Acasă Local Dolj Ilegalităţi cu banii bătrânilor de la Căminul din Craiova

Ilegalităţi cu banii bătrânilor de la Căminul din Craiova

-

Cazul a ieșit la iveală după ce unul dintre bătrâni, Ştefan Andreescu (foto) a refuzat să plătească diferența de bani, i-a dat în judecată și a câștigat definitiv
Cazul a ieșit la iveală după ce unul dintre bătrâni, Ştefan Andreescu (foto) a refuzat să plătească diferența de bani, i-a dat în judecată și a câștigat definitiv

Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova i-a jecmănit, timp de trei ani, pe bătrânii aflați în grija instituției. Căminul a încălcat toate legile în domeniu și le-a cerut acestora să plătească din 2013 o contribuție de întreținere de 80% din pensie, deși legea prevede maximum 60%. Cazul a ieșit la iveală după ce unul dintre bătrâni a refuzat să plătească diferența de bani, i-a dat în judecată și a câștigat definitiv. Imediat, conducerea căminului a anunțat că revine la procentul de 60% pentru toți pensionarii, dar l-a dat pe bătrân afară din instituție pe motiv că nu a respectat regulamentul de ordine interioară și că nu și-a plătit datoriile. Între timp, bătrânul s-a trezit și cu poprire pe pensie pentru datorii care provin din sumele pe care căminul dorea să le încaseze ilegal. Cu alte cuvinte, bătrânul este executat pentru că a refuzat să fie furat.

La 65 de ani, Ştefan Andreescu nu are pe nimeni care să îi fie alături. În urmă cu aproximativ 20 de ani a divorţat, iar soţia a rămas cu cei doi copii în locuinţa în care aceștia au trăit. „Am lucrat ca şef de birou administrativ pentru mulţi ani la Mercur, am fost, de asemenea, diriginte de şantier. La un moment dat, am rămas fără loc de muncă, locuinţă nu aveam şi astfel, în 2006, am ajuns la Căminul de Bătrâni din Craiova ca şi caz social, fără să plătesc contribuţie lunară. Am reuşit într-un final, în 2008, să mă pensionez pe caz de boală. În perioada 2008 – 2011, taxa la cămin a fost de 80% din pensie. După care, din 2011, noul director a decis să stabilească la 60% contribuţia. În acel an am făcut contract cu instituţia prin care mă obligam să achit 60% din pensie. În momentul în care a venit alt director a decis abuziv să ne ceară contribuţie lunară de 80% din pensie. A făcut ab­stracţie de contractul pe care eu îl semnasem. Am refuzat să mai plătesc. În perioada 2013-2016, am achitat taxa doar pe cinci sau şase luni, de două ori chiar am lăsat toată pensia la cămin. Reprezentanţii instituţiei m-au dat în judecată pentru neplată, ilegal, fără să mă înştiinţeze, punându-mi poprire pe pensie pentru taxa stabilită la 80% din venituri. Îmi opresc astfel lunar 195 de lei cu titlu de debit pentru taxa stabilită de ei de 80% și nu de 60%“, a povestit Ştefan Andreescu. Bărbatul a mers atunci la un avocat, solicitându-i sprijinul, şi a dat în judecată instituţia în care locuia de peste zece ani. Tribunalul Dolj i-a dat câştig de cauză, iar decizia a rămas definitivă. „În momentul în care Tribunalul mi-a dat câştig de cauză, reprezentanţii căminului mi-au spus că trebuie să părăsesc instituţia. M-au trimis pentru o perioadă la un cămin aparţinând unei biserici, în care însă nu pot să stau foarte mult pentru că ei oferă sprijin pe o perioadă limitată. I-am deranjat pe mulţi dintre angajaţii acestui cămin pentru că am observat multe nereguli, multe abuzuri, nedreptăţi, atenţie preferenţială cu beneficiarii în funcţie de anumite interese“, a povestit bătrânul.

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova sunt internate în prezent 290 de persoane (Foto: Traian Mitrache)
La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Craiova sunt internate în prezent 290 de persoane (Foto: Traian Mitrache)

Bătrânilor li se oprește ilegal din pensie

În 2014, Ștefan Andreescu a dat căminul în judecată și a câștigat procesul definitiv în septembrie anul trecut. „Admite cererea de chemare în judecată împotriva pârâtului Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. Obligă pârâtul să rețină un procent de 60% din valoarea veniturilor personale lunare ale reclamantului Andreescu Ștefan cu titlul de contribuție lunară datorată de acest beneficiar“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj din 25 septembrie 2015. Ulterior, Ștefan Andreescu a cerut, prin avocat, căminului să respecte hotărârea instanței. Strânsă cu ușa, conducerea căminului i-a recalculat acestuia sumele pe care le avea de plătit pe baza procentului de 60%, iar în aprilie 2016 l-a informat că figurează cu o datorie de 9.400 de lei pe care trebuie să o achite în trei luni. În luna august l-a înștiințat pe bătrân că îl dă afară pentru că a dat dovadă de rea-credință, plătind doar sume modice, și pentru că nu a colaborat cu conducerea și cu personalul medico-sanitar. „Instituționalizarea dumneavoastră în căminul (…) nu este posibilă din cauza debitului foarte mare cumulat în timp. De asemenea, lipsa de colaborare atât cu conducerea instituției, cât și cu personalul medico-sanitar (…) duce la imposibilitatea de a mai fi instituționalizat“, se arată în adresa trimisă bătrânului. Așa că acesta s-a văzut nevoit să plece, iar în prezent locuiește într-o cameră dintr-un cămin al Mitropoliei Oltenia doar până la 1 octombrie. „Nu am înţeles încă de la început ce politică aplică reprezentanții acestui cămin de stat, care nu respectă hotărârea consiliului local care stabilise taxa la 60% din pensia beneficiarilor. Reprezentanţii acestui cămin au făcut o interpretare personală că pot să mărească această taxă. Ce este mai grav este că sunt foarte mulţi vârstnici internaţi în acest cămin care plătesc 80% fără să ştie că ei datorează 60%. În prezent, domnului Andreescu i se opreşte pentru neplata căminului pentru lunile în care nu a achitat taxa în intervalul 2013 – 2016 taxa la valoarea de 80% şi nu 60%, aşa cum a cerut instanţa, la care se adaugă majorări. Dorim deschiderea unui alt proces în care, pe lângă prejudiciu, să cerem şi daune morale acestei instituţii pentru abuzul făcut. În prezent, însă, încerc pe cât posibil menţinerea lui Ștefan Andreescu în actualul cămin, urmând ca ulterior, printr-o hotărâre judecătorească, să pot să îl readuc pe acest om în căminul din care a fost alungat pe nedrept“, a declarat Daniel Toma, avocatul lui Ștefan Andreescu.

Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova i-a jecmănit, timp de trei ani, pe bătrânii aflați în grija instituției
Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova i-a jecmănit, timp de trei ani, pe bătrânii aflați în grija instituției

Căminul invocă legea pe care a încălcat-o

Întrebați pe ce s-au bazat când au decis să-i oprească acestuia și altor circa 60 de pensionari 80% în loc de 60% din pensie, reprezentanții căminului au invocat mai multe articole din mai multe legi, dar care demonstrează că, de fapt, conducerea a încălcat respectivele legi. „În ceea ce priveşte contribuţia lunară am procedat conform legii. În 2013 am hotărât că putem mări taxa de la 60% la 80%. Din 2012 până în prezent, Andreescu nu a plătit nimic la cămin. Împreună cu executorul i-am făcut o poprire pe pensie, însă doar pe o treime, aşa cum spune legea. Domnul Andreescu a avut de-a lungul anilor foarte multe dosare de executare pentru neplata taxei. Primul dosar a fost în 2009, următorul în 2011, apoi în 2013 şi 2014. Beneficiarul nu a fost dat afară doar pentru neplată, ci şi pentru injuriile adresate personalului, consum de alcool, nerespectarea regulamentului de ordine interioară, nerespectarea programului mesei. Mai mult decât atât, am vrut să încheiem cu Ştefan Andreescu un nou angajament de plată pe care însă a refuzat să îl semneze. De când instanța i-a dat câștig de cauză lui Ștefan Andeescu, am hotărât ca toți pensionarii din cămin să plătească 60% din pensie“, a precizat Vali Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Craiova.
Ca bază legală, juristul instituţiei a menţionat Legea nr. 17/2000, Hotărârea de Guvern nr. 1021 din 2000 şi Hotărârea de Consiliu Local nr. 128/2013 Actele invocate spun altceva. Alineatul 2 de la articolul 6 din HG nr. 1021/2000 prevede următoarele: „Contribuţia lunară de întreţinere pentru persoanele vârstnice care au venituri este de 60% din veniturile personale lunare, fără să se depăşească costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin“. Legea nr. 17/2000 prevede faptul că suma aferentă contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice îngrijite în cămine se stabilește de către consiliile locale sau județene și că ea nu poate depăși 60% din veniturile personale lunare. Consiliul Local Craiova a aprobat în 2013 cunatumul contribuţiei lunare de întreţinere datorată de persoanele asistate în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova şi/sau de susţinătorii legali, în cuantum de 700 de lei, iar în anexa de la hotărâre consiliul a preluat prevederea din lege referitoare la procentul de maximum 60% din venituri. Deci 60%, nu 80%.

ȘTIRI VIDEO GdS

Jurnal de antreprenor. SPIACT Craiova întâmpină sincope în aprovizionarea cu piese

Firma are 103 angajați și nu a întrerupt activitatea. Probleme apar la aprovizionarea cu diverse repere necesare în producție. „La produsele complexe, ca ale noastre, dacă lipsește o piesă nu putem face produsul“, a spus administratorul SPIACT.