17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova restrânge parcările cu plata prin SMS

Primăria Craiova restrânge parcările cu plata prin SMS

Cele mai multe locuri de parcare cu plata prin SMS, 94, se vor amenaja pe strada A.I. Cuza, până la intersecția cu Arieș (Foto: Bogdan Grosu)
Cele mai multe locuri de parcare cu plata prin SMS, 94, se vor amenaja pe strada A.I. Cuza, până la intersecția cu Arieș (Foto: Bogdan Grosu)

La sediul Primăriei Craiova s-au dezbătut, ieri, cele două regulamente care vor impune, din acest an, parcarea cu plata prin SMS în centrul orașului și impozitarea cu 500% a clădirilor și terenurilor în paragină, ca ultima etapă înainte de aprobarea acestora în consiliul local și aplicarea lor. Dacă impozitul pe „paragină“ își va intra repede în rol, în cazul parcărilor cu plata prin SMS va mai dura o perioadă până când regulamentul va fi pus în practică.

Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova, care va fi aplicat din acest an, impune trei tipuri de parcări cu plată: parcarea taxată cu 40 de lei pe an, pe bază de vinietă, plătită de șoferi odată cu impozitul auto și care le dă dreptul să parcheze în orice loc public din Craiova, parcarea curentă pe domeniul public cu plată prin SMS – taxată cu 2 lei pe oră, și parcarea ocazională pe domeniul public cu plată prin SMS, taxată cu 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună. Când au fost aprobate aceste taxe în consiliul local, municipalitatea stabilise 515 locuri de parcare, toate în centrul orașului, care urma să fie semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“ și să fie taxate cu 2 lei pe oră, plata prin SMS.
După ce au analizat mai bine problema, autoritățile locale au ajuns la concluzia că aria este prea mare și că, pentru început, ar fi mai bine să se stabilească o zonă mai restrânsă unde să se impună parcarea cu plata prin SMS. „Am sesizat că aria prevăzută pentru aceste parcări cu plata prin SMS este prea mare, așa că am decis, pentru început, să o restrângem la doar trei străzi. Am lăsat libere celelalte zone din centrul orașului până când vor trage o concluzie a impactului acestui regulament. Mai întâi să vedem cum funcționează această parcare cu plata prin SMS. Deci, în concluzie, primul pas este restrângerea zonei de parcare cu plată, pasul doi va fi extinderea, apoi achiziționarea de tonomate. Dacă lucrurile vor funcționa bine, vom extinde acest tip de parcare cu plată și pe străzile aglomerate sau în cartiere. Din mesajele primite de la craioveni a rezultat că sunt cetățeni care vor un loc al lor de parcare, plătit, altul decât cel pentru care plătesc acea taxă de 40 de lei pe an (vinieta – n.r.)“, a explicat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei. Genoiu a făcut de la început mențiunea că amenajarea de locuri de parcare cu plată în centrul Craiovei s-a făcut în ideea folosirii parcării subterane la o cât mai mare capacitate și că nu s-a ținut cont de Hotărârea de Guvern privind ridicarea mașinilor parcate neregulamentar, care va îmbunătăți însă acest regulament.
În baza acestui nou regulament și a HG mai sus menționate, edilul a mai precizat că vor fi luate în colimator toate mașinile înmatriculate în străinătate și parcate pe domeniul public, pentru care nu s-a plătit nici un fel de taxă (vinieta sau taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public), acestea urmând să fie ridicate.

Unde vor fi parcările cu plata prin SMS

Parcările cu plată de pe Strada Romul (până unde se termină gardul primăriei) (Foto: Bogdan Grosu)
Parcările cu plată de pe Strada Romul (până unde se termină gardul primăriei) (Foto: Bogdan Grosu)

Primăria Craiova va amenaja locuri de parcare cu plata prin SMS pe strada Romul, până la intersecția cu strada Teatrului (strada din spatele primăriei) – 20 de locuri, pe strada A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu strada Unirii şi intersecţia cu strada Arieş) – 94 de locuri și pe strada C.S. Nicolaescu Plopşor (sectorul cuprins între intersecţia cu strada A.I. Cuza și intersecţia cu strada Olteț – la Prefectură) – 17 locuri. Astfel, vor exista, pentru început, 131 de locuri de parcare cu plata prin SMS în centrul Craiovei, din totalul de 515 gândite inițial. S-a renunțat, deocamdată, la amenajarea de locuri de parcare cu plată pe străzile Olteţ, Theodor Aman, Ion Maiorescu, A.I. Cuza (sectorul cuprins între intersecţia cu strada Arieş și intersecţia cu strada Geovanni Peresutti), Mihail Kogălniceanu, Sf. Dumitru și Mihai Viteazu. Cei care vor duce la îndeplinire acest regulament vor fi polițiștii locali și împuterniciți ai Primăriei Craiova.

Riveranii, principalii nemulțumiți de parcarea cu plată

Parcări cu plată vor mai fi şi în fața Prefecturii (Foto: Bogdan Grosu)
Parcări cu plată vor mai fi şi în fața Prefecturii (Foto: Bogdan Grosu)

Primii nemulțumiți de introducerea parcării cu plata prin SMS în centru au fost locatarii din zonă. „La parcarea asta cu plata prin SMS am constatat că nu se face nici o referire la locatarii din zona centrală. Eu stau în blocul de la Casa Albă. Cum parchez la domiciliu? Dacă las mașina pe un loc cu plată, ar însemna să achit, după calculele mele, 1.440 de lei pe lună. S-ar crea o discriminare față de ceilalți craioveni care plătesc 40 de lei pe lună. În cazul meu ar fi o dublă taxare: vinieta de 40 de lei și parcarea cu plată prin SMS“, a afirmat Ciri Mayer în calitate de reprezentant al Asociației de Proprietari Casa Albă. „Să se găsească o modalitate alternativă de plată pentru cei care nu au telefon mobil“, a spus și Bianca Predescu, consilier local. „Ce facem cu cei care vin de la țară, la Judecătorie, de exemplu, și nu au telefon? Cum plătesc parcarea? Limitați parcarea cu plată, cred că sunt prea multe străzi, iar cei cu mașini înmatriculate în alte țări nu ar avea ce căuta pe domeniul public“, a comentat și Marian Trifan, președintele executiv al Asociației Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul“ din Craiova. Până la urmă, parcarea cu plata prin SMS s-a limitat la trei străzi, iar „cei care nu au telefon și vor un loc de parcare“ au fost invitați în parcarea subterană. „Asta până vom reuși să instalăm și noi tonomate în aceste parcări cu plată“, a completat primarul interimar Genoiu.
În ceea ce privește proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova şi a procedurii de lucru, acesta a trecut în forma sa inițială aprobată în consiliul local.

Discuții au fost doar legate de aspectul verificării și constatării clădirilor și terenurilor în paragină, la dezbaterea de ieri propunându-se ca „polițiștii locali să fie însoțiți de specialiști care să ateste că nota de constatare întocmită de polițist este conformă cu realitatea și nu e vorba de rea-voință“. Totodată, s-a mai propus ca această supraimpozitare să se aplice gradual, în funcție de anumite punctaje, și doar impozitarea maximă să ajungă la 500%. Varianta a picat din start, pentru că „impozitarea s-a votat deja în consiliul local în varianta sa maximă și nu mai poate fi vorba de o taxare graduală“, după cum a explicat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei.
Ce va urma? Aprobarea celor două regulamente în prima ședință a Consiliului Local Craiova și apoi implementarea lor în perioada următoare, care va presupune, în cazul regulamentului privind parcările, afișe informative, marcaje, desemnarea unui operator de telefonie mobilă, numărul de telefon pentru SMS etc. Legat de marcaje, Mihail Genoiu a menționat că de acest lucru se va ocupa RAADPFL, care „va întocmi un caiet de sarcini și va organiza o licitație pentru achiziționarea de vopseluri speciale și de bună calitate“.

Ce înseamnă clădire sau teren în paragină

Potrivit Regulamentului, clădirea neîngrijită este considerată cea aflată în stare avansată de degradare, în stare de paragină, cu faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură şi care, conform fişei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situațiile: șarpanta lipseşte parțial sau integral, învelitoarea lipseşte integral, pereţii exteriori lipsesc parţial, finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral, tâmplăria exterioară lipseşte integral. La rândul său, terenul încadratat în categoria celor neîngrijite este considerat terenul aflat în paragină, acoperit de buruieni, părăsit/abandonat, insalubru, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură şi care, conform fişei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetaţie spontană, cu deșeuri sau cu lipsă parțială a împrejmuirii.
Regulamentul spune că „verificarea şi identificarea clădirilor/terenurilor neîngrijite se realizează prin intermediul Poliţiei Locale Craiova, care se deplasează în teren pentru a întocmi o notă de constatare privind starea de fapt pentru fiecare imobil (teren/cladire) identificat în intravilan şi o fişă de evaluare privind starea fizica de fapt aferentă clădirii principale/clădirii anexe/terenului, după caz“. Autoritățile susțin că observarea se face vizual, iar în cazul clădirilor ea nu vizează aspecte legate de structura de rezistență. După vizita din teren urmează „notificarea proprietarului clădirii sau terenului respectiv și lăsarea de măsuri ca pe parcursul anului fiscal în care s-a constatat starea clădirii/terenului, să se efectueze lucrările de întreţinere/îngrijire necesare“. Regulamentul mai menționează că în cazul imobilelor de locuinţe colective, notificarea se va face către reprezentantul legal al acestora, urmând ca supraimpozitarea să se efectueze pe fiecare proprietar al imobilului din locuinţa colectivă.

Când se ajunge la supraimpozitare

În cazul clădirilor și terenurilor identificate ca neîngrijite, după împlinirea termenului prevăzut prin notificare, reprezentanţii Poliţiei Locale va trebui să se deplaseze din nou la fața locului pentru a verifica modul de conformare al măsurilor dispuse. Abia după ce se va constata, la reverificare, că proprietarul nu a luat măsurile dispuse, se va trece la supraimpozitarea cu 500% a terenului sau a clădirii respective. „Impozitul majorat al clădirii/terenului neîngrijit se aplică automat şi în anii fiscali următori la nivelul cotei de majorare stabilită de consiliul local și va înceta cu anul fiscal aferent aprobării hotărârii de consiliu privind excluderea clădirii/terenului din categoria clădirilor/terenurilor neîngrijite şi încetării majorării impozitului clădirii/terenului, după caz“, se precizează în Regulament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS