22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGerul şi supermarketurile păgubesc pieţarii

Gerul şi supermarketurile păgubesc pieţarii

Multe dintre mesele din Piaţa Centrală erau goale (Foto: Bogdan Grosu)
Multe dintre mesele din Piaţa Centrală erau goale (Foto: Bogdan Grosu)

Frigul puternic din ultima perioadă, dar şi apariţia unui număr mare de supermarke-turi în multe cartiere craiovene sunt pe cale să aducă pieţarii la sapă de lemn. Vânzările merg foarte prost în toate pieţele din Craiova, iar comercianţii sunt nevoiţi să stea ore în şir în frig ca să vândă o cantitate foarte mică de marfă. Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri spun că legislaţia nu le permite comercianţilor din pieţe să aibă surse proprii de încălzire. În plus, introducerea unui sistem de încălzire a halelor pentru fructe şi legume ar fi aproape imposibilă pentru că ar consuma foarte multă electricitate, iar comercianţii ar trebui să plătească taxe mai mari.

Unei comerciante din Piaţa Craioviţa i s-a stricat ardeiul din cauza gerului (Foto: Bogdan Grosu)
Unei comerciante din Piaţa Craioviţa i s-a stricat ardeiul din cauza gerului (Foto: Bogdan Grosu)

Vânzarea produselor din pieţele craiovene merge foarte prost din cauza gerului, dar şi a supermarketurilor din cartiere care au apărut precum ciupercile după ploaie. Nici măcar sărbătorile nu au putut să resusciteze situaţia, iar comercianţii din pieţe vor fi nevoiţi să îşi găsească, cu timpul, alte îndeletniciri pentru a-şi putea asigura un venit lunar.
În piaţa din cartierul Craioviţa Nouă era ieri frig, iar vânzările scăzuseră foarte mult. „E îngheţul foarte mare și am multă marfă stricată din cauza asta. Ar trebui să se asigure o temperatură mai bună în piaţă. Noi ce să facem, să luăm marfa acasă în fiecare zi? Au scăzut mult şi vânzările. Dacă dau un kilogram de roşii pe zi e bine. Castraveţii mici pe care i-am avut am fost nevoită să îi arunc. Au fost în jur de 50 – 60 de kilograme. Şi noi ne descurcăm foarte greu cu frigul. Bem ceaiuri peste ceaiuri şi trebuie să suportăm. N-avem ce să facem până vine căldura. Vânzătorii mai suportă frigul, dar marfa în nici un caz“, a spus Rodica Bobocel. „Nu ne-au îngheţat fructele până acum pentru că totuşi piaţa este închisă. Vânzările merg însă din ce în ce mai prost pentru că au apărut multe supermarketuri și asta ne afectează. Avem foarte mult de suferit din cauza asta“, a declarat Dumitra Ion, o comerciantă de fructe.

În piaţa Baba Novac era o singură tarabă deschisă (Foto: Bogdan Grosu)
În piaţa Baba Novac era o singură tarabă deschisă (Foto: Bogdan Grosu)

Piaţa Baba Novac avea deschisă doar o singură tarabă cu mere. În rest, marfa era acoperită din cauza gerului. Câteva comerciante veniseră să dea zăpada de pe copertine pentru a încerca să deschidă la orele prânzului. În hala cu fructe şi legume din Piaţa Centrală era frig, iar multe mese erau goale. Şi aici oamenii s-au plâns de vânzările mici. „Nu avem deloc clienţi. Cu frigul ne descurcăm foarte bine, exact ca la Polul Nord. Ies aburi când respirăm, astea sunt condiţiile din Piaţa Centrală“, a spus o comerciantă de legume. „E foarte greu pentru noi în frig, dar nevoia te scoate din casă. Avem facturi de plătit şi trebuie să venim aici. E totuşi bine că e piaţă închisă“, a declarat altă vânzătoare.

Piaţa din Valea Roşie, probleme cu frigul şi cu electricitatea

Nici în piaţa din cartierul craiovean Valea Roşie situaţia nu este deloc mulţumitoare. „Am marfa înfăşată exact ca pe un bebeluş. E băgată în cârpe. Am castraveţii îngheţaţi, nu îi mai pot vinde. Mă descurc foarte greu. Eu nu mă plâng de frig, mă îmbrac foarte bine, dar mă interesează marfa că se strică şi nu o mai pot vinde. Ar trebui totuşi să bage o sursă de căldură, ceva, ca să menţină o temperatură mai bună pentru marfă“, a spus Aurica Voinea, o vânzătoare din Piaţa din Valea Roşie. „Pentru noi este groaznic de frig. Văd că până acum
mi-au rezistat fructele. Noaptea le acopăr foarte bine. Chiar dacă e greu, trebuie să trăim din ceva. În ultima vreme, însă, piaţa e pustie, nu prea mai intră nimeni. Piaţa din Valea Roşie este mâncată de supermarketuri, toată lumea cumpără de acolo“, a spus oftând Mariana Coriş.

Vânzătorii stau înfofoliţi chiar şi în pieţele acoperite pentru a rezista frigului (Foto: Bogdan Grosu)
Vânzătorii stau înfofoliţi chiar şi în pieţele acoperite pentru a rezista frigului (Foto: Bogdan Grosu)

Frigul nu este singura problemă din această locaţie. Oamenii se plâng şi de faptul că uşile nu se închid bine, iar acest lucru face ca gerul să pătrundă şi mai mult, dar şi de faptul că reţeaua de electricitate nu face faţă şi că rămân aproape în fiecare seară fără curent electric, fiind nevoiţi să închidă tarabele devreme. „De o lună, aproape în fiecare seară sar siguranţele de la electricitate, rămânem fără curent şi închidem de la 17.30. Uşile sunt defecte şi nu au venit încă să le repare. Din cauza asta se face şi mai frig decât e, ne îngheaţă marfa“, a spus nervos un comerciant. Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL sunt la curent cu această problemă, dar rezolvarea va dura ceva timp. „Despre situaţia cu energia electrică din Valea Roşie ştim, însă acolo este o reţea monofazică ce nu face faţă. S-au schimbat deja siguranţele, dar din cauza consumului mare sunt probleme. Noi am iniţiat deja procedurile la CEZ pentru a putea schimba reţeaua într-una trifazică, dar sunt foarte multe formalităţi de făcut, va dura ceva timp“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt în cadrul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
În piaţa de la Ciupercă era pustiu pentru că nu există o hală pentru vânzare. Comercianții au preferat să rămână acasă decât să îşi expună marfa la ger. Toate tarabele erau închise, iar marfa era acoperită bine.

O comerciantă şi-a înfăşat legumele de frica îngheţului (Foto: Bogdan Grosu)
O comerciantă şi-a înfăşat legumele de frica îngheţului (Foto: Bogdan Grosu)

Comercianţii au interzis la surse de încălzire

Chiar dacă există mulţi comercianţi care au probleme cu marfa din cauza frigului, această problemă nu prea are rezolvare. Potrivit HCL nr. 119 din martie 2011, una dintre obligaţiile comercianţilor din pieţe spune că aceştia „să nu folosească mijloace de încălzire care prezintă pericol de incendiu sau de deteriorare a bunurilor aflate în patrimoniul pieţei“. Pe de o parte, aceștia nu au voie să aibă surse proprii de încălzire în pieţe, iar pe de altă parte, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL nu are de gând să introducă sisteme de încălzire în halele craiovene unde se vând fructe şi legume. „Este o Hotărâre a Consiliului Local Craiova care interzice folosirea de către comercianţi a unor surse de căldură. Dacă SC Pieţe şi Târguri ar introduce un sistem de încălzire, acest lucru ar însemna un consum foarte mare, iar comercianţii ar trebui să plătească taxe mai mari“, a mai declarat Adrian Dinu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS