Cum să intri cu șarpanta în legalitate

Acoperișuri fără autorizație doborâte de vânt (Foto: cititor Ionuț Băloi)


Multe dintre acoperișurile blocurilor din Craiova au fost făcute fără ca proprietarii să fi obținut de la primărie autorizație de construire. Administrația locală nu are o evidență a condominiilor cu șarpante construite ilegal, din moment ce a descoperit acest lucru doar când vântul puternic a dislocat câteva dintre ele și în cădere acestea au produs pagube materiale. Autoritățile au luat măsuri împotriva celor vinovați și au impus intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de construire.

După ce s-au trezit cu acoperișul de la bloc spulberat de vânt, unele dintre asociațiile de proprietari din Craiova au realizat cât de importantă este documentația și autorizația de construire. Mai mult, amenzile pe care le-au primit reprezentanții asociațiilor care au în administrare blocuri la care s-au executat acoperișuri tip șarpantă sau tip terasă fără a deține documentația tehnică și autorizație de construire îi determină pe aceștia să intre în legalitate măcar în al doisprezecelea ceas. Este cazul Asociației nr. 21 din cartierul Rovine, Asociației nr. 17 Craiovița Nouă și Asociației nr. 7 din cartierul 1 Mai. Acoperișurile câtorva blocuri din aceste asociații au fost dislocate de vântul puternic din data de 13.11.2016, în cădere provocând pagube unor autoturisme. Așa s-a descoperit că lucrările efectuate în trecut nu aveau documentația tehnică și autorizație de construire.

„În urma condițiilor meteo nefavorabile (cod galben de vânt), în data de 13.11.2016 au fost dislocate un număr de patru acoperișuri tip șarpantă, din care trei au fost executate fără autorizație de construire (bloc J 49 din cadrul Asociației nr. 21, strada Maramureș, cartier Rovine; bloc 80A din cadrul Asociației nr. 17, cartier Craiovița Nouă; bloc C2 din cadrul Asociației nr. 7, strada Ion Ionescu Argetoaia, cartier 1 Mai), iar acoperișul tip șarpantă de la bloc I5, sc. A, B, din cadrul Asociației nr. 1 Iancu Jianu, b-dul Nicolae Titulescu a fost executat în baza autorizației de construire 729/09.06.2009, cu procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr. 91615/31.07.2009.

Pentru acoperișurile tip terasă executate fără documente legale, care au fost dislocate, producând pagube materiale mai multor autoturisme parcate în zona blocurilor, reprezentanții asociațiilor de proprietari au fost notificați pentru a pune în siguranță elementele de șarpantă și sancționați contravențional în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Potrivit actului normativ mai sus menționat, au fost aplicate sancțiuni contravenționale, cu măsurile complementare aferente, prin care s-a dispus intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire“, se arată într-un răspuns al Poliției Locale, semnat de Octavian Mateescu.

Totodată, cei de la Disciplina în Construcții, serviciu din cadrul Poliției Locale, arată care este modalitatea de intrare în legalitate pentru acoperișurile tip șarpantă ce au fost executate fără documentație tehnică și autorizație de construire. Asociațiile de proprietari, prin reprezentanții legali, vor întocmi un proiect tehnic în baza concluziilor unui referat de expertiză tehnică privind starea structurii de rezistență în stadiul fizic în care se află șarpanta, care va fi depus la autoritatea locală, în vederea obținerii actului administrativ. Actele normative, care reglementează intrarea în legalitate, precum și procedura ce trebuie urmată pentru obținerea autorizației de construire sunt: Ordinul 839/2009, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991.

Autorizație pentru șarpante


Pașii necesari obținerii unei autorizații de construire a unui acoperiș de bloc sau intrării în legalitate în situația în care acesta a fost construit ilegal sunt prevăzuți în Ordinul nr. 839/2009 – norme de aplicare a Legii nr. 50/1991. Obținerea autorizației de construcție se face de către asociația de proprietari pentru blocul în cauză, cu acordul proprietarilor din imobil (dat fiind faptul că acoperișul blocului face parte din condominiu, întreținerea acestuia intră în sarcina tuturor proprietarilor din bloc). Înainte de toate, cel care solicită autorizația trebuie să ia de la primărie un certificat de urbanism, necesar obținerii autorizației, și să facă un proiect. Apoi, solicitantul va depune cerere pentru emiterea autorizaţiei de construire, însoțită de mai multe documente, între care dovada titlului asupra imobilului sau, după caz, extrasul de plan cadastral actualizat la zi şi extrasul de carte funciară de informare actualizat la zi. La dosar se mai atașează și „avizele, acordurile şi punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii pentru protecţia mediului competente, solicitate prin certificatul de urbanism“ (art. 20, alin. 1, pct. 20/ Ordinul 839/2009). Nu trebuie uitate nici avizele furnizorilor de utilităţi urbane (alimentare cu apă, canalizare, electricitate, gaze, termoficare, telecomunicaţii, salubritate, transport urban) și nici taxele aferente stabilite prin certificatul de urbanism, inclusiv pentru restricţiile impuse pentru siguranţa funcţionării reţelelor de transport energetic sau tehnologic din zona de amplasament, după caz.

Taxele pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire sunt stabilite de Codul Fiscal, la art. 267. Autorizația de construire se eliberează în cel mult 30 de zile, de către primărie, și are o valabilitate de cel mult 12 luni.

25 de autorizații în cinci ani

În Craiova, în ultimii cinci ani, pe numele asociațiilor de proprietari și persoanelor fizice au fost emise 25 de autorizații care au avut ca obiect construire de acoperișuri tip șarpantă, cel puțin asta rezultă din evidențele primăriei.

„În anul 2012, au fost emise patru autorizații de construire, în anul 2013 au fost emise cinci autorizații de construire, în anul 2014 au fost emise patru autorizații de construire, în anul 2015 au fost emise nouă autorizații de construire, iar în anul 2016 au fost emise trei autorizații de construire“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova, semnat de primarul Lia Olguța Vasilescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 16 decembrie 2016

Actualitate

» Ce politicieni cunoscuţi nu au mai prins mandate în noul legislativ
» Obligaţia comercianţilor de a se dota cu case de marcat electronice se amână din nou
» Secretarul general al NATO: Analizăm posibilitatea de a asigura o prezență la Marea Neagră prin forțe aeriene și navale
» Ministerul Sănătăţii a luat măsuri suplimentare pentru limitarea epidemiei de rujeolă
» Conducerea Camerei Deputaților se reunește luni în ultima ședință din această legislatură
» Raport Curtea de Conturi: 8.000 de asistaţi social care primesc venitul minim garantat de la stat ar fi putut munci
» Trupa Deep Purple revine la Bucureşti pe 13 mai
» Iohannis convoacă noul Parlament în 20 decembrie
» Florin Secureanu, fostul director al Spitalului Malaxa, rămâne în arest
» Iohannis nu promulgă legea de eliminare a 102 taxe şi o întoarce la Parlament
» Procedura de insolvență a persoanelor fizice intră în vigoare la 1 august 2017
» Legea privind majorările salariale din Educație și Sănătate, promulgată de președintele Iohannis
» ANAF propune adaptarea formularelor în domeniul colectării creanţelor fiscale
» Leul, la un nou minim față de dolar: 4.3263
» Sechestru pe conturile deținute de medicul Gheorghe Burnei
» CCR: Legea de eliminare a 102 taxe și tarife este constituțională
» O nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale va avea loc în 18 decembrie
» Sorin Blejnar, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
» Craiova: Concurs cultural-artistic: „Crăciunul în ochii copiilor”

Publireportaj

» „SĂ FIM MAI BUNI DE SĂRBĂTORI“

Dolj

» Un strop de magie pentru copiii nevoiaşi din Orodel
» Cum a ajuns Ileana Măricuţoiu din nou manager la Spitalul din Dăbuleni?
» Fostul primar din Murgași, închisoare cu suspendare
» Alt bebeluş internat în stare gravă – Rujeola continuă să facă victime în Dolj
» Craiova – UPDATE: O stradă din apropierea Casei Studenţilor, inundată
» Prins la volanul unui autoturism neînmatriculat
» Craiova: De necrezut! Se taie brazii din spaţiul verde al blocului
» Craiovean căutat de autoritățile italiene pentru proxenetism, prins de poliţişti
» Spectacol folcloric în Centrul Vechi al Craiovei
» „Cântecul fusului – Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”, la Muzeul Olteniei Craiova
» Comercianții de legume și fructe verificați de polițiștii doljeni

Gorj

» Eugen Ţambrea, noul şef al jandarmilor gorjeni
» Alimente şi brazi de Crăciun pentru zeci de familii sărace
» Întreruperi energie electrică de luni
» Gorj: Dosar penal pentru că dorea să vândă un detector de metale

Olt

» Se deschide patinoarul din Slatina

Mehedinţi

» Şedință ordinară a Colegiuliului Prefectural Mehedinţi
» Mehedinţi: Cercetat pentru furtul a trei telefoane mobile
» Mehedinţi: Prins băut şi fără permis la volanul unui autoturism pe care l-a sustras

Sport

» Ne-a lipsit omul de gol la Chiajna
» 62 de elevi și 17 profesori doljeni, premiați la Gala Sportului Școlar
» Dănuț Stancu: Sperăm să ne revanșăm în retur
» Andreea Pîşcu şi Adrian Garcea, cei mai buni sportivi gorjeni ai anului
» Fotbal / CS Universitatea Craiova a încheiat anul 2016 cu o remiză
» Handbal (f): Golul Cristinei Zamfir i-a adus României locul cinci la Euro

Sanatate

» Vlad Voiculescu: Pacienții vor putea evalua experiența în spitale
» Medicul care a dat străinătatea pe Spitalul din Calafat

Magazin

» Bancul zilei
» La Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top