Mititelu, la un pas de judecată în dosarul de la DIICOT

Autori


Instanțele de judecată nu au început nici până acum judecarea dosarului în care Adrian Mititelu (foto), finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova, dar și alți opt inculpați, au fost deferiți justiției într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste cinci milioane de euro. Astfel, după doi ani de la trimiterea în judecată și după ce a trecut pe la Tribunalul București, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care trebuie să stabilească dacă poate sau nu începe judecarea inculpaților.

Procurorii DIICOT au anunțat pe 29 octombrie 2014 trimiterea în judecată a nouă inculpați acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmelor SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL. Este vorba de Adrian Mititelu, Ștefan Ionescu, Gheorghe Joavină, Cristian Oprea, Iancu Crăciunoiu, Gigel Preoteasa, Claudia Negru (fostă Preoteasa), Daniel Roșianu și Fănel Trandafir.

Potrivit procurorilor DIICOT, din probele strânse în acest dosar s-a stabilit că „inculpatul Mititelu Adrian Marin a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ștefan Ionescu, Gigel Preoteasa, Claudia Negru, Gheorghe Sorin Joavină, Gigi Cristian Oprea, Daniel Roșianu, Fănel Trandafir şi Iancu Crăciunoiu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme MAXITEC, respectiv REGIONAL MEDIA din judeţul Dolj“.

Inculpații au fost acuzați că, în perioada 2003-2006, au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari ori asociaţi atât cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. În plus, inculpații au omis evidenţierea unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate. Prin aceste operațiuni, inculpații au adus un prejudiciu statului în valoare totală de 23.414.211 lei (echivalentul a 5,20 milioane de euro).

Anchetatorii au mai reținut că, în perioada 2004-2005, Mititelu, Ștefan Ionescu, Joavină, Oprea și Crăciunoiu au folosit cu rea-credinţă bunurile SC MAXITEC SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL „într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le capitalul social“. De asemenea, inculpații au mai fost acuzați că, în perioada 2004-2006, „prin crearea unor circuite financiare complexe, au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 de lei, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediție Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA, şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj“, după cum au mai precizat procurorii DIICOT.


Judecată cu încetinitorul

Tot în octombrie 2014, procurorii DIICOT au susținut că dosarul penal a fost trimis spre soluționare Tribunalului București, instanță care a hotărât, în martie anul acesta, să trimită dosarul magistraților de la Tribunalul Dolj.

Ulterior, la jumătatea lunii iulie, judecătorii doljeni au respins toate cererile și excepțiile formulate de inculpați și au dispus începerea judecării cauzei. La sfârșitul lunii septembrie, hotărârea instanței a fost contestată de inculpați, iar săptămâna trecută, pe 3 octombrie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova. Primul temen de judecată a fost stabilit pentru 18 octombrie. Curtea de Apel Craiova poate dispune, printr-o hotărâre definitivă, dacă tribunalul poate începe sau nu judecarea celor nouă inculpați.

Al doilea dosar vine de la DNA

În iulie, anul acesta, procurorii DNA au anunțat trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune. În același dosar a fost deferit justiției și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. Anchetatorii au susținut că faptele penale ar fi fost comise de cei doi inculpați cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București, club care s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 1,1 milioane de euro. Și acest dosar se află pe rolul Tribunalului Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 15 octombrie 2016

Actualitate

» Tânărul parașutist care a murit la Cluj era directorul unui lanț de restaurante
» Ambasadorul rus la ONU:Tensiunile dintre Rusia și SUA sunt probabil la cel mai înalt nivel după 1976
» Fermierii vor primi avansul la plata pe suprafețe
» Atac terorist în Bagdad: 31 de morți și 65 de răniți
» Accident la Cluj: Un parașutist a murit după ce a căzut de la 3.000 de metri
» Ministerul Sănătății a crescut numărul de locuri la rezidențiat
» Vremea rece provoacă îmbolnăviri: 71.000 de cazuri de infecții respiratorii
» Cursa Wizz Air Roma- București are o întârziere de 11 ore
» Zăpadă de peste 25 de cm la munte
» Ministerul Muncii propune schimbări în calendarul zilelor de ohihnă
» Trafic în condiții de iarnă pe multe drumuri din țară
» Ministerul Sănătății a publicat metodologia pentru examenul de rezidențiat
» Site-urile de vânzări, ţinta fraudelor on-line
» 88 de sate din România nu au acces la nici un fel de serviciu medical

Dolj

» Craiova: Vagoane cuprinse de flăcări în gara Craiova
» Semafoarele oprite blochează circulaţia pe Calea Bucureşti
» De vorbă cu un deţinut – „Am ajuns de la distracţie în puşcărie“
» Medic chirurg acuzat de luare de mită, condamnat cu executare
» Mititelu, la un pas de judecată în dosarul de la DIICOT
» Grădinițe închise de medicii DSP Dolj
» Administratorii asociațiilor de proprietari trebuie să aibă atestat
» Proprietari scoși datornici de asociație
» „Ziua porţilor deschise europene“, la Camerele Notarilor Publici
» Întreruperi energie electrică de luni

Sport

» Handbal (f): SCM Craiova – Danubius Galaţi, scor 25-20, în Liga Naţională
» Pandurii vor să-și aline amarul cu o victorie în fața Botoșaniului
» Handbalistele de la SCM întâlnesc Galațiul
» Începe lupta la fileu
» Gigi Mulțescu: „Vrem să dezvoltăm un joc solid“

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – 1.000 Post Terra
» Bancul zilei
» Celebrul Cod al lui Grolier a fost elucidat

Top