24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreva foamei în faţa sediului CEO

Greva foamei în faţa sediului CEO

Un grup de 16 persoane, lideri de sindicat şi angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia(CEO), au intrat luni în greva foamei, la Târgu Jiu, în faţa sediului companiei. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a rectificat încă bugetul CEO, iar salariaţii ar putea pierde 400 de lei la salariu pe luna decembrie. O altă nemulţumire este legată şi de programul de disponibilizări aprobat de AGA, care prevede concedierea colectivă, până în 2020, a 4.000 de angajaţi. Printre protestatari se află şi Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia. Sorin Boza, managerul CEO, a discutat cu Gabriel Căldăruşe, dar nu s-a ajuns la vreun rezultat.
Preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldăruşe, a mai spus că prin rectificarea bugetului companiei, fondul de salarii ar fi majorat cu aproximativ 16 milioane de lei.

Continuă protestul

Sindicaliştii ar fi primit promisiuni de la Ministerul Energiei că, în această săptămână, ar trebui să fie aprobat în şedinţa de Guvern proiectul privind rectificarea de buget la CEO. Documentaţia este însă de o săptămână la avizat, la Ministerul Muncii. „Suntem 14 persoane. Nemulţumirea principală este lipsa aprobării rectificării fondului de salarii pentru CEO. Nu vom accepta sub nicio formă ca salariaţii, fiind vorba de 14.200 de persoane, să nu beneficieze de drepturile în urma prestării activităţii. Nu este posibil, ţinând cont de condiţiile în care muncesc aceşti oameni, de faptul că asigură siguranţa sistemului energetic naţional, ca cineva să se joace cu soarta acestora. Am avut promisiuni chiar de la ministrul Energiei că va fi rezolvată această problemă. Am ajuns în data de 19 şi încă nu a fost rezolvată problema rectificării fondului de salarii care afectează veniturile salariaţilor, inclusiv pe anul 2016, cât şi pe 2017. Vom intra cu un deficit consistent în ceea ce priveşte fondul de salarii pe anul 2017, în condiţiile în care oamenii au aşteptări în ceea ce priveşte creşterea veniturilor anul viitor. Deocamdată salariile s-au luat, dar există un deficit la ora actuală de 12 milioane de lei, pe fondul de salarii. Necesarul pentru rectificare este de 16 milioane de lei”, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.

Resping planul de disponibilizări colective

O altă nemulţumire a celor care protestează vizează intenţia companiei de a concedia 2.000 de persoane în 2017. Procesul de disponibilizare ar urma să continue până în 2020, totalul de angajaţi disponibilizaţi urmnd să se apropie de 4.000. „Acesta este planul, în condiţiile în care, la ora actuală, avem deficit de personal. Cred că oamenii aceştia nu au dorit decât distrugerea complexului şi satisfacerea altor interese. Este una din problemele majore şi sub nicio formă nu vom fi de acord cu acel program de restructurare aprobat de AGA Complexului Energetic Oltenia. Rămânem în continuare în faţa sediului. Oamenii mai intră cu rândul în sediul companiei, unde îşi iau ceai şi se mai încălzesc pentru că este foarte frig. Renunţăm la grevă când o să vedem proiectul de horătâre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din această săptămână”, a mai spus Gabriel Căldăruşe.

Şeful CJ le cere sindicaliştilor să renunţe la greva foamei

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, fost director de Resurse Umane din cadrul Complexului Energetic Oltenia, a făcut apel către sindicaliştii care, în această dimineaţă au intrat în greva foamei, să renunţe la protest pentru a nu-şi pune în pericol sănătate, având în vedere temperaturilor foarte scăzute de afară. Cosmin Popescu susţine că a discutat personal cu protestatarii, însă, aceştia i-au spus că nu renunţă la greva foamei până când guvernul nu va aproba, în această săptămână, rectificarea bugetară a companiei. Popescu speră ca această rectificare bugetară, care se află în dezbatere publică, să fie aprobată miercuri, în ultima şedinţă a Executivului. „Este o problemă care are rezolvare la nivel central, nu la nivel local. Părerea mea este că e o perioadă cu temperaturi severe şi vor avea probleme de sănătate, dacă nu vor renunţa la protest. Să sperăm că se vor rezolva în această săptămână problemele cu avizele şi va fi aprobată hotărârea”, a spus Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Proiectul de hotărâre de Guvern se postat pe siteul Ministerului Energiei, spre dezbatere publică până pe data de 22 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS