17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoadă pentru obținerea cazierului judiciar

Coadă pentru obținerea cazierului judiciar

Sute de persoane stau zilnic la coadă pentru a obține cazierul judiciar (Foto: cititor GdS)
Sute de persoane stau zilnic la coadă pentru a obține cazierul judiciar (Foto: cititor GdS)

Un cititor GdS a sesizat faptul că persoanele care solicită eliberarea cazierului de la Serviciul de Cazier Judiciar de pe strada Amaradia din Craiova sunt nevoite să stea la o coadă imensă.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, în subordinea căruia se află Serviciul de Cazier Judiciar, au explicat că, de la începutul anului, s-a dublat numărul cererilor depuse la ghișee, ajungând la aproximativ 400 pe zi. Oamenii legii spun că această situație are două cauze principale: pe de o parte, este vorba de o perioadă în care sunt scoase la concurs multe posturi în instituțiile publice, iar pe de altă parte, cei care solicită eliberarea unui cazier judiciar nu știu că o pot face și în alte localități.
„Este o perioadă în care sunt scose la concurs mai multe posturi în instituțiile publice, iar persoanele care participă la aceste concursuri au nevoie de certificatul de cazier judiciar. De asemenea, foarte multe persoane vin din alte localități, chiar din alte județe, pentru eliberarea cazierului judiciar. Trebuie știut că se poate elibera cazierul judiciar și de la polițiile din Calafat, Băilești, Filiași, Segarcea, Bechet, dar și că nu trebuie mers în județul în care ești născut pentru eliberarea acestui document. În această perioadă s-a dublat numărul cererilor depuse la ghișeu, ajungând la aproximativ 400 pe zi, față de o medie de 150 – 200 de cereri depuse pe zi în cursul lunii decembrie“, au precizat polițiștii doljeni.
În județul Dolj, cazierul judiciar se obține de la ghișeul amenajat pe strada Amaradia, nr. 93-95, din Craiova, dar și de la sediile Polițiilor din Calafat, Băilești, Filiași, Segarcea și Bechet. Persoanele născute în România şi care nu au antecedente penale obțin documentul pe loc, iar pentru cei cu antecedente penale eliberarea cazierului se face în termen de trei zile lucrătoare. Cazierul se solicită şi se eliberează personal, însă poate fi obținut de către altă persoană cu ajutorul unei procuri notariale.
Programul de lucru cu publicul la ghișeul din municipiul Craiova este următorul: luni, marți, joi și vineri, între orele 8.30 – 16.00, iar miercuri de la 8.30 la 18.00. La sediile Polițiilor din Calafat, Băilești, Filiași, Segarcea și Bechet se eliberează caziere judiciare de luni și până vineri, între orele 9.00 – 11.00. Actele necesare pentru obținerea cazierului sunt următoarele: cererea tip completată, actul de identitate, chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei.
Această situație nu este nouă la Serviciul de Cazier Judiciar și a mai fost relatată de GdS, ultima dată în ediția din 1 martie 2016 („Ai nevoie de cazier judiciar? Fii pregătit să pierzi o jumătate de zi!“). În urma articolului GdS, IPJ Dolj a modificat programul de lucru la ghişeul de eliberare a cazierului judiciar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS