16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudecătorii au amendat experţii din dosarul „Buldotancul“

Judecătorii au amendat experţii din dosarul „Buldotancul“

Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni
Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni

Experţii desemnaţi să stabilească paguba totală în dosarul „Buldotancul“ nu au mai finalizat expertiza cerută de Tribunalul Gorj. Magistraţii au solicitat stabilirea unei situaţii financiare clare, în urma afacerii în care fostul Complex Energetic Turceni a fost păgubit cu peste 800.000 de lei, după ce a fost achiziţionat un utilaj defect. Afacerea s-a lăsat cu un dosar penal şi cu mai multe condamnări de directori, însă Complexul Energetic Oltenia (CEO) nu a reuşit nici până în ziua de azi să mai recupereze paguba. CEO a acţionat în judecată, într-un proces civil, trei foşti directori implicaţi în afacerea care a prejudiciat fostul Complex Energetic Tuceni, intrat în componenţa companiei energetice. În urmă cu mai multe luni, trei experţi au fost autorizaţi să realizeze o expertiză, însă aceştia nu au mai reuşit să finalizeze şi să prezinte în instanţă lucrarea respectivă.
La ultimul termen al procesului aflat pe rolul Tribunalului Gorj, magistraţii au constatat că nu au la dispoziţie expertiza, cu toate că au trecut mai multe luni de când au solicitat-o. Nemulţumirea a fost atât de mare, încât s-a decis amendarea experţilor, cu câte 300 de lei fiecare. „Dispune sancţionarea celor trei experţi desemnaţi în cauză cu amendă judiciară de câte 300 de lei fiecare pentru nedepunerea raportului de expertiză. Termen la 7.12.2016 pentru a se reveni cu adresă la experţi în vederea depuneri raportului de expertiză“, potrivit deciziei magistraţilor Tribunalului Gorj.

Cine e chemat să plătească

Au fost acţionaţi în instanţă fostul director al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Cristea, precum şi directorii Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj au mai fost chemaţi, în garanţie, alţi directori şi şefi din cadrul companiei: Ion Paraschivu, Gheorghe Dobriţanu, Laurenţiu Graure, Constantin Predoiu, Dumitru Ciortan, Sorin Cocolea şi Nicolae Ruşeţi. Este de amintit că Dumitru Cristea, Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel au fost condamnaţi definitiv la câte patru ani de închisoare cu suspendare de către Curtea de Apel din Craiova. În timpul urmăririi penale şi al procesului, Complexul Energetic Turceni, înglobat ulterior în Complexul Energetic Oltenia, nu s-a constituit parte civilă pentru recuperarea sumei de 836.570 de lei. Firma care vânduse utilajul este Voron Trans SRL, obligată de instanţa de judecată să restituie către compania din energie şi minerit contravaloarea buldotancului, nu mai deţinea nici un fel de bunuri şi astfel nu s-a putut recupera nimic.

Bani de la directori

Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, afacerea ar fi fost controlată de către omul de afaceri Mugurel Surupăceanu, însă acesta a fost achitat de Curtea de Apel din Craiova, după ce Tribunalul Gorj decisese o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru spălare de bani şi alte infracţiuni. Acum Dumitru Cristea, Silvică Boiangiu şi Vasile Ioan Viorel ar putea fi obligaţi să achite prejudiciul constatat în dosar, mai ales că există şi o decizie definitivă în procesul penal, prin care le-a fost demonstrată culpa în acest caz şi prejudicierea companiei de stat pe care au condus-o la momentul achiziţiei utilajului despre care anchetatorii au spus că era defect şi trebuia să fie reparat. Este de precizat că Dumitru Cristea este trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în acelaşi dosar cu fostul premier Victor Ponta, Laurenţiu Ciurel, Octavian Graure şi Dan Şova. Este vorba de dosarul „Turceni-Rovinari“, care vizează achiziţia de servicii de asistenţă juridică, în care prejudiciul a fost estimat la câteva milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS