Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este sărbătorită în fiecare an la 12 ianuarie cu multă evlavie şi bucurie duhovnicească la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova care adăposteşte cinstitul cap al Sfintei Muceniţe. Şi anul acesta sfântul locaş din Cetatea Băniei va îmbrăca haine de sărbătoare pentru a întâmpina aşa cum se cuvine praznicul unuia dintre sfinţii săi ocrotitori.

Eclesiarhul Catedralei mitropolitane, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, a precizat că momentele liturgice dedicate evenimentelui vor debuta miercuri 11 ianuarie, la orele serii, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, după care moaştele Sfintei Tatiana vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei. Joi, 12 ianuarie, în zi de prăznuire, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de către boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de către Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.