6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Rețetă“ de furat cu ajutorul primarului

„Rețetă“ de furat cu ajutorul primarului

Anchetatorii au stabilit că prin „afacerile“ fostului edil Strunoiu, Primăria Brădești a fost păgubită cu peste 200.000 de lei (Foto: Arhiva GdS)
Anchetatorii au stabilit că prin „afacerile“ fostului edil Strunoiu, Primăria Brădești a fost păgubită cu peste 200.000 de lei (Foto: Arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât, săptămâna trecută, să mențină pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare primită de fostul primar al comunei doljene Brădești, Ștefan Strunoiu, într-un dosar de înșelăciune. Procurorii din Filiași au stabilit că fostul edil a „aranjat“ câteva licitații printr-o metodă destul de sigură: invitaţiile de participare erau transmise către trei firme, care erau reprezentate de una și aceeaşi persoană.

Fostul edil al comunei doljene Brădești, Ștefan Strunoiu, a fost condamnat definitiv, în februarie, anul acesta, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune. În același dosar a fost condamnat tot la doi ani de închisoare cu suspendare și Ion Vasile Ștefan, reprezentant al mai multor societăți comerciale. Pentru alte infracțiuni care s-au prescris între timp – abuzul în serviciu, falsul intelectual sau falsul în înscrisuri sub semnătură privată, instanța a dispus încetarea procesului penal față de cei doi inculpați.
În schimb, Valentin Popescu, care a fost diriginte de şantier pentru o lucrare executată la un drum comunal, a primit o pedeapsă de un an de închisoare, tot cu suspendare.
Instanța a mai reținut că prejudiciul produs bugetului cumunei, în valoare totală de 232.193 de lei, a fost recuperat integral. Ulterior, Strunoiu a formulat la Curtea de Apel Craiova o contestație în anulare, o cale extraordinară de atac a sentinței prin care a fost condamnat definitiv. Săptămâna trecută, instanța a respins acțiunea fostului primar, hotărârea fiind definitivă.

Licitații „cu dedicație“ la Brădești

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași au reținut că, în 2006 și 2007, Ștefan Strunoiu, care conducea pe atunci comuna Brădești, a „aranjat“ mai multe licitații pentru a atribui o serie de lucrări unei firme din Craiova.
Astfel, în noiembrie 2006, Consiliul Local Brădești a trimis la trei firme invitații de participare la o licitație pentru achiziționarea a zece stații de autobuz. Până aici nimic neobișnuit. Problema a fost, după cum au descoperit anchetatorii, că toate cele trei societăți comerciale erau reprezentate în fapt de una și aceeași persoană – Ion Vasile Ștefan. Prima a fost SC Ionumi SRL Craiova, societate patronată de Doina Ştefan, însă „administrată în mod exclusiv şi efectiv de către soţul acesteia, Ştefan Ion Vasile“, după cum au stabilit procurorii. A doua firmă a fost SC Topran Corn SRL Craiova, care avea printre asociaţi pe aceeaşi Doina Ștefan, iar a treia era SC Amirante Corn SRL Craiova, cu punct de lucru în comuna Cârcea, la domiciliul lui… Ion Vasile Ştefan.
Ulterior, pe 4 decembrie 2006, contractul de achiziţie a fost atribuit SC Ionumi SRL Craiova, care a ofertat preţul cel mai mic, încheindu-se cu această ocazie contractul de lucrări nr. 5535 în valoare de 98.770 de lei.
După numai două zile, pe 6 decembrie, o comisie de recepție condusă de primarul Strunoiu a recepționat stațiile de autobuz cu toate că nu fuseseră respectate cerințele din caietul de sarcini. „Din expertiza tehnică efectuată în cauză a rezultat că nu au fost respectate cerinţele caietului de sarcini, în sensul că nu toate staţiile au fost montate pe platformă de beton, iar materialul folosit la cupolă și laterale are o grosime cuprinsă între 4-8 mm, în timp ce caietul de sarcini prevede policarbonat cristal cu grosimea de 6-10 mm“, au reținut procurorii din Filiași.
Numai la această „afacere“, paguba adusă bugetului comunei Brădești a fost calculată la 49.299 de lei.

Alte lucrări, aceeași firmă

Anchetatorii au mai stabilit că primarul Strunoiu și Ion Vasile Ștefan au „colaborat“ în același fel cu ocazia amenajării unui loc de joacă și reabilitării unei fântâni din comună. Prejudiciul a fost calculat la suma de 7.862 de lei. „Cu scopul de a ajuta pe inculpatul Ştefan Ion Vasile să prejudicieze statul prin înşelăciune, inculpatul Strunoiu Ştefan, în calitate de primar şi ordonator de credite, a atribuit contractul de furnizare produse nr. 5684/14.12.2006, având ca obiect furnizarea și montarea reperelor necesare amenajării unui loc de joacă pentru copii și a unei fântâni, cu o durată de execuţie de maximum 15 zile, pentru un preţ de 15.300 lei, cu TVA“, au mai precizat anchetatorii.
De data aceasta, invitațiile de participare au fost trimise către SC Ionumi SRL Craiova, SC Ionumi Trans SRL Craiova (societate patronată tot de Doina Ştefan) şi SC Topran Corn SRL Craiova, societate ce avea printre asociaţi și pe Doina Ştefan. Lucrările au fost executate tot de SC Ionumi SRL Craiova.

„Afacerile“ cu drumurile comunale

Procurorii au mai suținut că o altă serie de ilegalități a fost comisă cu ocazia rebilitării unor drumuri comunale din Brădești, unul dintre ele fiind reabilitat în acte în numai… două zile.
Astfel, în rechizitoriu s-a reținut că, pe 28 februarie 2007, Consiliul Local Brădești a publicat anunţul de participare pentru efectuarea de lucrări de întreţinere a unui drum comunal. Lucrarea a fost adjudecată de aceeași SC Ionumi SRL Craiova, valoarea fiind de 89.594 de lei, inclusiv TVA. Ulterior, pe 17 aprilie 2007, comisia de recepție condusă de primarul Strunoiu a recepţionat lucrarea, deşi execuţia nu era corespunzătoare calitativ şi cantitativ. Mai mult decât atât, după un control al Curții de Conturi s-a constatat că prețurile practicate de SC Ionumi SRL au fost supraevaluate. Prin lucrările neexecutate și prețurile supraevaluate, prejudiciul adus comunei Brădești a fost calculat la 68.393 de lei.
O altă licitație cu probleme a fost cea pentru repararea drumului comunal Brădeşti – Brădeştii Bătrâni, lucrare atribuită tot SC Ionumi SRL Craiova pentru suma de 125.893 de lei făra TVA.
Procurorii au mai stabilit că aceeași SC Ionumi SRL a reușit performanța să reabiliteze drumul comunal Brădești-Brădești Gară în numai două zile, deși termenul de execuție din contract a fost de 15 zile. Lucrarea, care s-a dovedit una defectuoasă (fisuri longitudinale pe aproape toată suprafaţa, lipsa acostamentului, porţiuni de beton dislocate), a costat 83.790 de lei fară TVA. „Contractul de lucrări nr. 2421 a fost încheiat la data de 17.12.2007, ordinul de începere a lucrărilor nr. 2428 și procesul-verbal de predare-primire a amplasamentului nr. 2428 au fost datate la 18.12.2007, iar procesul-verbal de recepţie nr. 2475 a fost încheiat la 20.12.2007, astfel că această lucrare rezultă că a fost executată în două zile în loc de cincisprezece zile“, au mai reținut anchetatorii. În acest caz, prejudiciul a fost calculat la suma de 24.190 de lei.

Patroana SC Ionumi SRL, condamnată pentru evaziune fiscală

În iunie 2016, Doina Ştefan a fost condamnată la cinci ani și jumătate pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Instanța a reținut că inculpata a achitat 174.900 de lei din prejudiciu și a obligat-o să achite statului, împreună cu SC Ionumi SRL și alți trei inculpați, suma de 380.813 lei, iar către SC ENCON PLUS SRL suma de 1.278.938 de lei. De asemenea, instanța a dispus confiscarea sumelor de 560.064 şi 353.580 de lei, „reprezentând bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală“. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și a fost atacată cu apel de inculpați. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS