Acasă Local Gorj 123 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

123 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu

-

La Târgu Jiu se află Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“
La Târgu Jiu se află Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu“

Autorităţile de la Târgu Jiu au marcat pe 14 ianuarie împlinirea a 123 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, cea supranumită Eroina de la Jiu. Direcția de Turism și Evenimente Culturale din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Jiu, alături de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică(CNIPT) „Constantin Brâncuși“ Târgu Jiu au organizat cu această ocazie o inedită expoziție de fotografie-document cu momente unice din viața celei care a căzut vitejește pe frontul de luptă. Expoziția poate fi vizitată la sediul CNIPT „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, strada Crișan. Fotografiile au fost puse la dispoziţie de Ion Țîrlea și Dorin Brozbă.

Sărbătorită şi la Colegiul „Ecaterina Teodoriu“

Ecaterina Teodoriu a fost prima femeie ofiţer din Armata Română. Activităţi pentru sărbătorirea personajului istoric au avut loc şi la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu Jiu. Şi Ministerul Apărării Naţionale a marcat evenimentul: „S-a născut pe 14 ianuarie 1894, în satul Vădeni – Târgu Jiu şi a căzut eroic în fruntea plutonului pe care îl comanda, pe 22 august 1917 în Bătălia de la Mărășești, din timpul Primului Război Mondial. Primul imbold a apărut încă din momentul în care a venit la București și s-a înscris la Școala de Fete, apoi s-a înrolat drept cercetaș. Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina a participat pe front ca soră medicală. După moartea fratelui ei, Nicolae, căzut pe front, Ecaterina a decis că trebuie să slujească țara în locul lui. A fost răsplătită pentru curaj cu diferite distincții militare și ridicată la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie. Era un bun conducător de luptă. Toată lumea o iubea și o respecta. Odată, când era prizonieră, Ecaterina a fost păzită de un sergent neamț. În drumul spre comandamentul german, văzând că nu reușește să-l convingă să-i dea drumul, Ecaterina s-a aplecat, cu un gest fulgerător a luat revolverul unui ostaș mort și l-a îndreptat către sergentul neamț. Luat prin surprindere, el a predat arma și a ridicat mâinile, iar Ecaterina l-a capturat și l-a dus la comandamentul trupelor române, ca prizonier. Împușcată în piept, ultimele ei cuvinte au fost: <<Înainte băieți, sunteți cu mine!>>“, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

Grav accident rutier la Iancu Jianu, cu trei victime

Un grav accident rutier s-a petrecut, în această după-amiază, pe Drumul Județean 643, în localitatea Iancu Jianu. Două autoturisme, în care se...

AUDIO / Gemenii olimpici, la Radio Sud

Mihai şi Adrian Anghel, gemenii olimpici, de la Liceul de Arte "Marin Sorescu" din Craiova povestesc în cadrul emisiunii "Teză la radio", de la Radio Sud despre cum a fost la prezentarea de modă, organizată la Cluj-Napoca.