12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul de corupție de la CAS Olt a ajuns la Craiova

Dosarul de corupție de la CAS Olt a ajuns la Craiova

Procurorii DNA din Craiova au reținut că, în schimbul unor lucrări gata scrise, Ortanța Ciobanu a primit bani de la opt elevi ai Școlii Postliceale Sanitare Slatina
Procurorii DNA din Craiova au reținut că, în schimbul unor lucrări gata scrise, Ortanța Ciobanu a primit bani de la opt elevi ai Școlii Postliceale Sanitare Slatina

Curtea de Apel Craiova a înregistrat, la sfârșitul săptămânii trecute, apelul formulat de Ortanța Ciobanu, fost director executiv adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt. Ortanța Ciobanu a fost acuzată de procurorii DNA din Craiova de comiterea a opt infracțiuni de luare de mită și șase de fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar în ianuarie, anul acesta, au trimis-o în judecată pe inculpată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – iunie 2012, „inculpata Ciobanu Ortanța, în calitate de medic-profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, deținând și funcția de director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, a pretins și primit suma totală de 2.300 lei de la opt elevi înscriși la examenul pentru obținerea Certificatului de Competențe Profesionale Nivel III avansat, specializarea Asistent Medical Generalist – sesiunea august 2012, desfășurat în cadrul unității de învățământ. Concret, inculpata, având și calitatea de îndrumător de proiect, le-a predat persoanelor respective lucrări deja finalizate și a completat necorespunzător fișele de evaluare a proiectelor (părțile I-III)“.
Anchetatorii au mai reținut că, ulterior, în încercarea de a justifica cumva sumele de bani primite drept mită, aceeași Ortanța Ciobanu a falsificat șase facturi. Mai mult decât atât, documentele falsificate au fost depuse la dosar, cu ocazia audierilor, de către procurori. „În contextul derulării urmăririi penale în cadrul acestui dosar penal, aflat la momentul respectiv pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt (declinat ulterior la DNA), intenționând să prezinte o justificare licită sumelor de bani necuvenite pretinse și primite de la elevi în schimbul predării de proiecte deja finalizate, inculpata Ciobanu Ortanța a falsificat șase facturi și chitanțele aferente, în care a atestat, în mod nereal, faptul că ar fi primit sumele de câte 300 lei de la trei eleve pentru acordarea de consultanță în cadrul Cabinetului individual de psihologie «Ciobanu Ortanța». La data de 25 aprilie 2013, înscrisurile respective au fost prezentate organelor judiciare cu ocazia audierii sale în calitate de învinuit în dosarul respectiv“, au mai precizat anchetatorii.
În iulie, inculpata a fost condamnată de Tribunalul Olt la doi ani închisoare cu suspendare pentru faptele comise. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de 2.300 de lei, „reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită în formă continuată“, după cum se arată în hotărârea Tribunalului Olt. Ortanța Ciobanu a formulat apel împotriva hotărârii judecătorilor olteni, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova la sfârșitul săptămânii trecute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS