10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegea pensiilor - avantaj pentru cei care au avut grupele I și a II-a

Legea pensiilor – avantaj pentru cei care au avut grupele I și a II-a

Persoanele care depun cereri de pensionare la CJP Dolj și au lucrat cu grupe de muncă pot dovedi acest lucru cu diverse documente (Foto:Claudiu Tudor)
Persoanele care depun cereri de pensionare la CJP Dolj și au lucrat cu grupe de muncă pot dovedi acest lucru cu diverse documente (Foto:Claudiu Tudor)

Persoanele care au lucrat înainte de 1 aprilie 2001 cu grupele de muncă vor putea dovedi mult mai ușor acest lucru la pensionare, pentru a beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de creșterea punctului de pensie. Până acum, condițiile prin care viitorii pensionari puteau dovedi că au lucrat cu grupele I și a II-a de muncă erau restrictive, iar oamenii ajungeau chiar și în instanță pentru a-și dovedi vechimea în acele grupe de muncă. 

Legea 172/2016, intrată în vigoare către finalul anului 2016, a modificat articolul 158 din Legea 263/2010, cunoscută drept Legea pensiilor. Actul normativ le permite persoanelor care au lucrat cu grupele de muncă I și a II-a să aducă mai multe acte decât până acum, prin care să-şi dovedească vechimea în respectivele grupe, la depunerea dosarului de pensionare. „Această lege vine în completarea Legii pensiilor și a eliminat acea restricție privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe de muncă anterior lui aprilie 2001. Practic, înainte de apariția acestei Legi 172, pentru a putea fi încadrate în grupele superioare de muncă, persoanele care au fost angajate în acea perioadă în care existau grupele de muncă trebuia să fi fost nominalizate (în tabele – n.r.). Deci, trebuia ca unitățile angajatoare împreună cu sindicatele să emită acele procese-verbale întocmite prin adunările generale ale acționarilor, prin care să nominalizeze persoanele care au lucrat cu grupele de muncă. Dar angajatorii făceau niște tabele cu meseriile care se pretau la grupele de muncă și nu nominalizau efectiv angajații care au fost încadrați în grupe superioare de muncă.
Potrivit acestei Legi 172, practic, orice document verificabil aflat în arhiva unității respective poate fi act doveditor privind încadrarea în grupe superioare de muncă“, a declarat directoarea executivă a Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Ea a precizat că modificarea privind documentele ce pot fi aduse pentru a dovedi încadrarea în grupele superioare se aplică doar acelora care au lucrat efectiv cu grupele de muncă, și nu celor care au lucrat în condiții speciale și deosebite, care au apărut după data la care au dispărut grupele I și a II-a de muncă. Vechimea în condiții speciale și deosebite trebuie dovedită prin declararea persoanei respective de către angajator (pe CNP), prin depunerea Declarației 112 la Fisc. Începând din aprilie 2001, se plătesc contribuții la stat într-un alt cuantum pentru acele persoane care lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă. Pentru restul angajaților se percep contribuții pentru condiții normale de muncă, evidențiate ca atare.

Ce documente pot duce la pensii cei cu grupele I și a II-a

Conform Legii 172/2016, în lipsa actului administrativ de nominalizare a persoanelor în grupele superioare de muncă, vechimea în respectivele grupe poate fi dovedită cu alte documente, cum ar fi: contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă, decizii interne ale firmei, un act administrativ de modificare a locului de muncă sau a sarcinilor de serviciu, statul de plată – dacă din acesta reiese locul de muncă al persoanei, respectiv secția și funcția deținută. Legea mai prevede că, pe lângă aceste documente, mai pot fi aduse oricare alte acte justificative care să demonstreze că persoana respectivă chiar a lucrat cu una sau ambele grupe de muncă, pe vremea când acestea existau.

Ce avantaje au cei cu grupe de muncă

Persoanele care au lucrat cu grupele de muncă beneficiază atât de reducerea vârstei standard de pensionare, proporțional cu anii lucrați în grupele respective, cât și de stagiu asimilat, adică de vechime sporită, ceea ce înseamnă o creștere a punctajului acumulat, deci o creștere a pensiei, a spus Daniela Licu, directoarea CJP Dolj. În cazul persoanelor care au lucrat cu grupa I de muncă, pentru fiecare an lucrat va primi un spor de vechime de șase luni. Cei care au lucrat cu grupa a II-a de muncă beneficiază de un spor de vechime de trei luni pentru fiecare an lucrat cu grupă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS