10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe face cadastru gratuit pentru terenurile agricole

Se face cadastru gratuit pentru terenurile agricole

 

După ce s-au făcut demersuri pentru realizarea cadastrului la terenurile extravilane, în mai multe comune s-au descoperit tot felul de probleme care încetinesc acest proces: același teren este pe mai multe titluri de proprietate, suprafețe care sunt mai mici în realitate decât în acte, terenuri pe care oamenii îl muncesc de ani buni, dar nu au titluri de proprietate și acum suprafețele riscă să fie date altei localități.

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj a încheiat contracte de finanțare cu 94 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județ pentru realizarea lucrărilor de cadastru general în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 (PNCCF). Deținătorii de terenuri nu plătesc nici un ban. Finanțarea lucrărilor se face din fonduri europene și bugetare. Fiecare localitate care încheie contract cu OCPI Dolj primește, anul acesta, fonduri de maximum 30.000 de euro, pentru a deconta lucrări cadastrale. Pe fiecare parcelă (numită imobil, conform legii), costul cu cadastrarea este fix de 60 de lei, sumă care se decontează firmei care realizează aceste servicii cadastrale. Cetățenii nu plătesc nici un leu, ci doar pun la dispoziția autorităților locale documentele care atestă proprietatea asupra pământului. Până în 2023 trebuie să existe cadastru la întreaga suprafață a județului și chiar a țării.
Lucrările de cadastrare vor primi finanțare prin intermediul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin bugetul OCPI Dolj, în baza OUG nr. 35/2016 care facilitează înscrierea cu prioritate a terenurilor agricole în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară, se arată într-un comunicat al OCPI Dolj transmis GdS. Programul se întinde pe mai mulți ani.
Cele mai multe primării au ales să introducă în programul de cadastru parcele care erau comasate și care erau fără litigii. „Am ales două tarlale fără probleme, într-un singur sector, pentru că e timpul foarte scurt și să putem să ne încadrăm. Ne-am consultat cu firma de topografie cu care lucrăm în alegerea terenurilor care vor fi cadastrate. Ne ajută foarte mult să aibă terenul cadastru“, a spus Marian Firănescu, primarul din Amărăștii de Jos.

Au apărut probleme

Numai că primăriile au foarte puțin timp la dispoziție să facă licitațiile pentru a stabili firma de cadastrare care se ocupă de localitatea respectivă, din cauză că toate decontările trebuie făcute până pe 23 decembrie. În caz contrar, primăriile pierd banii alocați pe anul acesta. „Au fost probleme în găsirea firmelor de cadastru. Primarii au reclamat că este timpul foarte scurt și că sunt puține firme de specialitate cu care pot să încheie contracte așa de repede. În cele din urmă, unii au organizat deja licitațiile și au reușit să încheie contractele, alții sunt încă în acele proceduri“, a precizat subprefectul de Dolj, Simona Moise.

Tarlalele erau mai mici în realitate decât în acte

Alte localități nu au avut de ales și au fost nevoite să cadastreze și terenuri cu probleme. Comuna Goicea este prinsă în prima etapă a PNCCF, alături de alte trei comune, astfel că va beneficia de cadastru generalizat gratuit (extravilan și intravilan), a spus primarul localității, Dumitru Marcu. Numai că atunci când s-au apucat să facă măsurătorile cadastrale s-a constatat că existau diferențe între suprafețele deținute de oameni în acte și cele găsite pe teren. „Au mai fost suprapuneri de terenuri. Unele tarlale sunt supradimensionate, în sensul că suprafața din titlurile de proprietate depășește suprafața fizică a tarlalei. Așa s-a făcut la vremea respectivă și necazul este că, în unele zone, nu am putut decât să diminuăm suprafața propriu-zisă. Deci în acte omul are un hectar, să zicem, și primește 97 de ari. Se diminuează suprafața la toți care sunt în acea parcelă. În alte zone am putut redimensiona conturul tarlalei, pentru că mai era alături un teren din rezerva primăriei, care nu era atribuit proprietarilor“, a spus primarul din Goicea. În cazul suprapunerilor, primarul susține că se va face cadastru pentru cel care a avut primul titlul de proprietate, iar cel de-al doilea primește teren în altă parte. La nivelul comunei mai sunt 16 cetățeni care au sentințe judecătorești în favoarea lor și pe care primăria trebuie să îi împroprietărească, plus nouă persoane care ceruseră despăgubiri, dar li se va da teren efectiv. Se pare că după efectuarea măsurătorilor pe Legea nr. 165 au mai apărut suprafețe în comună de care nu se știa anterior.
Cu toate problemele descoperite, cadastrarea a avansat în Goicea. „Mai avem câteva tarlale de parcelat, iar de la 1 octombrie o să se afișeze situația preliminară, adică situația cum s-a găsit terenul, fizic, și oamenii au dreptul timp de 30 de zile să conteste situația, dacă sunt nemulțumiți“, a mai precizat primarul. După ce trece perioada de contestații, se aprobă situația preliminară de către OCPI Dolj, după care se scriu cărțile cadastrale.
Cadastru generalizat (in­­­­­tra­vilan și extravilan) se face în doar patru comune din Dolj: Goicea, Brădești, Pielești și Coțofeni.

Persoanele fără titluri de proprietate riscă să rămână fără teren

Terenurile care vor fi parcelate și cadastrate anul acesta sunt selectate la nivel local. Probleme sunt și în comuna Sopot. „Pentru cadastrare selectăm tarlalele și parcelele unde există cetățeni care au hotărâri judecătorești și trebuie să fie puși în posesie. Am mai ales tarlalele cu probleme, unde există suprapuneri. Avem tarlale unde nu s-au emis titlurile de proprietate încă, deși oamenii își muncesc suprafețele de teren. Dar noi avem încă o problemă mult mai mare. Din cauza schimbărilor legilor funciare, persoanele care au primit terenuri de la IAS-uri sau de la ADS-uri și nu au încă titluri de proprietate emise pe acele suprafețe li se ia suprafața de teren și se dă la alte localități“, a spus primarul din Sopot, Cătălin Trăistaru. Acesta a menționat că sunt foarte mulți deținători de terenuri din comună care ar fi afectați de o astfel de măsură și că primăria nu le-a putut emite titlurile de proprietate din cauză că nu au avut un plan parcelar la dispoziție pentru că nu exista cadastru. Acum se încearcă să se facă pentru suprafețele respective cadastru, dar comuna Sopot a fost anunțată de comisia județeană de fond funciar din cadrul Prefecturii Dolj că cele 260 de hectare de teren pe care nu s-au emis deja titluri vor fi luate înapoi de ADS și date comunei vecine Brabova. „Noi vom rămâne cu un deficit de teren de 260 de hectare. Nu mi se pare normal să se ia aceste terenuri de către alte comune, din moment ce oamenii din Sopot își muncesc acele pământuri de ani buni și plătesc impozite la primărie an de an“, a spus primarul din Sopot. Subprefectul de Dolj, Simona Moise, confirmă situația de la Sopot: „Încă nu s-a pus problema de intrat în ședința de fond funciar, ci decât ca interpelare. Să vedem cum rezolvăm situația aceasta, pentru că dumnealor nu au eliberat titlurile de proprietate, ADS-ul își va retrage terenurile. Până pe 30 septembrie, când va fi interpelată în comisia de fond funciar doamna de la OCPI, vom vedea ce vom face. Într-adevăr, acolo există o problemă“.

Fără cadastru nu se vor mai putea accesa subvențiile agricole

Cadastrarea terenurilor ajută foarte mult localitățile. Pe deținătorii de terenuri îi sprijină pentru că ei vor putea să facă mai ușor actele succesorale pentru moștenirile pe care le au. De asemenea, în cazul în care nu se aplică OUG nr. 35/2016, iar UAT-urile nu își cadastrează terenurile, atunci riscurile sunt foarte mari pe viitor pentru toți cei care lucrează pământurile. Din 2018 încolo nu se vor mai plăti subvenții prin intermediul APIA celor care nu au cadastru.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS