21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎmpreună putem dărui viaţă! George Mită are 20 de ani şi respiră cu ajutorul unui aparat

Împreună putem dărui viaţă! George Mită are 20 de ani şi respiră cu ajutorul unui aparat

George Mită, alături de minunaţii săi părinţi
George Mită, alături de minunaţii săi părinţi

20 de ani de luptă. Tot atâţia ani de dorinţă de a trăi. Doi părinţi minunaţi care au uitat ce înseamnă odihna, care au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a-şi ţine în viaţă copilul. Şi au reuşit. George trăieşte printr-o minune, spun medicii. A fost diagnosticat în primele luni de viaţă cu o boală cumplită: amiotrofie spinală tip II (o boală neurogenă, care nu are tratament şi la care speranța de viaţă este de doi ani – n.r.), în care muşchii se atrofiază, iar oasele se deformează. Povestea acestei familii este o lecţie de viaţă. Acum mai mult ca niciodată au nevoie de dumneavoastră. 

George Mită a împlinit în această lună 20 de ani şi jumătate. Pe când avea doar şase luni, părinţii au primit vestea că micuţul suferă de amiotrofie spinală tip II. Au aflat atunci că speranța de viaţă a unei persoane cu o astfel de afecţiune este de doi ani. Au trecut 20 de ani de atunci, zeci de spitalizări, mii de ore de recuperare, zile şi nopţi petrecute în Terapie Intensivă. Boala a evoluat progresiv, sistemul muscular i s-a atrofiat, coloana i s-a deformat. „Ne-am dorit foarte mult acest copil, din tot sufletul nostru. A fost o sarcină la termen, fără probleme. Când a împlinit şase luni, am observat anumite probleme ce ne-au dat de gândit. Nu stătea în şezut, nu împingea în picioruşe când era ridicat… Am crezut iniţial că este o lipsă de calciu. Pentru că tratamentul n-a avut nici un rezultat, la sfatul doamnei doctor am mers la spitale din Bucureşti pentru investigaţii. În urma unei biopsii, rezultatul a fost devastator“, a povestit Valeria Mită, mama lui George.

„Pasionat de informatică, de lectură, de limbi străine“

Trăiesc permanent cu inima strânsă, au uitat ce înseamnă odihna, zi şi noapte îi ascultă respiraţia, îl întorc de pe o parte pe alta. Spitalul le-a devenit casă, la fel şi centrele de recuperare. Şi-au dorit foarte mult ca băiatul să înveţe, au ţinut cu orice preţ să fie şcolarizat. George este extrem de inteligent, cu o dorinţă permanentă de cunoaştere. „Din păcate, boala a evoluat progresiv. Sistemul muscular i s-a atrofiat, coloana i s-a deformat. La început îl duceam în braţe la şcoală, apoi cu căruţul, după care am solicitat şcolarizare la domiciliu. A fost întotdeauna unul dintre cei mai buni copii din clasă, a luat examenul de capacitate cu medie peste 8. Pasionat de informatică, de lectură, de limbi străine, l-am înscris la un liceu de informatică din Caracal, acolo unde locuiam în acel moment. Din păcate, după câteva luni am renunţat să îl mai ducem, era imposibil din cauza problemelor medicale…“, a adăugat femeia.

„Plătim 2.400 de lei pe lună chiria aparatului, la care se adaugă 150 de lei pe lună butelia de oxigen“

În urmă cu şase ani au decis să se mute în Craiova. Tatăl este subofiţer la o unitate militară. Şi-a luat familia şi s-a mutat în căminul unităţii respective, pentru a sta aproape de fiul său. Mama a stat permanent lângă George. A învăţat să-l îngrijească, a învăţat să facă recuperare cu el, a învăţat să intervină în caz de urgenţă. Îl ştie mai bine decât oricine. A citit mult, s-a documentat, a ascultat sfaturile medicilor. Din dorinţa de a-şi trata corect copilul, a decis să studieze medicina. În prezent este studentă în anul IV. Până în luna octombrie a acestui an, tânărul a trăit cu ajutorul aparatelor de oxigen, însă acestea nu au mai putut face faţă. Medicii au decis atunci să îi facă traheostomie (deschiderea directă a căii aeriene printr-o incizie la nivelul traheei – n.r.). I-a fost introdus un tub de traheostomă, care a fost cuplat la un aparat de ventilaţie. „Plătim 2.400 de lei pe lună chiria aparatului, la care se adaugă 150 de lei pe lună încărcarea şi chiria buteliei de oxigen. Este foarte greu, doar soţul lucrează, eu am renunţat în urmă cu 20 de ani la serviciu. Am trecut prin clipe grele, însă dorinţa noastră a fost să îl vedem că e bine, să îl auzim vorbind, povestind, zâmbind. Are o putere acest copil, putere ce ne-o transmite şi nouă. Orele petrecute la uşa Terapiei Intensive au fost cele mai grele, neştiind ce se întâmplă cu copilul meu. I-am cumpărat o zdrăngănitoare de bebeluş, pe care i-o dau în mână atunci când îl internez, să facă zgomot atunci când are nevoie de mine… Este o legătură strânsă între noi, în nenumărate rânduri am simţit când ceva nu era în regulă… Avem acasă o întreagă farmacie, sonde, filtre, dezinfectanţi. Ne-am dori din tot sufletul să cumpărăm acest aparat de ventilaţie invazivă, însă costă aproape 12.000 de euro, bani de care nu dispunem“, a explicat Valeria.
Nu au avut o viaţă uşoară, însă au găsit permanent putere să lupte. La nouă ani de la naşterea lui George, părinţii au fost şi mai greu încercaţi, întrucât li s-a născut o fetiţă cu o afecţiune cardiacă, care s-a stins după doar două săptămâni. După doi ani de la acest tragic eveniment, a venit pe lume al doilea fiu, Matei, care acum are nouă ani. Acesta are probleme cardiace şi va avea nevoie de intervenţie chirurgicală.

„Fără acest aparat nu mai poate trăi“

George Mită se află în îngrijirea medicală a doctorului Bogdan Fănuţă, care îl vizitează la domiciliu ori de câte ori este nevoie. La fel ca şi părinţii, medicul ne-a mărturisit că în prezent acest aparat de respiraţie este vital pentru George. „Băiatul suferă de o boală genetică. În acest moment, fără acest aparat nu mai poate trăi. Are mare nevoie, deoarece nu mai are capacitatea de a respira dacă nu este conectat la acest dispozitiv. Este un băiat inteligent, care suferă de o boală cruntă, pentru care familia a făcut tot ce s-a putut, și noi, medicii, l-am susținut mereu. Viața lui depinde acum de acest aparat“, a spus dr. Bogdan Fănuță.

Concert caritabil

Povestea lui George este cunoscută şi de Centrul de Limbi Străine „May Lily“, din cadrul Asociaţiei pentru Educaţie Creativă şi Cercetare Directă, ai cărui reprezentanţii au contactat GdS pentru prezentarea acestei poveşti emoţionante şi care au decis să organizeze un concert caritabil. Parteneri sunt Facultatea de Stiinţe Sociale, din cadrul Universităţii din Craiova, TVR Craiova şi Alege TV.
Vor concerta trupele Old School Band (cover & pop-rock) şi The Wheels (rock & blues). Pe scenă vor urca şi copii de la Centrul de Limbi Străine „May Lily“, care vor cânta colinde. Concertul va avea loc duminică, 18 decembrie, între orele 18.00 – 20.00, la Sala „Alexandru Buia“ din cadrul Complexului Agronomie, Universitatea din Craiova, strada Libertăţii, nr. 19. Preţul biletului este 20 de lei. Rezervarea biletelor se poate face la telefon 0741.969.631 sau la Centrul de Limbi Străine „May Lily“, str. Gheorghe Doja, nr. 2A, et. 3. „Banii strânşi din bilete şi donaţii vor fi folosiţi integral pentru achiziţionarea sau închirierea aparatului ce-i asigură aerul lui George. Împreună putem lua parte la durerea și minunea pe care le trăiește George Mită“, a spus Constantin Crăițoiu, director executiv al Asociaţiei ECCD şi prodecan la Facultatea de Ştiinţe Sociale.

Cum puteţi ajuta

Puteţi să ajutaţi la strângerea sumei necesare pentru achiziţionarea aparatului de oxigen donând orice sumă în contul deschis la Raiffeisen Bank pe numele Mită George Liviu: RO87RZBR0000060016944436. Cei care doresc să discute direct cu părinţii lui George au la dispoziţie numărul de telefon 0773.759.571 – Ionel Mită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS