Acasă Local Gorj Salvamontiştii au intervenit la o culă rămasă fără acoperiş

Salvamontiştii au intervenit la o culă rămasă fără acoperiş

-

Acoperişul a fost luat de vânt  (Foto: Eugen Măruţă)
Acoperişul a fost luat de vânt (Foto: Eugen Măruţă)

O echipă de salvamontişti gorjeni a intervenit, la sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Şiacu, din comuna gorjeană Slivileşti, la o culă al cărei acoperiş a fost luat de viscol. Intervenţia a fost solicitată de Muzeul Judeţean Gorj, care nu a avut fonduri în ultimii ani pentru a reabilita imobilul de patrimoniu. Este vorba de Cula Cioabă-Chinţescu din Şiacu, aceasta fiind în patrimoniul naţional. Din păcate nu au fost identificate încă fonduri pentru reabilitare şi punere în valoare. Singurul lucru care a putut fi făcut a fost montarea unui acoperiş provizoriu care să împiedice acţiunea intemperiilor. Vântul puternic şi chiar viscolul care a suflat în ultimele zile au făcut ca acoperişul construcţiei să se desprindă.

Echipă de specialişti din cadrul Salvamont

La Cula din Şiacu a intervenit o echipă coordonată de Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj. De asemenea, pentru realizarea intervenţiei a fost adusă o macara specială de la TPSUD Mehedinţi. „Intervenţia salvamontiştilor gorjeni a fost necesară pentru reamplasarea acoperişului provizoriu al Culei Cioabă-Chinţescu din Şiacu distrus de viscolul puternic din ultimele zile. Acţiunea a fost realizată sub supravegherea specialiştilor Muzeului Judeţean Gorj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Gorj şi al TPSUD Mehedinţi. Cula este o construcţie semifortificată răspândită în întreg spaţiul balcanic, începând cu Evul Mediu. În Ţara Românească, aceste cule erau locuinţele boierilor, construite cu scopul apărării avutului şi vieţii membrilor familiilor acestora împotriva invaziilor întreprinse de către cetele de jefuitori otomani, veniţi din sudul Dunării. Forma culei era de turn cu trei – patru caturi. Erau prevăzute cu metereze de unde se putea trage cu arme de foc în orice parte a curţii. În beci se afla o fântână, ce putea ajunge şi până la 60 de metri adâncime. Scara către etajele superioare putea fi mobilă, uşile erau masive, beciul solid, pereţii aveau grosime de 1 metru şi erau consolidaţi cu bârne şi străpunşi de metereze, cu ferestre înguste. La unele cule anexele sanitare se găseau într-un corp separat, un turn îngust, legat de corpul principal printr-un coridor aerian, ca un pod închis. Ca funcţii, culele au jucat rol de refugiu, apărare sau locuinţă temporară, veghe, semnalizare sau alarmă şi, mai târziu, de locuinţă permanentă. Cula din Şiacu este datată din 1818“, potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.