10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA şaptea cerere de eliberare condiționată pentru Siclitaru

A şaptea cerere de eliberare condiționată pentru Siclitaru

Florin Iulian Siclitaru a fost reținut pe 31 martie 2013, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv
Florin Iulian Siclitaru a fost reținut pe 31 martie 2013, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv

Condamnat la șase ani de închisoare pentru uciderea a doi tineri craioveni, Florin Iulian Siclitaru, nepotul omului de afaceri Iulian Siclitaru, a formulat în ultima lună nu mai puțin de șapte cereri de eliberare condiționată din penitenciar. Siclitaru a executat până acum trei ani și nouă luni de închisoare.

Craioveanul Florin Iulian Siclitaru a fost trimis în judecată pe 24 mai 2013, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în dimineața de 31 martie 2013, în timp ce conducea un autoturism Mercedes pe Calea București, Siclitaru i-a accidentat mortal pe Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani. După ce i-a lovit pe cei doi pietoni, Siclitaru a fugit şi a fost prins abia în seara de 31 martie, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv.
În urma anchetei s-a stabilit că, în timp ce Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău se angajaseră în traversarea străzii Calea Bucureşti pe marcajul pietonal, „din cauza vitezei excesive şi a atitudinii nepăsătoare cu privire la derularea traficului, inculpatul a observat cu întârziere prezenţa celor doi pietoni. Manevra sa de a trage volanul către stânga nu a putut ajuta la evitarea impactului cu cele două victime“.
În plus, raportul de expertiză tehnică a arătat că viteza Mercedesului înainte de a-i lovi pe cei doi pietoni a fost de 125 km/h, iar „victimele nu puteau evita producerea accidentului deoarece traversau printr-un loc special amenajat şi, cel mai probabil, nu au apreciat viteza cu care se deplasa inculpatul, considerând că acesta va opri pentru a le acorda prioritate“, au mai consemnat anchetatorii.

Șase ani de pușcărie, la Curtea de Apel Craiova

Încă de la începutul procesului, inculpatul a recunoscut comiterea faptelor pentru a avea parte de o reducere a pedepsei. Pe 17 iulie 2013, Siclitaru a fost găsit vinovat şi condamnat de Judecătoria Craiova la patru ani de închisoare pentru uciderea celor doi tineri. În plus, instanţa a admis în parte acţiunile părţilor civile, rudele celor doi tineri ucişi de inculpat. SC Carpatica Asig SA, societatea la care Siclitaru avea poliţă RCA, a fost obligată să achite membrilor familiilor celor doi tineri în total 290.000 de euro (aproximativ 1,6 milioane de lei) şi 30.000 de lei drept daune morale şi materiale. A urmat recursul, iar pe 11 decembrie 2013, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe inculpat la șase ani de închisoare pentru infracțiunile comise. De asemenea, instanţa a mai dispus reducerea despăgubirilor la care a fost obligată SC Carpatica Asig la suma totală de 1,1 milioane de lei.
Ulterior, în februarie 2016, Siclitaru a formulat la Judecătoria Drobeta Turnu Severin prima cerere de eliberare condiționată din penitenciar. Instanța din Drobeta Turnu Severin a constatat că nu are competența să judece această cerere, așa că a trimis dosarul la Judecătoria Craiova, instanță care a respins acțiunea condamnatului la sfârșitul lunii martie.
În decembrie, anul trecut, Florin Iulian Siclitaru a reluat demersurile pentru a ieși din pușcărie. Astfel, pe 7 decembrie, Siclitaru a formulat două cereri de eliberare condiționată, una la Judecătoria Răcari și alta la Judecătoria Găești. După o săptămână, pe 15 decembrie, același Siclitaru a mai formulat două astfel de cereri la aceleași instanțe. După Crăciun, pe 27 decembrie, condamnatul a formulat încă o cerere de eliberare condiționată la Judecătoria Găești, iar anul acesta, pe 3 ianuarie, pe rolul Judecătoriei Găești și Răcari au fost înregistrate încă două astfel de solicitări. Instanțele de judecată urmează să se pronunțe în ianuarie și februarie asupra cererilor formulate de Siclitaru. Până în prezent, acesta a executat trei ani și nouă luni din pedeapsa de șase ani de închisoare.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS