12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Zeci de poliţişti şi jandarmi păzesc Boboteaza

Gorj: Zeci de poliţişti şi jandarmi păzesc Boboteaza


Peste 50 de jandarmi din cadrul structurilor de ordine publică din Inspectoratul de Jandarmi Județean „Tudor Vladimirescu” Gorj participă astăzi la misiunea de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea Botezul Domnului – Boboteaza. Jandarmii gorjeni vor fi prezenți în zona a șapte lăcașe de cult, respectiv biserici şi mănăstiri, unde cetățenii participă la slujbele religioase oficiate, la sfinţirea şi distribuirea apei sfinte cu prilejul sărbătoririi Bobotezei. Misiunea de asigurare a măsurilor de ordine publică va fi îndeplinită cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Gorj și Poliției Locale, la bisericile și mănăstirile din zona de responsabilitate, unde organizatorii au estimat participarea unui număr foarte mare de credincioşi. „Misiunea jandarmilor este de a asigura protecția tuturor participanților la aceste manifestări religioase, precum și prevenirea şi combaterea faptelor antisociale care pot tulbura ordinea și siguranța publică. Totodată se va acționa pentru îndrumarea cetăţenilor către culoarele amenajate pentru acces spre zona unde va fi distribuită apa sfântă. Recomandăm persoanelor care participă la procesiunile religioase prilejuite de sărbătorirea Bobotezei, să manifeste calm, înţelegere şi răbdare, să adopte un comportament civilizat, să acorde atenție sporită modului de păstrare a bunurilor și obiectelor personale, să nu producă aglomerări și să respecte indicațiile care vor fi oferite pentru buna desfășurare a acestor activități”, a declarat Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Gorj.

Zeci de poliţişti locali, în misiune

De asemenea, zeci de poliţişti locali se vor afla în misiune la prncipalele biserici din municipiul Târgu Jiu. Echipajele de poliţişti locali vor acţiona în colaborare cu jandarmi. Măsurile au fost stabilite în vederea asigurării ordinii și siguranței publice, fluidizării circulației rutiere, prevenirii și combaterii cerșetoriei, precum și a altor fapte antisociale. „Având în vedere că sărbătoarea are un impact puternic asupra populației și se așteaptă participarea unui număr însemnat de credincioși, Poliția Locală a Municipiului Târgu Jiu a stabilit ca în ziua de 06.01.2017, în zona bisericilor de pe raza municipiului Târgu Jiu, să fie create o serie de dispozitive suplimentare încadrate cu efective din cadrul Serviciilor de Ordine Publică și Circulație Rutieră. Efectivele din cadrul Serviciului Circulație Rutieră vor asigura fluența traficului pietonal și rutier, vor lua măsuri de dirijare a traficului și de prevenire a blocării acestuia în zonele de interes public, vor organiza modul de parcare în zona de responsabilitate și vor interveni în vederea aplanării situațiilor conflictuale care pot apărea.Polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică vor avea în vedere protecția participanților la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos, sprijinirea personalului lăcașelor de cult și îndrumarea credincioșilor către locațiile unde va fi împărțită apa sfințită. Dispozitivele vor fi amplasate între orele 07.30 – 13.30, numărul polițiștilor locali aflați în misiune fiind 21”, a precizat Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu Jiu.

Cu Boboteaza mai devreme, la Palatul Administrativ

Birourile din Prefectura Gorj şi Consiliul Judeţean au fost sfinţite, în ajun de Bobotează de către preotul Mihai Roibu, de la Catedrala din centrul municipiului. Prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cosmin Popescu, l-au primit pe preot în sediile instituţiilor publice, cu o zi înainte de Botezul Domnului. Preotul Mihai Roibu, de la Catedrala din centrul municipiului Târgu Jiu, susţine că a răspuns invitaţiei reprezentanţilor Consiliului judeţean şi Prefecturii Gorj de a veni cu icoana sfinţită în sediile celor două instituţii, după ce a trecut mai întâi şi pe la casele târgujienilor. „Ca în fiecare an, potrivit obiceiului, creştinii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie Boboteaza sau Botezul Domnului. Încă din primele zile ale anului, pentru a putea ajunge în casele fiecărui gorjean, preoţii merg la locuinţele credincioşilor cu apă sfinţită pentru a vesti minunea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos”, a declarat preotul Mihai Roibu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS