7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie ce cumpăraţi pentru masa de Crăciun!

Atenţie ce cumpăraţi pentru masa de Crăciun!

Se apropie Sărbătorile de Iarnă şi tot românul iese la cumpărături. Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj au intensificat controalele în pieţele şi târgurile din judeţ şi avertizează că găsesc nereguli în fiecare zi, aşadar, mare atenţie de unde şi, mai ales, ce cumpăraţi! Marţi au fost retrase de la comercializare 150 kg de carne şi produse din carne, iar săptămâna trecută, în Craiova a fost descoperit al doilea caz de trichineloză din acest an. Medicii sanitar-veterinari ne sfătuiesc să cumpărăm produse etichetate şi din locuri autorizate.

Odată cu apropierea Crăciunului, creşte atât cererea, cât şi oferta. Oamenii se grăbesc să se aprovizioneze cu toate cele necesare pentru masa festivă, iar vânzătorii – să îşi mărească profitul. Este şi motivul pentru care, în această perioadă, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Dolj au sporit controalele pe tot lanţul de comercializare, de la producător până la consumator. Aceştia spun că găsesc nereguli în fiecare zi, ultimele fiind descoperite chiar marţi. „Zilnic găsim probleme pe tot fluxul, de la producere, transport, până la comercializare. La ultimele controale pe care le-am avut ieri (marţi – n.r.), s-au confiscat 150 kilograme din carne şi preparate din carne, care erau insalubre, cu termen de valabilitate expirat. De asemenea, s-au dat amenzi agenţilor economici pentru produsele neetichetate, a căror trasabilitate nu o putem stabili, adică nu putem şti de unde provin şi ce termen de valabilitate au. Un produs neetichetat devine un produs suspect şi atunci se confiscă. Toţi agenţii economici care au asemenea probleme primesc amenzi şi se poate ajunge chiar şi la închiderea respectivelor unităţi“, a spus Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.

Un singur târg autorizat în Dolj

Porcii pe care îi achiziţionaţi trebuie să fie crotaliaţi
Porcii pe care îi achiziţionaţi trebuie să fie crotaliaţi

În această perioadă, carnea de porc este unul dintre cele mai căutate produse. La nivelul judeţului Dolj, există un singur târg autorizat din punct de vedere sanitar-veterinar, respectiv cel de la Argetoaia. Animalele se comercializează însă şi în alte târguri, iar reprezentanţii DSVSA spun că este foarte important ca, atunci când achiziţionaţi un porc, să vă asiguraţi că animalul este crotaliat, iar vânzătorul are documente care atestă sănătatea lui, respectiv certificat de la medicul veterinar. „După legislaţia existentă în România, porcul se vinde în condiţii foarte bine stabilite, iar noi încercăm să limităm accesul în târguri al animalelor ce nu pot fi identificate sau care sunt susceptibile de boală şi pot ajunge la consumatori. Împreună cu echipe ale Ministerului de Interne, organizăm acţiuni în acest sens. În judeţul Dolj nu există decât un singur târg autorizat, e vorba de cel de la Argetoaia, restul nu au solicitat autorizarea întrucât nu şi-au făcut dotările, chiar dacă noi avem o colaborare foarte intensă cu primarii şi am stabilit criteriile minime pe care trebuie să le îndeplinească. Dumnealor au invocat lipsa banilor, dar faptul că a trecut foarte mult timp mă face să cred că a fost şi un dezinteres al administraţiilor locale de a le autoriza. În general, controlăm în jur de 25 de târguri la nivelul celor 111 localităţi ale Doljului. Acestea ar putea asigura necesarul celor care sunt doritori de cumpărături, dacă ar îndeplini condiţiile de autorizare, care nu sunt imposibil de atins. Trebuie, în primul rând, să aibă o sursă de apă, o compartimentare a spaţiului în care se vând animale, precum şi un adăpost în care ar putea fi izolate dacă se depistează o boală. Practic, e vorba de cazarea animalelor timp de câteva ore, în care se expun la vânzare, şi nişte spaţii în care să se poată interveni în caz de apariţie a unei boli. De fapt, pe noi asta ne şi interesează, ca în târguri să apară numai animale sănătoase, care circulă cu documente ce atestă sănătatea lor“, a mai spus Butaru.

Caz de trichineloză, descoperit în Craiova

Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, spune că e bine să evităm să cumpărăm chilipiruri (Foto: Bogdan Grosu)
Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj, spune că e bine să evităm să cumpărăm chilipiruri (Foto: Bogdan Grosu)

Dacă faceţi parte din categoria celor care îşi sacrifică animalul în curte, pentru consum propriu, primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să duceţi carnea la analize. Examenul trichineloscopic se face în toate circumscripţiile atât din oraşe, cât şi din mediul rural, iar medicii avertizează asupra importanţei acestuia, întrucât trichineloza se transmite de la animal la om, categoriile cu cel mai mare factor de risc fiind copiii şi bătrânii. În acelaşi timp, dacă achiziţionaţi porcul chiar înainte de a-l sacrifica, asiguraţi-vă că este crotaliat pentru că, în caz că are trichineloză, puteţi primi despăgubiri de la DVSA. Săptămâna trecută, în Craiova a fost descoperit al doilea caz de trichineloză din judeţ, după cel de la Segarcea. Persoana care achiziţionase animalul respectiv, care nu avea crotaliu, a pierdut practic de două ori: o dată banii daţi pe porc şi apoi carnea, care a fost incinerată. „Vreau să popularizez acest caz întrucât acel animal era neidentificat. Fusese cumpărat de la cineva şi ne-a trebuit foarte mult să aflăm de unde provine. Totodată, nefiind identificat, omul nu a primit despăgubiri pentru că numai animalele care au crotaliu se despăgubesc. Atâta timp cât nu îi ştim originea şi nu putem să îl identificăm, nu putem face această despăgubire pentru că nouă ne trebuie numărul de crotaliu. Despăgubirea este la preţul pieţei, se face un decont de către o comisie care stabileşte ce valoare a avut animalul, şi cetăţeanul primeşte exact valoarea de piaţă a animalului la ora respectivă. Dacă nu are toate documentele care să ateste că a cumpărat un animal identificat, nu va primi nici un fel de despăgubire, şi pierde şi carnea. Îi atenţionez pe oameni să nu cumpere animale neidentificate pentru a nu se afla în această situaţie! Să fugim de chilipiruri, adică dacă cineva ne oferă la vânzare carne dintr-o sacoşă sau din portagajul maşinii, să nu cumpărăm pentru că nu ştim pe ce dăm banii!“, a mai spus Butaru.
Recomandările sunt valabile şi în privinţa celorlalte produse. Aşadar, achiziţionaţi alimente din magazine autorizate şi care sunt etichetate. E bine să păstraţi şi bonul pentru că, în caz că nu sunteţi mulţumiţi de calitatea lor, vă puteţi adresa DSVSA, care poate să identifice astfel lotul respectiv şi, dacă se impune, să îl retragă de pe piaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS