30.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 august, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Mititelu, la un pas de judecată în dosarul de la DIICOT

Mititelu, la un pas de judecată în dosarul de la DIICOT

Instanțele de judecată nu au început nici până acum judecarea dosarului în care Adrian Mititelu (foto), finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova, dar și alți opt inculpați, au fost deferiți justiției într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste cinci milioane de euro. Astfel, după doi ani de la trimiterea în judecată și după ce a trecut pe la Tribunalul București, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care trebuie să stabilească dacă poate sau nu începe judecarea inculpaților.
Procurorii DIICOT au anunțat pe 29 octombrie 2014 trimiterea în judecată a nouă inculpați acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmelor SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL. Este vorba de Adrian Mititelu, Ștefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Cristian Oprea, Iancu Crăciunoiu, Gigel Preoteasa, Claudia Negru (fostă Preoteasa), Daniel Roșianu și Fănel Trandafir.
Potrivit procurorilor DIICOT, din probele strânse în acest dosar s-a stabilit că „inculpatul Mititelu Adrian Marin a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ștefan Ionescu, Gigel Preoteasa, Claudia Negru, Gheorghe Sorin Joavină, Gigi Cristian Oprea, Daniel Roșianu, Fănel Trandafir şi Iancu Crăciunoiu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv REGIONAL MEDIA din judeţul Dolj“.
Inculpații au fost acuzați că, în perioada 2003-2006, au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari ori asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. În plus, inculpații au omis evidenţierea unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate. Prin aceste operațiuni, inculpații au adus un prejudiciu statului în valoare totală de 23.414.211 lei (echivalentul a 5,20 milioane de euro).
Anchetatorii au mai reținut că, în perioada 2004-2005, Mititelu, Ștefan Ionescu, Joavină, Oprea și Crăciunoiu au folosit cu rea-credinţă bunurile SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL „într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le capitalul social“. De asemenea, inculpații au mai fost acuzați că, în perioada 2004-2006, „prin crearea unor circuite financiare complexe, au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 de lei, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediție Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA, şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj“, după cum au mai precizat procurorii DIICOT.

Judecată cu încetinitorul

Tot în octombrie 2014, procurorii DIICOT au susținut că dosarul penal a fost trimis spre soluționare Tribunalului București, instanță care a hotărât, în martie anul acesta, să trimită dosarul magistraților de la Tribunalul Dolj.
Ulterior, la jumătatea lunii iulie, judecătorii doljeni au respins toate cererile și excepțiile formulate de inculpați și au dispus începerea judecării cauzei. La sfârșitul lunii septembrie, hotărârea instanței a fost contestată de inculpați, iar săptămâna trecută, pe 3 octombrie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova. Primul temen de judecată a fost stabilit pentru 18 octombrie. Curtea de Apel Craiova poate dispune, printr-o hotărâre definitivă, dacă tribunalul poate începe sau nu judecarea celor nouă inculpați.

Al doilea dosar vine de la DNA

În iulie, anul acesta, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune. În același dosar a fost deferit justiției și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. Anchetatorii au susținut că faptele penale ar fi fost comise de cei doi inculpați cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București, club care s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 1,1 milioane de euro. Și acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Coronavirus: Rusia raportează peste 5.200 de noi cazuri de...

Autorităţile ruse au raportat sâmbătă 5.212 de...

ȘTIRI GdS

00:00:20

Percheziţii efectuate în Craiova şi Olt la persoane bănuite...

Oamenii legii din cadrul Poliției Municipiului Craiova au efectuat patru percheziţii în Craiova şi una în comuna Osica, judeţul Olt, la locuințele...

Minoră dispărută, căutată de polițiști

Polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Rast au fost sesizați cu privire la faptul că, Burtea Diana-Rebeca, în vârstă de 14...

Un bărbat vindecat de COVID-19 a murit la două...

Un pacient în vârstă de 84 de ani, din comuna Văgiulești, județul Gorj, tratat de coronavirus în spitalul suport pentru COVID-19, din...

Gorj: 38 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Prefectura Gorj a anunțat că astăzi în județ au fost înregistrate 38 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Potrivit Direcției de...

A încetat din viață prof. dr. ANDREI BONDARI

Colectivul Direcției de Sănătate Publică Dolj regretă profund trecerea la cele veșnice a distinsului profesor dr. ANDREI BONDARI și transmite sincere condoleanțe...