20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopii premiaţi de fundaţia sprijinită de Jon Bon Jovi

Copii premiaţi de fundaţia sprijinită de Jon Bon Jovi

Cei mai buni copii la învăţătură din apartamentele de tip familial au fost recompensaţi (Foto: Bogdan Grosu)
Cei mai buni copii la învăţătură din apartamentele de tip familial au fost recompensaţi (Foto: Bogdan Grosu)

21 de copii şi adolescenţi cu rezultate deosebite la şcoală aflaţi în casele de tip familial ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj au primit daruri de la Fundaţia Benefit & Joy din Germania. Cei mai buni dintre ei au primit laptopuri, iar restul – rechizite, jucării şi dulciuri. Alin are 11 ani şi este elev la Şcoala Gimnazială „Elena Farago“, din Craiova. Băiatul este extrem de talentat la desen şi îi place foarte mult să meargă la şcoală şi să înveţe lucruri noi: „Colegii şi profesorii sunt ca o familie pentru mine. Îmi doream foarte mult un laptop. Îmi place să desenez, iar toţi cei din jurul meu mă încurajează, îmi spun că sunt foarte talentat“.
Ionuţ are şapte ani şi este elev în clasa I. Mai are o soră în sistemul instituţionalizat, pe care o vizitează ori de câte ori are ocazia. La fel ca şi alţi copii din sistemul instituţionalizat, pe Ionuţ şi pe sora lui nu mai vine nimeni să îi viziteze de mult. „Sora mea este la o «mamă», la o asistentă maternală. Am fost şi eu o perioadă la un asistent maternal, după care am ajuns în apartament. Îmi place foarte mult la şcoală, îmi place să învăţ lucruri noi şi mă simt bine alături de colegi. Am primit rechizite, jucării şi dulciuri“, a spus băiatul.
Ţinându-şi strâns plasa primită în dar, extrem de emoţionat, alt băiat, Alexandru, a spus că este pasionat de literatură. Limba română este materia lui preferată, la care are şi rezultate foarte bune. Mai are doi fraţi în sistemul instituţionalizat, în apartamente de tip familial. „De sărbători a venit mama să ne vadă, nu a stat însă foarte mult pentru că se grăbea, trebuia să plece în Italia. Şi tata este tot acolo. Ne vizitează însă ori de câte ori se întorc. Mi-au spus să învăţ, iar doamnele din apartament se ocupă foarte mult de noi şi ne ajută la teme“, a spus Alexandru.

„Pentru aceşti copii este foarte important să simtă căldura celor din jur“

Selecţia premianţilor a fost o misiune grea, având în vedere că 150 de copii trăiesc în apartamentele de tip familial ale DGASPC Dolj. Angajaţii acestei instituţii au avut sarcina de a-i alege pe cei mai buni la învăţătură. „Pentru noi, fiecare copil este deosebit, îi cunoaştem povestea, petrecem foarte mult timp cu ei. Au primat însă copiii cu rezultate bune şi foarte bune la învăţătură. Cei foarte buni au fost recompensaţi cu laptopuri. Pentru aceşti copii minunaţi este foarte important să simtă căldura celor din jur, întrucât ceea ce le lipseşte lor este afectivitatea. În perioada sărbătorilor s-au bucurat de foarte multe vizite, mai puţin însă de la cei din familiile lor“, a spus Irina Corâci, şef Complex Servicii Specializate de Tip Rezidenţial Copii, din Craioviţa.

„Educaţia este singura care face diferenţa“

Reprezentanţii fundaţiei Benefit & Joy România au menţionat că acţiunea a avut ca scop încurajarea copiilor din centrele de tip familial să facă performanţă şcolară şi profesională. „Este foarte important ca aceşti copii minunaţi să înţeleagă că educaţia este singura care face diferenţa, ne învaţă să gândim şi să discernem, creează o imagine clară şi nu distorsionată a valorii, oferă opţiuni şi deschide drumuri, punând bazele dezvoltării armonioase a adultului responsabil de mâine“, a spus Mioara Iordache, director proiect reprezentant Benefit & Joy. Această fundaţie desfăşoară proiecte sociale în România din anul 2012. Luptă împotriva sărăciei din Estul Europei şi crede că aceasta nu este numai o problemă regională, deoarece într-o lume globalizată nu există frontiere reale, ci totul este conectat şi interdependent. „Credem şi promovăm ideea că muzica poate influenţa pozitiv lumea în care trăim. Muzica nu ţine cont de graniţe şi aduce oamenii împreună, fără să ţină cont de modul lor de viaţă, vârstă, sex, religie sau origini sociale. Ideea şi motivaţia au venit de la trupa rock Jon Bon Jovi, care ne sprijină din anul 2007. Am participat la construcţii de case, locuinţe sociale, am dotat şcoli, grădiniţe cu calculatoare, mobilier, avem proiecte de voluntariat în care implicăm comunitatea locală. Anul trecut am reuşit să renovăm o grădiniţă în Craiova cu ajutorul părinţilor, al voluntarilor, cu ajutorul donaţiilor venite de la Benefit & Joy“, a mai spus Mioara Iordache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS