13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFaci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT

Faci contract cu Salubritatea sau plătești gunoiul la DIT

Craiovenii care nu au până prezent contract cu operatorul local pentru ridicarea gunoiului, SC Salubritate Craiova SRL, vor plăti taxa de salubrizare la Direcția de Taxe și Impozite (DIT). Măsura este impusă printr-o hotărâre de consiliu. Ei mai au și varianta încheierii unui contract cu serviciul de salubritate, unde vor plăti lunar un abonament.

Craiovenii care nu au contract cu operatorul local pentru ridicarea gunoiului, SC Salubritate Craiova SRL, sunt obligați, începând din acest an, prin HCL nr. 424/2015 să plătească o taxă pentru deșeurile pe care le generează în propria gospodărie prin Direcția de Impozite și Taxe, lucru valabil și pentru agenții economici. Aceștia vor plăti ridicarea gunoiului menajer odată cu taxele și impozitele pe care le datorează către bugetul local pentru bunurile imobile și mobile pe care le dețin, numai că pe înștiințările de plată emise de Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din Craiova pentru anul 2016, emise către populație până la această dată, nu a fost trecută și taxa pentru gunoi.
Pentru acest lucru, craiovenii care nu au contract cu SC Salubritate aveau obligația ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii să depună o declarație de impunere pentru taxa specială de salubrizare. În această declarație se trece adresa și numărul de persoane care locuiesc la respectiva locație. Taxa de salubrizare este de șapte lei pe lună pentru fiecare persoană, iar pentru agenții economici taxa este de 77 de lei pe metru cub/lună. Declarația este tip standard și se depune la DIT.
În caz contrar, DIT va stabili din oficiu această taxă pe baza oricăror date şi informaţii obţinute de la Direcția de Evidență a Persoanei, în cazul proprietarilor, persoane fizice, sau Registrul Comerțului, în cazul persoanelor juridice. Regulamentul privind aplicarea taxei speciale de salubrizare spune că, pentru anul 2016, taxa specială de salubrizare se datorează lunar și se achită până la data de 25 a lunii următoare. Pentru a vedea cum a fost pus în practică acest regulament în Craiova, le-am solicitat reprezentanților DIT să ne spună cum au procedat în acest sens. Răspunsul venit din partea directorului Elena Bonescu este unul fără nici o noimă: „A fost aprobată Hotărârea Consiliului Local nr. 424/2015, privind instituirea taxei speciale de salubrizare“.

Ori la Impozite, ori la Salubritate

Craiovenii persoane fizice sau juridice au, conform acestui regulament, și posibilitatea de a încheia contract cu SC Salubritate Craiova SRL. În acest fel nu vor mai plăti taxa de salubrizare către DIT. „În perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, s-a desfășurat o amplă acțiune de verificare în vederea depistării persoanelor fizice și juridice fără contract cu SC Salubritate Craiova SRL. Potrivit regulamentului de aplicare a taxei speciale de salubrizare, lucrătorii Serviciului Corp Control s-au deplasat în teren, pe fiecare stradă din Craiova, și au identificat, în baza listelor cu abonați primite, persoanele fizice beneficiare ale activității de colectare și transport a deșeurilor, transmițând utilizatorilor fără contracte 1.528 de invitații pentru încheierea contractelor și 454 de somații. În urma acestor verificări, SC Salubritate Craiova SRL a încheiat 1.113 contracte de salubrizare cu persoane fizice. Concomitent, în vederea aplicării prevederilor regulamentului sus-menționat, SC Salubritate Craiova SRL a transmis lunar Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova baza de date conținând abonații persoane fizice, astfel încât această instituție să identifice, cu sprijinul Direcției de Evidență a Persoanelor, utilizatorii fără contract. În plus, periodic, SC Salubritate Craiova SRL a transmis Direcției de Impozite și Taxe tabele conținând adresele imobilelor care, deși au fost somate sau invitate să încheie contracte, nu s-au conformat. Precizăm faptul că, potrivit art. 17 alin. (3) din regulamentul de aplicare a taxei speciale de salubrizare, utilizatorii care sunt impuși de către Direcția de Impozite și Taxe și încheie, ulterior, contracte cu SC Salubritate Craiova SRL nu mai datorează taxa specială de salubrizare începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care s-a încheiat contractul.
Menționăm, de asemenea, faptul că, potrivit procedurii stabilite, Direcția de Impozite și Taxe trebuie să transmită către SC Salubritate Craiova SRL lista persoanelor fizice impuse urmând ca, ulterior, societatea noastră să le trimită acestora notificări prin care le aduce la cunoștință ziua de ridicare a deșeurilor, precum și faptul că trebuie să vină la sediul societății noastre pentru a primi, prin contract de comodat, un recipient“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS