17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina Botanică, deschisă doar pentru plimbare și alergare

Grădina Botanică, deschisă doar pentru plimbare și alergare

Pista de alergare din Grădina Botanică (Foto: Traian Mitrache)
Pista de alergare din Grădina Botanică (Foto: Traian Mitrache)

Autoritățile locale din Bănie au inaugurat, ieri, Grădina Botanică, după ce s-au finalizat și lucrările la pista de tartan amenajată în jurul insulei japoneze. Craiovenii nu se vor mai lovi de restricțiile din ultimele săptămâni și vor putea face un tur complet al grădinii, inclusiv pe tartanul destinat celor care doresc să alerge. În schimb, în Botanică va fi interzis accesul cu animale și biciclete și nu se va putea intra pe iarbă.

Odată cu finalizarea pistei de alergare și a altor lucrări de modernizare din Grădina Botanică din Craiova, autorităție locale au decis că este momentul să inaugureze în mod oficial acest obiectiv. După un tur al grădinii, reprezentanții primăriei au ținut să-i anunțe pe craioveni că „Botanica este deschisă publicului și poate fi vizitată sută la sută, chiar dacă mai este mult de muncă aici“. „Inaugurăm Grădina Botanică, dar ea nu este pe deplin finalizată, pentru că mai sunt niște specii de plante care trebuie luate prin licitație publică și ele vor veni pe măsură ce se vor finaliza aceste licitații. Probabil prin primăvară vom avea o mare parte din aceste plante, pentru că sunt unele specii rare care nu se găsesc în Europa.

Intrarea în Grădina Botanică
Intrarea în Grădina Botanică

De asemenea, urmează să vină și plăcuțele care trebuie puse lângă plante. Am făcut deja achiziția publică, dar nu au fost încă aduse“, a spus primarul Olguța Vasilescu. „Mai sunt retușuri de făcut, care nu se fac neapărat până la sfârșitul acestui an. Poate să dureze și doi-trei ani până o să avem toată vegetația necesară unei adevărate grădini botanice. Este posibil ca anumite specii de plante să nu se prindă de la început, să fie nevoie să fie replantate etc. Mai este de lucru la podețe, trebuie montate un fel de bare care să prezinte siguranță pentru copii și care probabil vor arăta la fel ca în Parcul «Romanescu»“, a adăugat edilul. Potrivit acestuia, și lacul a fost decolmatat, dar va dura un an până când apa se va limpezi.
Craiovenii care vin să se plimbe în Grădina Botanică nu se vor mai lovi de restricțiile din ultimele săptămâni și vor putea face un tur complet, inclusiv pe tartanul destinat celor care doresc să alerge.

Foişorul japonez, amenajat pe o insulă
Foişorul japonez, amenajat pe o insulă

Pista de alergare, amenajată în jurul insulei japoneze, este gata să-i primească pe cei care vor să facă mișcare, „fără a-i deranja pe cei care vin în Botanică se admire plantele sau să se plimbe cu copiii“. Asta nu înseamnă însă că pe tartan nu vor avea acces și craiovenii veniți doar să se plimbe sau care vor să ajungă pe insula japoneză, autoritățile locale susținând că „pista este rezistentă, chiar și la tocuri, însă nu vor avea acces aici cei care vin cu rolele“.

Animalele, bicicletele și călcatul pe iarbă – interzise

Călcatul pe iarbă este interzis
Călcatul pe iarbă este interzis

În ceea ce privește interdicțiile în Grădina Botanică, acestea vor fi mai multe. Municipalitatea a anunțat că aici nu va mai fi voie cu animale și cu biciclete și va fi interzis și accesul pe gazonul plantat peste tot de angajații RAADPFL, regia din cadrul primăriei care are în administrare grădina. „Vestea proastă pentru craioveni este că în Grădina Botanică nu se va putea intra pe iarbă, să se joace copiii sau să stea cu păturile și să citească. Nici cu câinii nu este voie și nu va fi voie nici cu biciclete. Este totuși o Grădină Botanică și trebuie respectat specificul ei“, a precizat Olguța Vasilescu. „În schimb, în Parcul «Romanescu», unde va trebui să facem curând recepția și în această toamnă să ne apucăm de replantări, de pus gazon, de pus flori, în mod sigur li se va permite craiovenilor să calce pe iarbă“, a adăugat primarul Craiovei.

Botanica este deschisă publicului și poate fi vizitată
Botanica este deschisă publicului și poate fi vizitată

La acest punct au existat discuții, pentru că primarul a fost întrebat de un craiovean în baza cărei legi nu ai dreptul să calci pe iarba din Grădina Botanică. „Există o hotărâre de consiliu local în acest sens și ea trebuie respectată“, a răspuns edilul. Acesta face referire la HCL nr. 319 din 2009 pentru aprobarea „Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii“. La articolul 40, litera a, din respectivul regulament se menționează că „deteriorarea spaţiilor verzi şi a materialului dendrofloricol existent prin rupere, tăiere, călcare sau prin alte mijloace constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 500 la 1.000 de lei“. Dacă ar fi să ne luăm după acest articol, ar însemna că nu este voie să intri nici pe iarba din Parcul „Romanescu“, însă aici primăria le dă acces liber craiovenilor.
Primarul Lia Olguța Vasilescu a mai menționat că lucrările din Grădina Botanică s-au făcut în proporție de 90% cu angajații RAADPFL, inclusiv foișorul japonez, și că aceștia lucrează mai bine decât firmele care au contracte cu municipalitatea. Chiar și gardul din fața grădinii a fost făcut tot de RAADPFL, după modelul celui de la Muzeul de Artă, pentru restul de gard negăsindu-se fonduri în acest an.

Unul dintre podurile din Grădina Botanică
Unul dintre podurile din Grădina Botanică

În plan ar mai fi amenajarea unui loc de joacă, însă primăria spune că se caută încă soluții privind adresabilitatea lui, pentru copiii de până la zece ani sau și pentru cei mai mari (cu amenajarea unui teren de fotbal și baschet).
La evenimentul de ieri a participat și Cezar Spânu, rectorul Universității din Craiova, instituție care deține Grădina Botanică. „Protocolul de cedare a Grădinii Botanice a fost un lucru bun, dar vreau să subliniez că ea a rămas tot Grădină Botanică Universitară, se va numi tot «Alexandru Buia», iar Universitatea din Craiova rămâne în această grădină prin serele pe care le are, iar studenții fac practică aici. Va trebui să refacem noi serele și sper să reușim în viitorul apropiat“, a afirmat Cezar Spânu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS