21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria și Distrigaz îi țin în stand-by cu gazele

Primăria și Distrigaz îi țin în stand-by cu gazele

Locuitorii de pe strada Fermei din comuna doljeană Podari și-au făcut instalațiile de gaze (Foto: Claudiu Tudor)
Locuitorii de pe strada Fermei din comuna doljeană Podari și-au făcut instalațiile de gaze (Foto: Claudiu Tudor)

Locuitorii de pe strada Fermei din comuna doljeană Podari susțin că au rămas și cu banii dați, și fără gaze, după ce primăria le-a adus conducta la poartă, dar ar fi uitat să plătească costurile suplimentare ivite pe parcursul lucrărilor. O vină o are însă și Distrigaz Sud Rețele, care nu a făcut toate formalitățile necesare pentru încheierea contractului de cofinanțare cu Primăria Podari, lăsându-i pe potențialii abonați să aștepte.

În fapt, lucrurile au stat după cum le descrie unul dintre cei 31 de localnici care au depus documentația la Distrigaz și care a plătit, la fel ca mulți dintre vecini, 1.700 de lei, cât a fost cota de branșare la rețea. „Referitor la lucrările de instalare a coloanei principale de gaz și branșarea locuințelor aferente conform contractelor încheiate dintre locuitorii străzii Fermei și Distrigaz Rețele Sud, situația este următoarea. În luna martie a acestui an, împreună cu toți locuitorii de pe strada Fermei din comuna Podari, am depus documentația specifică la sediul Distrigaz Rețele pentru realizarea tronsonului de conductă necesar racordării străzii la rețeaua națională de gaze naturale, lucrare care avea ca finanțator Rețele Distrigaz Sud și cofinanțator într-o oarecare măsură Primăria Podari. În perioada august – septembrie 2016, o echipă de lucrători de la un subcontractant al societății Distrigaz, SC Divers Instal SRL, s-a deplasat pe strada Fermei și a realizat tronsonul de conductă necesar racordării străzii la rețeaua de gaze, urmând ca după finalizarea documentațiilor să fie branșate la rețea toate gospodăriile care plătiseră taxa de branșare (peste zece gospodării dintr-un total de 31 de dosare depuse), lucru care nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi, deoarece Primăria Podari nu a achitat în totalitate costurile pentru realizarea tronsonului de conductă, și întârzie în continuare să facă plata, având în vedere că lucrarea este gata din luna septembrie“, a explicat Gabriel Gachi, localnic de pe strada Fermei.
Acesta spune că în urma sesizărilor făcute la Distrigaz a aflat că lucrările sunt stagnate din cauza primăriei, care nu și-a plătit cheltuielile de participare. „Vă comunicăm că până la acest moment nu s-a realizat lucrarea de branșare pentru locul de consum menționat deoarece costurile pentru tronsonul de conductă în care urmează să vă racordați nu au fost achitate în totalitate de către primărie“, se arată într-un răspuns de la Distrigaz Sud Rețele, din data de 5.12.2016, și destinat lui Gabriel Gachi.
Oamenii au suportat costurile pentru racorduri, și-au montat centrale în casă, dar de încălzit își încălzesc locuințele cu soba cu lemne sau cu aragazul. „Din august, de când s-au finalizat lucrările, au venit cei de la Distrigaz, au făcut de două-trei ori verificarea la presiunea gazelor și a rămas ca primăria să-și plătească partea ei din costuri. Noi avem instalația făcută și ne-am trezit în iarnă cu copil mic, dar fără o sursă de căldură. Dacă am văzut așa, am cumpărat lemne, că nu aveam ce să facem. Avem totul pus la punct, instalație în curte, în casă centrală, și așteptăm să plătească primăria partea ei, așa ne spun cei de la Distrigaz“, a declarat Mariana Trașcă, o localnică de pe strada Fermei.
În aceeași situație este și Elena Anghelescu, care susține că s-ar mulțumi să aibă gaze măcar la bucătărie. „Noi am plătit taxa de racord, 1.700 de lei, și nu avem gaze nici la această dată. Măcar la bucătărie să fi avut! Lucrările au început din primăvara lui 2016, au pus conducta principală, au făcut racordurile și apoi nimic. Eu am vorbit cu primarul, că auzisem pe stradă de la cei care au mers la Distrigaz că le-a spus de acolo că nu plătește Distrigazul lucrările, că este sarcina primăriei. Și uite așa este, nu au plătit, nu avem gaze, deși noi ne-am achitat toate taxele!“, a spus Elena Anghelescu.

Primăria și Distrigaz, vină comună

Podărenii susțin că primăria ar fi trebuit să le spună că lucrările vor întârzia atât de mult și să nu-i lase să intre în iarnă nepregătiți, fiindcă ei au așteptat să beneficieze de rețeaua de gaze și să-și pună în funcțiune centralele montate, pentru care au suportat costuri considerabile.
Numai că reprezentanții administrației locale sunt de altă părere, ei susțin că este o lucrare în cofinanțare cu Distrigaz Sud Rețele, iar primăria are de plătit un procent de 53% din costul introducerii conductei de alimentare, restul fiind suportat de Distrigaz și, implicit, de proprietari. În plus, furnizorul de gaze nu le-ar fi facturat până la această dată contravaloarea lucrărilor efectuate. „Introducerea gazelor pe strada Fermei a decurs astfel: locuitorii și-au făcut dosare cu documentele necesare, acestea au fost depuse la Distrigaz, unde au fost verificate. Ulterior, am primit scrisoarea de intenție de la Distrigaz și au demarat lucrările, fără ca noi să avem contractul și fără să avem o facturare a lucrărilor. Localnicii și-au plătit cât plătește fiecare solicitant pentru introducerea gazelor până la poartă, circa 1.700 de lei. Primăria trebuia să plătească 53% din costul introducerii conductei de alimentare, în jur de 25.000 de lei. În momentul în care noi vom avea contractul de executare a lucrării de introducere a gazelor pe strada Fermei și factura, vom plăti imediat. Noi suntem în relații bune cu Distrigaz și ne-am plătit către ei costurile pentru toate lucrările efectuate“, a explicat Petre Prodileanu, viceprimarul comunei Podari.
La rândul lor, re­pre­zentanții Distrigaz arată că primăria are de plătit un procent de 30% din valoarea lucrărilor, iar în cursul desfășurării acestora s-au ivit costuri suplimentare pe care, într-adevăr, aceasta trebuie să le suporte pentru ca localnicii să beneficieze de gaze. Totodată, Distrigaz recunoaște că până la acest moment nu a fost încheiat un contract cu Primăria Podari.
„În urma analizei realizate de către companie, având la bază documentele puse la dispoziție, la începutul lunii aprilie 2016, Distrigaz Sud Rețele a stabilit soluția tehnică de alimentare și a realizat studiul tehnico-economic, conform legislației în vigoare. Precizăm că soluția de alimentare are două componente: realizarea lucrărilor de extindere a conductei de gaze naturale – lucrare care face obiectul solicitării Primăriei Podari, și realizarea de branșamente pentru imobilele aflate în proprietatea cetățenilor – aceste lucrări fac obiectul cererilor de acces depuse de către cetățenii comunei Podari aflați pe traseul conductei și sunt incluse în contractele de racordare încheiate cu respectivii solicitanți de acces la sistemul de distribuție.
Precizăm că după începerea lucrărilor efective s-au constatat anumite situații în teren care nu puteau fi prevăzute și incluse în studiul tehnico-economic realizat și care au influențat valoarea investiției inițiale, generând costuri suplimentare. Din aceste considerente a fost necesară reevaluarea studiului tehnico-economic cu noile date din teren și s-a ajuns la concluzia că valoarea investiției, actualizată în urma analizei din teren, nu mai poate fi suportată integral de către companie, nefiind justificată din punct de vedere economic. În noile condiții, compania Distrigaz Sud Rețele va suporta 70% din valoarea investiției actualizate, restul de circa 30% rămânând să fie suportat de Primăria comunei Podari, în baza unui contract de cofinanțare.
Menționăm că în prezent se fac toate formalitățile necesare pentru încheierea contractului de cofinanțare cu Primăria comunei Podari în cel mai scurt timp posibil. După parcurgerea acestei etape, se va putea realiza punerea în funcțiune a noului sistem de distribuție pentru solicitanții din comună“, a declarat Ramona Sărărescu, reprezentant ENGIE România SA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS