8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Sieranevada“ - Proiecţie de gală: Drumul spre Oscar trece prin Craiova

„Sieranevada“ – Proiecţie de gală: Drumul spre Oscar trece prin Craiova

Unul dintre cele mai așteptate filme româneşti ale anului, „Sieranevada“, a avut, la sfârşitul săptămânii trecute, proiecţia de gală la Craiova, în prezenţa câtorva dintre actori. Este cel de-al patrulea film regizat de Cristi Puiu, cel care este considerat deschizătorul de drum în noul val al cinematografiei româneşti, odată cu pelicula din 2001 „Marfa şi banii“. Acţiunea din film se petrece la un parastas de 40 de zile. Momentul adună într-un apartament o familie, prilej pentru regizor să facă o adevărată radiografie a societăţii de azi şi a relaţiilor care se construiesc între personaje. Filmul a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes şi a fost considerat de mulţi critici ca pelicula care ar fi meritat Palme D`Or. Mai mult, „Sieranevada“ este actuala propunere a României pentru premiile Oscar.
Dincolo de controversele pe care Cristi Puiu le aduce în spaţiul public prin filmele sale, care oferă spectatorului o oglindă în care uneori poate acesta nu are răgazul sau disponibilitatea să privească, regizorul este una dintre cele mai puternice personalităţi ale filmului romnânesc contemporan. Au mărturisit-o actorii prezenţi la proiecţia de gală de la Craiova. Valer Delakeza declara: „Este o reuşită să ajungi la Cristi Puiu, dar nu e deloc comod să lucrezi cu un regizor ca el. Pentru mine, care sunt un actor comod, nu prea respect litera textului şi mai adaug de la mine cuvinte, care sunt mai aproape de sufletul meu, a fost chinuitor. Asta pentru că el m-a pus să respect punctul, şi litera, şi cuvântul scris în scenariu, deşi eu poate găsisem unul pe care îl credeam mai bun. Dar Cristi Puiu este un profesionist şi a ştiut să îmbine totul aşa cum trebuie. A făcut un film şi trist, şi comic în acelaşi timp, aşa cum este viaţa“. La rândul ei, Judith State, a cărei profesie este dansatoare şi coregrafă, a vorbit despre şansa ca prima ei experienţă în film să fie legată de Cristi Puiu. „A fost o experienţă care nu egalează nimic din tot ce am trăit până acum. Nu sunt actriţă de meserie şi nu am mai lucrat cu nici un alt regizor, dar dintre toţi oamenii pe care i-am întâlnit, nu am mai întâlnit la nimeni nevoia asta organică de a căuta şi de a reda adevărul“. Simona Ghiţă a mărturisit, la rândul ei: „Eu am mai lucrat la «Aurora», în echipa de filmare, şi am făcut şi castingul la acelaşi film. Aici, în «Sieranevada», am avut bucuria să şi joc. Experienţa asta de a te pune în situaţie şi de a juca a fost ceva de care acum înţeleg că aveam nevoie. Mi-a redat ceva din mine de care nu ştiam că sunt capabilă“.
Proiecţia nu a fost lipsită de peripeţii. Programată la cinematograful Patria, ea a avut loc la cinematograful Modern din cauza unor probleme tehnice. Momentul a fost comentat cu umor de Valer Delakeza: „Dacă ar fi ştiut Cristi Puiu ce ni s-a întâmplat în seara asta la Craiova ar fi băgat, cu siguranţă, momentul în film. Să ne ducem să facem prezentarea filmului la cinematograful Patria, să nu pornească aparatul şi să ne mutăm cu spectatori cu tot la cinematograful Modern, aşa ceva numai în filmele lui Cristi Puiu se poate întâmpla“.
„Sieranevada“ deschide seria premierelor de toamnă ale cinematografiei româneşti, care se anunţă una destul de bogată.

Propunerea româniei la premiile oscar

„Sieranevada“ este o producţie Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo (BIH), Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters and Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films. Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Cristi Puiu are imaginea semnată de Barbu Bălășoiu. Jean Paul Bernard, Filip Mureșan și Christophe Vintrignier au realizat sunetul, Maria Pitea s-a ocupat de costume, în timp ce Mojca Gorogranc Petrushevska a realizat machiajul. Letiția Ștefănescu și Ciprian Cimpoi au semnat montajul, iar Cristina Barbu scenografia, Anca Puiu fiind producător.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS