10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de craioveni au stat în frig din cauza unei avarii

Mii de craioveni au stat în frig din cauza unei avarii

Avarie produsă la conductele CEO în Valea Roșie (Foto: Lucian Anghel)
Avarie produsă la conductele CEO în Valea Roșie (Foto: Lucian Anghel)

Mii de craioveni din cartierul Valea Roșie au rămas ieri fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii produse în urmă cu câteva zile la o conductă a Complexului Energetic Oltenia. Este vorba de proprietarii din 350 de scări de bloc, dar și de elevii unor unități de învățământ precum Colegiul „Ştefan Odobleja“, Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu” – fostă 31 – și grădinițele „Elena Farago“, „Ion Creangă“ și „Castelul Fermecat“. Lucrările au fost încetinite din cauză că spărturile descoperite în conducta care transportă agent termic au fost foarte aproape de o conductă de gaze.

Avaria a fost depistată în momentul în care din gurile de canal din zona străzilor Vântului și I.D. Sârbu au început să iasă aburi, iar proprietarii au fost alarmați din acest motiv. Reprezentanții CEO – Sucursala Electrocentrale Craiova II sosiți la fața locului au anunțat că într-adevăr este o avarie, iar în data de 12 ianuarie vor sista furnizarea agentului în intervalul orar 9.00 – 19.00, pentru remedierea acesteia.
Inițial, angajații Complexului au spus că este vorba doar de o mică fisură în conducta care transportă agent termic și lucrările vor fi încheiate în decurs de câteva ore. În urma săpăturilor făcute ieri-dimineață, echipele de intervenție au descoperit că, de fapt, este vorba de două spărturi în conductă, la o distanță de șase metri una de cealaltă și la o adâncime de doi metri sub carosabil. În plus, una dintre spărturi se afla în apropierea unei conducte de gaze, ceea ce a încetinit intervenția echipelor de la CEO. „După ce am început să săpăm, am văzut că este mai mult decât ce credeam noi. Am găsit două spărturi în conductă, situate la șase metri una de cealaltă. Cea de-a doua spărtură este foarte aproape de o conductă de gaze și acest lucru ne încetinește intervenția. Nu mai putem interveni mecanizat și lucrăm doar manual. Noi vom interveni până la definitivarea lucrărilor, dar există posibilitatea să nu ne încadrăm în intervalul de timp anunțat“, a explicat Dan Vasile, directorul Sucursalei Electrocentrale Craiova II – CEO.

Proprietarii și elevii au tremurat de frig

Avarie produsă la conductele CEO în Valea Roșie (Foto: Lucian Anghel)
Avarie produsă la conductele CEO în Valea Roșie (Foto: Lucian Anghel)

Ieri, în unitățile de învățământ afectate, în special grădinițele rămase fără căldură, părinții au fost anunțați să-i ia pe cei mici acasă, la ora prânzului. Cel mai mult au avut de suferit elevii care învață la Colegiul „Ştefan Odobleja“, la cursurile seral. În schimb, locatarii de la blocurile rămase fără căldură s-au descurcat cum au putut, fie și-au încălzit locuințele cu reșouri electrice, fie cu aragazul. „Noi în asociație avem afectate 14 scări de bloc. Proprietarii s-au plâns la asociație, dar când au aflat despre ce este vorba au înțeles situația. Nu știu de ce nu sunt verificate conductele acestea din timpul verii“, a spus revoltat Marin Trăsnitu, președintele Asociației de proprietari nr. 6 Eroilor.
Și locatarii din Asociația de proprietari nr. 16 Eroilor Valea Roșie au tremurat de frig în propriile locuințe. Cei mai nemulțumiți au fost cei care au copii mici. „Au venit la asociație mai ales cei care au copii mici să ne întrebe de ce nu au căldură. Le-am spus că este o avarie. Ne este teamă însă că nu termină până la ora 19.00, așa cum au spus“, a afirmat Ionel Apostol, președintele Asociației de proprietari nr. 16 Eroilor Valea Roșie.

Muncitorii de la CEO au descoperit două spărturi în conducta care transportă agent termic (Foto: Lucian Anghel)
Muncitorii de la CEO au descoperit două spărturi în conducta care transportă agent termic (Foto: Lucian Anghel)

Reprezentanții CEO au anunțat aseară că lucrările de remediere a avariei din Valea Roșie nu se vor încheia la ora 19.00. Aceștia au mai spus că echipele vor interveni până spre orele 2.00 – 3.00. După încheierea lucrărilor, conducta va fi umplută cu agent termic timp de o oră. Ulterior va începe furnizarea agentului către cele șase puncte termice oprite. Distribuirea căldurii către populație și unitățile de învățământ va fi reluată la primele ore ale dimineții de astăzi. „Cu siguranță lucrările vor fi încheiate către orele 2.00 – 3.00. Va mai dura umplerea conductei încă o oră. Populația va avea căldură în locuință abia mâine de dimineață (astăzi -n.r.)“, a precizat pentru GdS Dan Vasile, director Electrocentrale II  Craiova. Acesta a mai precizat că la revizia din acest an nu au fost depistate probleme pe acest sector de rețele. Conducta a cedat din cauza frigului, dar și a vechimii, rețelele fiind din perioada anilor ’80.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS