27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvantaje pentru agricultorii care intră în programul de cadastrare

Avantaje pentru agricultorii care intră în programul de cadastrare

Locuitorii din mediul rural care intră acum în programul de cadastrare gratuită au avantajul că din 2018 vor primi subvenții APIA. Cine nu are terenurile cadastrate până în 2018 nu mai poate primi subvențiile europene (Foto: Arhiva GdS)
Locuitorii din mediul rural care intră acum în programul de cadastrare gratuită au avantajul că din 2018 vor primi subvenții APIA. Cine nu are terenurile cadastrate până în 2018 nu mai poate primi subvențiile europene (Foto: Arhiva GdS)

Cei care beneficiază de cadastrare gratuită pot să facă actele de succesiune tot gratuit, iar costurile cu actele și cu onorariul notarului sunt suportate de Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Autoritățile locale grăbesc pasul în efectuarea cadastrului gratuit. Până la 15 septembrie 2016 s-au semnat în toată țara 927 de contracte pentru efectuarea cadastrului pentru aproximativ 630.000 de imobile (parcele), informează Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, iar în județul Dolj sunt programate să fie cadastrate gratuit prin Programul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară (PNCCF) aproximativ 83.576 de parcele. Contractele s-au încheiat între unități administrativ teritoriale și persoanele fizice sau juridice autorizate pentru astfel de servicii de cadastru. Până acum s-au înscris în programul de cadastrare gratuită 94 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din Dolj. Din cele 111 UAT-uri din județul Dolj, doar 105 sunt eligibile pentru a primi finanțare pentru cadastrare gratuită prin program, restul de șase beneficiind de alte forme de finanțare pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, informează OCPI Dolj.
Pentru anul 2016, suma alocată realizării lucrărilor de cadastru (înregistrare sistematică) în județul Dolj este de 11.960.500 de lei. Suma alocată este suficientă pentru a finanța lucrările de înregistrare sistematică în toate UAT-urile eligibile. Terenurile care vor fi cadastrate sunt selectate la nivel local, primăriile preferând terenurile comasate.

Avantaje pentru cei care nu au bani să stabilească succesiunile

Persoanele care au terenuri moștenite de la rude, dar pentru care nu s-au dezbătut succesiunile au posibilitatea să beneficieze de plata tuturor taxelor aferente, dacă terenurile pe care le dețin respectivele persoane se află în programul național de cadastrare.
„Prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023, dezbaterea succesiunilor va fi gratuită pentru beneficiarii lucrărilor de înregistrare sistematică (persoane fizice și juridice), în urma încheierii unui protocol semnat între ANCPI și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România“, se arată în răspunsul transmis de OCPI Dolj la întrebările GdS. În acest sens, articolul 9 din Legea cadastrului actualizată prevede că plata onorariilor și tarifelor în vederea eliberării, de către notarii publici, a certificatului pentru înscrierea în cartea funciară a posesorului ca proprietar și a certificatelor de moștenitor, certificate întocmite pentru imobilele ce au făcut obiectul înregistrării sistematice, se face de către ANCPI, din veniturile proprii în aplicarea Programului național de cadastru și carte funciară, „chiar și ulterior finalizării înregistrării sistematice“.

Trebuie urgentată finalizarea lucrărilor de cadastrare

Fondurile alocate pentru înscrierea terenurilor extravilane în cadastru și carte funciară trebuie cheltuite anul acesta, până înainte de Crăciun, dată până la care se mai pot face deconturi.
Lucrările inițiate în unitățile administrativ-teritoriale unde se face cadastrare generală nu sunt finanțate din fonduri europene, ci din bugetul ANCPI. Astfel că, în cazul primăriilor care nu vor finaliza lucrările de cadastru general până la sfârșitul anului, sumele vor fi realocate, după aprobarea bugetului pentru anul 2017, potrivit răspunsului dat de OCPI Dolj.
Din 2018 nu se vor mai putea primi subvenții de la UE și statul român, prin intermediul APIA, dacă nu există cadastru asupra terenurilor pentru care se solicită sprijinul financiar.

Ce se înțelege prin „imobil“ în legislația cadastrală

Prin programul de cadastru se precizează că se pot cadastra gratuit imobilele, în special cele din extravilanul localităților, dar nu este vorba despre case. Se poate face cadastru doar la terenuri agricole, în această primă etapă a programului, care se desfășoară în 2016. Potrivit Legii nr. 7/1996, prin imobil, în sensul prezentei legi, se înțelege terenul, cu sau fără construcții, de pe teritoriul unei unități administrativ-teritoriale, care aparține „unuia sau mai multor proprietari, care se identifică printr-un număr cadastral unic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS