13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei persoane au rămas fără degete din cauza petardelor

Trei persoane au rămas fără degete din cauza petardelor

Potrivit medicilor doljeni, trei persoane au rămas fără degete după ce le-au explodat  petardele în mână în noaptea de Revelion
Potrivit medicilor doljeni, trei persoane au rămas fără degete după ce le-au explodat
petardele în mână în noaptea de Revelion

Șase persoane s-au prezentat în noaptea de Revelion la Spitalul de Urgență Craiova cu diverse leziuni provocate de explozia unor petarde. Din cei șase pacienți, trei au fost duși direct în sala de operații pentru a le fi amputate degetele.

Potrivit reprezentan-ților Spitalului de Urgență Craiova, în noaptea dintre ani, medicii au acordat îngrijiri unui număr de șase pacienți care au suferit diverse leziuni după explozia unor petarde. „Este vorba despre un pacient cu traumă cranio-cerebrală minoră, unul cu traumă facială și patru cu leziuni la nivelul mâinilor. Trei dintre pacienți sunt cu amputații de degete, fiind internați la Secția de Chirurgie Plastică pentru tratament chirurgical“, a precizat dr. Cristiana Geormăneanu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului de Urgență Craiova.
La rândul lor, polițiștii doljeni au precizat că au început cercetările pentru a stabili de unde au fost cumpărate petardele care au rănit cele șase victime, dar și în ce condiții au fost folosite. „În acest moment, polițiștii desfășoară o anchetă pentru stabilirea împrejurărilor producerii acestor evenimente, unul dintre aspectele verificate de ei fiind proveniența obiectelor pirotehnice care au produs rănirea celor șase persoane“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj. Potrivit unor surse judiciare, una dintre persoanele rănite, un craiovean de 34 de ani, a explicat în fața oamenilor legii că s-a rănit după ce a aprins în același timp mai multe artificii pe care le ținea în mână.
De asemenea, polițiștii doljeni au precizat că, în cursul lunii decembrie, au fost depistate mai multe persoane care comercializau obiecte pirotehnice, deşi nu aveau acest drept. De exemplu, pe 29 decembrie, polițiștii din Bechet au făcut o percheziție domiciliară la un bărbat de 42 de ani, unde au găsit 1.500 de petarde din clasa a II-a, a căror folosire și deținere sunt permise doar persoanelor autorizate.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se împart în două clase. În prima intră categoriile F1-F4, de la articole pirotehnice cu risc foarte scăzut și care pot fi folosite și în locuințe, până la articolele pirotehnice de mare risc, destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni. În categoria F1 intră, de exemplu, artificiile sau „steluţele“, „jerbele cu scântei“ ori „minifaclele“. În a doua clasă intră articolele pirotehnice de scenă, care sunt clasificate în categoriile T1 (prezintă risc scăzut) și T2 (pot fi folosite numai de către pirotehnicieni). Există și alte articole pirotehnice, altele decât cele de scenă și de divertisment, care care prezintă un risc scăzut (categoria P1) sau sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni (P2).
Potrivit legii, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa, folosi sau executa orice altă operaţiune cu articole pirotehnice din categoriile F2-F4, T2 şi P2.
În schimb, persoanele fizice pot deține și folosi articole pirotehnice din categoria F1 pe toată perioada anului, dar nu le pot confecţiona, importa sau comercializa. Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit 18 ani.
Aceeași lege spune că orice operațiuni cu articole pirotehnice făcute fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile F1 şi P1 către persoanele care nu au împlinit 18 ani și comercializarea petardelor destinate pirotehnicienilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Minori băuți, la spital

Medicii din cadrul Spitalului de Urgență Craiova au mai precizat că, în noaptea de Revelion, la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns cinci persoane care au fost diagnosticate cu intoxicație acută etanolică. Este vorba de trei minori, un băiat de 18 ani și un bărbat de 49 de ani. Un alt minor, un băiat de 14 ani, a rămas internat în spital după ce i-a fost pus diagnosticul de comă etanolică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS