11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljToamnă bogată în Piaţa Centrală

Toamnă bogată în Piaţa Centrală

Se spune că toamna se numără bobocii, dar şi borcanele cu murături şi zacuscă din cămară. Gospodinele din Craiova ştiu acest lucru şi au pornit deja în căutarea legumelor necesare pentru a pregăti bunătăţile pentru iarnă. În Piaţa Centrală, oferta este bogată şi variată, dar, în timp ce producătorii se plâng că sunt nevoiţi să ţină preţurile jos, cumpărătorii le-ar dori chiar mai scăzute.

Era forfotă mare ieri- dimineaţă în Piaţa Centrală din Craiova. Încă de la primele ore ale zilei, gospodinele au plecat la cumpărături, în încercarea de a-şi umple sacoşele cu toate cele necesare pentru iarnă. Roşiile, gogoşarii, vinetele, ardeii şi castraveţii sunt legumele cele mai căutate în această perioadă. Oferta este bogată, dar preţurile sunt cam mari, în opinia unora dintre craiovence. Cu toate acestea, nu pot renunţa la preparatele făcute în casă, care au un gust special. „Vreau să cumpăr nişte castraveţi, dar sunt scumpi peste firea omenească! Faţă de Craioviţa, unde stau eu, preţurile sunt foarte mari. Vreau să mă pregătesc de iarnă, să îi pun la murat, dar sunt prea scumpi. Cel care n-are bani ce face?! Până la urmă, tot trebuie să fac conserve, să fie acolo. Dacă nu ai murături, ce mănânci la iarnă? Nu poţi mânca numai carne“, a spus Maria Tuiu Măndoiu.
Sunt însă şi gospodine care, după ce au făcut un tur al pieţelor din oraş, găsesc acceptabile preţurile din Piaţa Centrală. Ele susțin că nu ar înlocui legumele de pe tarabele producătorilor cu cele din supermarketuri. „Piaţa mi se pare bună, iar preţurile – la fel, faţă de celelalte pieţe de cartier. Eu aş vrea să cumpăr nişte gogoşari, dar văd că nu prea sunt, castraveciori, care, Slavă Domnului!, sunt din plin, şi conopidă. Pentru produsele agroalimentare, prefer să merg la piaţă, nu în supermarket“, a spus Doina Barbu, din Craiova.
Totodată, craiovenii preferă să cumpere în timpul săptămânii, susţinând că în weekend preţurile ar creşte chiar şi cu 50 de bani.
Printre cumpărătorii aflaţi astăzi (miercuri – n.r.) în Piaţa Centrală am întâlnit şi o bătrână ce îşi umpluse sacoşele cu morcovi, praz şi gogoşar. Zacusca a făcut-o şi ne-a spus şi după ce reţetă: „La zacuscă pun cinci kilograme de gogoşari, cinci de vinete, cinci de roşii şi trei de ceapă. Toate legumele le cumpăr numai din piaţă. Vin aici o dată pe lună, când iau pensia, şi cumpăr tot ce am nevoie. Anul acesta preţurile legumelor mi s-au părut acceptabile“, a explicat Elena Tomescu, din Bucovăţ.

„Dacă legumele sunt bune, şi zacusca iese bine“

Castraveţii, ardeii şi vinetele, printre cele mai căutate legume în această perioadă (Foto: Claudiu Tudor)
Castraveţii, ardeii şi vinetele, printre cele mai căutate legume în această perioadă (Foto: Claudiu Tudor)

La una dintre tarabe o bătrânică îşi aştepta clienţii cu produsele toamnei. Toate, frumos aranjate şi sortate, dar, mai ales, din grădina proprie. „Suntem producători și aşteptăm cu drag clienţii cu dovlecei, castraveţi, gogoşari şi capia. Vânzarea merge bine. Pentru noi, ca producători, preţurile sunt mici, dar trebuie să ţinem cont şi de posibilităţile cumpărătorilor. Aceştia au cam început să se îndrepte spre supermarketuri şi ne-am bucura dacă ni s-ar face loc şi nouă acolo, pentru că producem cantităţi mari şi nu avem piaţă de desfacere, iar din acest motiv suntem dezamăgiţi“, a spus Jeana Antonie, din Teasc.
La o altă masă, găsim „pe alese“ ardei şi roşii şi o vânzătoare mulţumită de numărul mare de clienţi. Pe lângă produse de calitate, femeia îşi aşteaptă cumpărătorii şi cu secretul ca zacusca să iasă bine. „Vânzarea merge foarte bine de câteva zile. Până acum a fost mai rău. A început şcoala, oamenii nu îşi luaseră pensiile, salariile, dar acum merge foarte bine. Comparativ cu munca pe care o depunem şi cu investiţia pe care o facem, preţurile sunt mici pentru noi, ca producători, dar ne descurcăm. Cel mai bine se vând gogoşarul, ardeiul capia, roşiile, vinetele, dar şi ceapa. Secretul ca zacusca să fie bună este ca legumele să fie coapte. Dacă ele sunt bune, şi zacusca iese bine“, a spus Geta Croitoru, din Răcari.
Dacă roşiile, vinetele şi ardeii se găseau din belşug pe tarabe, gogoşarii ocupau doar câteva mese din piaţă. Explicaţia a venit din partea comercianţilor, care susţin că producţiile sunt mai mici din cauza ploilor căzute în ultima perioadă.

Preţul legumelor de toamnă în Piaţa Centrală

Dacă nu aţi cumpărat încă ingredientele necesare preparatelor pentru iarnă, vă spunem noi cât costă legumele în Piaţa Centrală. Roşiile se vând cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 2 lei kilogramul, vinetele – cu 2,5 lei kilogramul, iar ardeiul gras – cu 2 lei kilogramul. Totodată, un kilogram de ceapă costă 2 lei, ardeiul capia se vinde cu preţuri cuprinse între 2 şi 3,5 lei, gogoşarul are preţuri între 3 şi 4 lei, cast raveţii costă între 1,5 și 2 lei, iar conopida – 4 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS