Cine suportă noua taxă pentru deșeurile depozitate la Mofleni?

Vineri, la ora 11.30, la depozitul de la Mofleni așteptau două autogunoiere și două tractoare (Foto: Bogdan Grosu)
Autori


De la 1 ianuarie a intrat în vigoare o nouă taxă pentru deșeurile inerte și nepericuloase care sunt aduse la depozitele ecologice din țară, iar aici se încadrează și groapa de la Mofleni, unde ajunge gunoiul din Craiova și din județul Dolj. Taxa, în cuantum de 80 de lei pe tonă, are ca destinație finală Fondul de Mediu, în scopul „îndeplinirii standardelor de selectare și reciclare a deșeurilor“, dar la Craiova nu s-a stabilit încă modul de implementare a ei. În timp ce primăria susține că așteaptă o legislație clară care să reglementeze modul în care va fi încasată taxa, Eco Sud SA, administratorul depozitului de la Mofleni, vorbește de actele adiționale care trebuie semnate în mod obligatoriu de municipalitate, pentru introducerea acestei taxe. Unii operatori din Dolj au făcut deja acest lucru, majorând din ianuarie tariful aferent populației pentru ridicarea gunoiului. 

Războiul dintre Primăria Craiova și Eco Sud SA, operatorul depozitului de deșeuri de la Mofleni, pare departe de a fi încheiat. După ce s-au contrat serios în toamna anului trecut pe seama creșterii tarifului de depozitare a gunoiului colectat din Craiova și Dolj, ajungându-se până la acuzații de șantaj, cele două părți au din nou motiv de dispută: noua taxă pentru deșeurile inerte și nepericuloase introdusă prin lege de la 1 ianuarie 2017. Încă din primele zile ale anului, Eco Sud s-a grăbit să anunțe că este pregătită să implementeze taxa de 80 de lei pe tonă destinată Fondului de Mediu, susținând că a și informat autoritățile din Craiova și Dolj și colectorii autorizați în privința actelor adiționale care trebuie semnate „pentru intrarea în legalitate“. Firma care administrează depozitul de la Mofleni a mers mai departe pe această idee, vorbind despre „necesitatea respectării legii“ și de „posibilitatea depozitării fără sincope a deșeurilor“, dacă se vor semna actele adiționale privind introducerea acestei taxe de depozitare.

Același mod de exprimare a folosit Eco Sud și în toamnă, când a solicitat Primăriei Craiova creșterea tarifului de depozitare, exprimare pe care autoritățile locale au interpretat-o la acea vreme ca șantaj. „Cu toate eforturile întreprinse de Eco Sud, privind respectarea legalității, societatea Salubritate Craiova, care colectează deșeurile de pe raza Municipiului Craiova, nu a găsit timpul necesar și voința de a intra în legalitate prin adoptarea și semnarea de acte adiționale cu Depozitul Ecologic Mofleni, care să permită plata acestei taxe de depozitare, cu destinația finală către Fondul de Mediu – organism al Ministerului Mediului din România. Cu toate că Salubritate Craiova nu a înțeles să intre în legalitate, Eco Sud a permis depozitarea deșeurilor începând cu 1 ianuarie 2017, având promisiuni ferme că actele adiționale vor fi semnate în primele cinci zile ale anului, dar acest lucru nu a fost finalizat nici până acum“, a precizat Eco Sud, care menționează că taxa de 80 de lei pe tonă este doar colectată de firmă, ea urmând să fie virată lunar către Administrația Fondului de Mediu.

La groapa de la Mofleni, depozitarea deșeurilor decurgea vineri în ritmul normal, mașinile care aduceau gunoiul intrând la un interval de zece minute. „Merge destul de repede. Intri, descarci gunoiul, pleci și vine următoarea mașină. Este mai dificil la prânz, dacă prinzi ora 12.00, pentru că trebuie să aștepți o oră, cât durează pauza de masă, dar ai timp să faci chiar și trei transporturi pe zi“, a spus unul dintre șoferi. Vineri, la ora 11.30, la poarta depozitului de la Mofleni așteptau două autogunoiere și două tractoare. „Noi lăsăm gunoiul la platformă și plecăm, ei îl urcă la celulă. Mai este loc destul, din ce am văzut, și au și unde să se extindă“, a adăugat alt șofer.


Primăria așteaptă reglementări pentru implementarea taxei

Legea spune că operatorii de salubritate care vor de­po­zita deșeuri la groa­pa de gunoi trebuie să plă­tească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, în­cepând de la 1 ianuarie 2017, urmând ca această taxă să crească la 120 de lei/tonă din 2018. Unii operatori din Dolj au și implementat noua taxă, majorând din ianuarie tariful aferent populației pentru ridicarea gunoiului, însă Primăria Craiova a rămas în stand-by. Motivând lipsa unei legislații care să reglementeze modul în care va fi încasată taxa de 80 de lei, autoritățile locale din Bănie nu s-au grăbit să dea curs solicitărilor Eco Sud și nu au stabilit încă varianta în care va fi suportată noua taxă. „Primăria Craiova, SC Salubritate Craiova SRL, în calitate de operator care are delegată activitatea de colectare și transport al deșeurilor în municipiul Craiova și alte opt localități din Dolj, și Eco Sud SA, colaborează îndeaproape pentru găsirea unor soluții adecvate, în scopul implementării rapide a legislației în vigoare, dar și a asigurării continuității serviciului. Precizăm faptul că obligativitatea achitării acestei taxe a fost introdusă prin Legea nr. 384/2013 privind aprobarea Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 31/2013 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, iar actul normativ care reglementează modul de calcul al acestei contribuții a fost publicat pe 29 decembrie 2016 și conține doar indicații adresate strict plătitorilor acestei taxe către Administrația Fondului pentru Mediu («proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite»)“, a precizat Primăria Craiova, într-un răspuns trimis GdS.

„Având în vedere lipsa legislației care să reglementeze modul în care va fi încasată taxa, dar și existența principiului „poluatorul plătește“, la nivel național implementarea taxei a relevat faptul că nu există, în prezent, o practică unitară în acest sens. Sunt propuneri fie de a se introduce o taxă de depozitare, separată de tariful perceput populației și agenților economici, fie ca taxa să fie introdusă în tariful pentru utilizatori. Până în acest moment, autoritățile din marile municipii din țară nu au soluționat această problemă și nu au găsit o rezolvare legată de implementarea taxei de 80 lei/tonă“, se mai menționează în răspunsul primăriei. Autoritățile locale au mai precizat că așteaptă lămuriri în acest sens de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și că, pentru luna ianuarie, această taxă trebuie plătită până pe 25 februarie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 17 ianuarie 2017

Actualitate

» Elevii nu vor mai avea trei etape de admitere la liceu
» Kovesi: Nu am de ce să îmi dau demisia că am deranjat inculpați
» Shhaideh va exercita atribuţiile lui Grindeanu în perioada în care acesta se va afla în SUA
» Căutarea epavei avionului Malaysia Airlines, suspendată la aproape 3 ani de la tragedie
» Iohannis: Parlamentul trebuie să aibă un control puternic, dar nu partinic, asupra serviciilor
» Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcţie şi trecere în rezervă a generalului Coldea
» Kovesi despre amnistie și grațiere: Inculpații nu vor mai executa pedepsele, banii rămân în buzunarul lor (VIDEO)
» Klaus Iohannis face declaraţii la ora 18.00
» Președintele CSM sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu afirmații făcute la postul România TV
» Kovesi: Nu am participat la evenimente private organizate de persoane cu dosare
» Igor Dodon: Acordurile cu UE au fost semnate în grabă, vrem acorduri noi
» 96 de oameni și-au pierdut viața în accidente de muncă petrecute în România în primele 9 luni din 2016
» Petre Roman, inculpat oficial în dosarul Mineriadei din iunie 1990
» Conducerea SRI, audiată pe 25 ianuarie de comisia parlamentară de control privind cazul Coldea și bugetul instituției

Publireportaj

» Licitatia.ro. De ce avem nevoie de un abonament de monitorizări licitaţii publice?

Local

» Circulație îngreunată pe două sectoare de drum din Olt
» 400 de familii din Horezu stau în frig
» Denunţător în dosarul lui Vâlcov – secretar de stat la Ministerul Dezvoltării
» Trenul R 9066 Caracal – Corabia şi retur a fost anulat
» Nu ninsorile ci gerul va avea efecte în Mehedinţi
» Vâlcea: Şofer băut şi fără permis, pus sub control judiciar
» Mehedinţi: Surprinsă în flagrant în timp ce fura dintr-un magazin

Dolj

» Vaccinurile lipsesc, copiii în pericol
» De ce sunt mai mari dobânzile la credite decât cele la depozite
» Craiova şi Sadova, localităţile cu cei mai mulţi şomeri
» Examenul de definitivat, susținut și de profesorii fără posturi
» Adrian Robert a murit pentru prietenul său
» Satele răzleţe din Dolj, izolate din cauza viscolului
» Petrecere mortală
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Agent de poliție, reținut pentru o șpagă de 150 de lei
» Bogdan Dosoftei a fost arestat pentru 30 de zile pentru crima de pe strada Maramureș
» Craiova: Tânăr de 18 ani, accidentat pe trecerea de pietoni
» Dolj: Circulaţie în condiţii de iarnă pe DN 55, spre Dăbuleni

Gorj

» Şef nou la Poliţia Rutieră
» Două cadre medicale, trimise în judecată pentru ucidere din culpă
» Zeci de utilaje au fost scoase la deszăpezit
» Şef nou la Poliţia Rutieră
» Gorj: A murit fostul deputat Severus Militaru
» Gorj: Japonezii de la Rostramo au început recrutările pentru noua fabrică
» Gorj: Mai puţină birocraţie şi mai puţine taxe la înmatricularea autoturismelor
» Expoziţie de pictură şi grafică la Târgu Jiu

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă de Modena, în Liga Campionilor
» Mogoșanu nu regretă că a rămas la CSO Filiași
» Naicu sună adunarea la Podari
» Cristina Băran, fata cu mănuși de aur
» Fotbal / Programul etapelor a 22-a și a 23-a din Liga I

Sanatate

» Bolnavii de hepatită, de trei luni fără tratament

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top