11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal Craiova, un pericol în caz de incendiu

Târgul Municipal Craiova, un pericol în caz de incendiu

Sectorul cu îmbrăcăminte şi încălțăminte second-hand din Târgul Municipal Craiova funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (Foto: Bogdan Grosu)
Sectorul cu îmbrăcăminte şi încălțăminte second-hand din Târgul Municipal Craiova funcționează fără autorizație de securitate la incendiu (Foto: Bogdan Grosu)

SC Piețe și Târguri SRL, societatea deținută de Primăria Craiova care are în administrare piețele și târgurile din oraș, pare să nu fi învățat nimic din incidentul de acum un an, când peste 600 de standuri din Târgul Municipal, aflat atunci pe strada Caracal, au fost mistuite de flăcări. La acea dată, Târgul nu avea autorizație de securitate la incendiu. Nici acum situația nu este roz în Târgul Municipal. SC Piețe și Târguri SRL are autorizație doar pentru „amenajare în aer liber de platforme betonate pe grupe de câte două rânduri de mese“, pentru orice modificare societatea fiind obligată să reia procesul de autorizare. Mesele inițiale s-au transformat în construcții în toată regula, similare cu cele cuprinse de flăcări în urmă cu un an, dar Piețele nu au solicitat încă la ISU Dolj o nouă autorizare.  SC Piețe și Târguri SRL evită să dea un răspuns legat de situația descrisă mai sus.

După incendiul de pe 11 decembrie 2015, care a mistuit o bună parte din Târgul Municipal Craiova, amenajat la acea vreme pe un teren privat de pe strada Caracal, autoritățile locale s-au văzut nevoite să găsească altă locație pentru comercianții de mărfuri second-hand. Pe 6 ianuarie 2016, Târgul a fost mutat în cartierul 1 Mai, pe strada Dimitrie Gerota, nr. 7, pe fosta platformă a Autobazei RAT, iar comercianții au început să-și amenajeze singuri locurile primite de la SC Piețe și Târguri SRL. Societatea deținută de Primăria Craiova, care are în administrare piețele și târgurile din oraș, nu a mai stat atunci pe gânduri și a solicitat pentru noua locație și autorizație de securitate la incendiu. Pe strada Caracal, Târgul Municipal funcționase fără a avea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj această autorizație, iar rezultatul s-a văzut: 600 de standuri de lemn, cu învelitoare din tablă ondulată, au fost mistuite de flăcări în acel incendiu din urmă cu un an și 60 de tone de îmbrăcăminte şi încălțăminte second-hand au ars fără ca pompierii să mai poată face ceva.
Înainte de a fi „transferat“ în cartierul 1 Mai, Târgul Municipal a primit de la ISU Dolj autorizația de securitate la incendiu. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, autorizația a fost emisă pe 30 decembrie 2015 și se referea la „Amenajare în aer liber – Târg Municipal Craiova“, amenajare ce constă în „organizarea unei platforme betonate pe grupe de câte două rânduri de mese în vederea comercializării produselor de îmbrăcăminte și încălțăminte second-hand, fără vreun alt tip de construcție“. Ce au făcut comercianții după ce au primit locurile de la primărie se știe. Au început să-și construiască singuri standurile, așa că mesele în aer liber pentru care se obținuse inițial autorizația de securitate la incendiu au prins contur, transformându-se în construcții. Deasupra meselor, pe toată lungimea amplasamentului, au apărut copertine susținute de un schelet din metal, cu câteva scânduri deasupra, similare cu cele cuprinse de flăcări în urmă cu un an. Practic, ar fi vorba de o construcție nouă, care ar necesita altă autorizație de securitate la incendiu, numai că SC Piețe și Târguri nu a mai întreprins nimic pentru a o obține.

„Doamne ferește de vreun alt incendiu“

La modul în care arată acum sectorul cu îmbrăcămintea şi încălțămintea second-hand din Târgul Municipal Craiova, autorizația de securitate la incendiu este obligatorie. O spune chiar ISU Dolj. Într-un răspuns trimis GdS, ISU a precizat că „în situația realizării unor lucrări de modificare a amenajării la Târgul Municipal, SC Piețe și Târguri SRL are obligația reluării procesului de autorizare, în funcție de suprafața vizată de modificările respective“. Ceea ce nu s-a întâmplat, așa că Târgul poate reprezenta și în prezent un pericol în caz de incendiu, iar comercianții sunt conștienți de acest lucru, însă dau din umeri pentru că autorizarea nu cade în seama lor. „Nu era nimic aici când ne-am mutat, ni s-au dat doar locurile și gata. Noi am venit cu mesele, noi am făcut construcțiile ăstea. Au zis că o să stăm temporar aici, până ne mută în partea cealaltă (pe un teren din spatele Autobazei RAT, cu intrare dinspre strada Râului – n.r.) , dar nu se știe când. Ce autorizație să avem? Nu știm de așa ceva, dar nu cred că era treaba noastră asta. Dar, Doamne ferește să mai pățim ca acum un an“, a spus un comerciant.
De ce nu a solicitat până în prezent SC Piețe și Târguri SRL o nouă autorizație de securitate la incendiu pentru Târgul Municipal Craiova, având în vedere modificările suferite ulterior obținerii autorizației din decembrie 2015? O întrebare la care răspunsul rămâne învăluit în mister. Asta pentru că reprezentanții societății au evitat să ofere GdS un răspuns clar, la o întrebare simplă adresată de miercurea trecută. Inițial, ni s-a transmis că vom primi un răspuns a doua zi dimineața, apoi că răspunsul va veni „probabil spre finalul zilei“, pentru ca ulterior Piețele să se răzgândească și să ne transmită că nu mai pot răspunde solicitării GdS. Cum întrebarea a fost adresată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ultimul mesaj primit de la Piețe a fost că răspunsul va veni în termenul legal de zece sau chiar 30 de zile. Am încercat să luăm legătura, telefonic, și cu directorul societății, Claudiu Neagoe, dar, în ciuda insistențelor noastre, acesta nu a putut fi contactat.
Legat de Neagoe, trebuie reamintit faptul că acesta a demisionat de la SC Piețe și Târguri SRL după incediul din decembrie 2015, motivând că s-a plafonat, însă ulterior a revenit la conducerea societății, recomandat de capacitățile sale manageriale. Însă se pare că nu a învățat nimic din incidentul de acum un an, de vreme ce Târgul Municipal Craiova nu are autorizație de securitate la incendiu conform modificărilor survenite la sectorul de îmbrăcăminte şi încălțăminte second-hand. Exact același sector care a luat foc și în urmă cu un an.

Amenzile sunt cuprinse între 20.000 de lei și 50.000 de lei

Prin Ordonanţa de Guvern nr. 17 din 24 august 2016, termenul pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu a fost amânat până pe 30 iunie 2017. Începând cu această dată, legea prevede sancțiuni. Pentru „începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, fără obţinerea avizului de securitate la incendiu“ sau „punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu“, unde s-ar încadra situația actuală din Târgul Municipal Craiova, amenda este cuprinsă între 20.000 de lei și 50.000 de lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS