la ridicarea certificatelor constatatoare care arată că s-a înființat o nouă firmă.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS