9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljANAF nu a putut emite certificate fiscale de la începutul anului

ANAF nu a putut emite certificate fiscale de la începutul anului

În primele zile ale lui 2017, Fiscul nu a putut elibera certificate fiscale. De joi după-amiază se pot emite doar pentru persoanele fizice fără datorii. Restul contribuabililor primesc doar o dovadă cu datoriile restante (FotoŞ Claudiu Tudor)
În primele zile ale lui 2017, Fiscul nu a putut elibera certificate fiscale. De joi după-amiază se pot emite doar pentru persoanele fizice fără datorii. Restul contribuabililor primesc doar o dovadă cu datoriile restante (Foto: Claudiu Tudor)

Sistemele informatice ale Fiscului nu au putut permite eliberarea de certificate fiscale la ghișee pentru contribuabili de la începutul anului și până acum. Doar persoanele fizice fără datorii pot primi astfel de certificate de joi după-amiază. Pentru restul contribuabililor nu se pot emite asemenea documente. Fiscul susține că nu se cunoaște data exactă la care întregul sistem va fi „operabil integral“. 

Un cititor ne-a sesizat la redacție pe 5 ianuarie 2017, că de la începutul anului și până la acea dată, Fiscul doljean nu a eliberat o serie de documente contribuabililor, în special certificate fiscale, din cauza unor defecțiuni ale sistemului, respectiv ale softurilor cu care operează ANAF. Pe 5 ianuarie, bărbatul a mers din nou la ghișeele Fiscului, dar a fost trimis acasă, fiind sfătuit să revină la o dată ulterioară, fără să i se poată preciza o dată anume la care sistemul ar putea fi operabil și la care li s-ar elibera certificatele fiscale. Cititorul GdS a mai spus că în anumite cazuri urgente li s-au emis oamenilor de la ghișeele Fiscului doljean niște adeverințe, care să țină loc temporar pentru documentele solicitate de contribuabili.
Vineri dimineață, la ghișeele ANAF situația era aceeași. „Nu mi s-a eliberat astăzi certificatul fiscal. Mi s-a spus să completez o cerere și după două-trei zile să revin ca să ridic certificatul fiscal. Eu știam că se emite în aceeași zi, pe loc. Am încercat să solicit și la «urgență», dar mi s-a spus că nu se emit certificatele în regim de urgență și tot peste trei zile să vin să îl ridic. Norocul meu este că nu îmi trebuia astăzi. Nu mi se pare ok această situație față de noi…“, a precizat Armand Saca, un contribuabil care a mers vineri la Fiscul doljean.
Alt cetățean a povestit cum a încercat încă de pe 29 decembrie 2016 să depună o cerere pentru emiterea unui certificat fiscal, însă funcționarul de la ghișeul Fiscului nu i-a primit cererea, pe motiv că „în primele zile din 2017 nu se pot emite astfel de documente“, a povestit bărbatul. El a revenit pe 3 ianuarie cu cererea și abia vineri, pe 6 ianuarie, i s-a emis documentul solicitat, dar într-o formă scrisă de mână. „Este un certificat fiscal pentru rezidență. Lucrez în Germania și îmi trebuie acolo. Mi s-a eliberat după trei zile. Am încercat să depun și anul trecut, dar mi s-a spus că nu îmi pot primi actele atunci, că mi-ar fi dat o revenire, că nu se puteau elibera actele pentru 2017“, a spus Dincă Florian.

Ce răspunde Fiscul doljean

Legat de blocajul din sistem, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj are un răspuns contradictoriu: sistemul informa­tic ar funcționa, dar nu se eliberează documente. Iată de ce. „La nivelul AJFP Dolj nu există sisteme care să nu funcționeze, nu există defecțiuni. Dar ca în fiecare an, în primele zile lucrătoare din an se realizează operațiile de închidere a anului fiscal precedent, aceasta presupu­nând anumite restricții pri­vind accesul utilizatori­lor la resursele sistemului“, a răspuns directoarea Adminis­trației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj, conform unui răspuns trans­mis către GdS, la solicitarea redacției. Fiscul nu poate garanta în ce zi a anului se vor putea elibera normal la ghișeu certificatele fiscale și alte documente care nu au putut fi emise de la începutul anului și până acum. „Sistemul va fi operabil integral de îndată ce se vor definitiva toate operațiile de închidere a anului fiscal 2016“, a răspuns Bogdana Camelia Oprescu, șefa AJFP Dolj.
Totuși, Fiscul invocă faptul că există o categorie de contribuabili care primesc certificate fiscale din după-amiaza zilei de joi: „Începând cu 5.01.2017 și din programul informatic SAIVEN pentru contribuabili persoane fizice care au sold zero la data de 31.12.2016 se emit certificate de atestare fiscală. Pentru celelalte cazuri se emit adrese cu obligațiile fiscale existente în sold la 31.12.2016“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS