Cum scapi de executare silită când ai datorii

Autori


Atunci când nu vă mai puteți achita în termen datoriile, iar creditorii năvălesc pe dumneavoastră fără să vă dea răgaz să vă repuneți „pe picioare“ din punct de vedere financiar puteți lupta cu câteva metode legale prin care veți putea opri executările silite, în cazul în care acestea sunt abuzive. Dacă datoria v-a fost cesionată unei firme de recuperare de creanțe, atunci trebuie să primiți neapărat de la bancă sau de la „recuperatori“ o copie a contractului încheiat între ei (creditor și firma de recuperare). Alte detalii aflați din articol. 

Multe persoane intră în rândul datornicilor din diverse motive, iar odată ajunși în acele situații și fără să fie foarte bine informați despre legislația în vigoare riscă să piardă totul doar pentru că nu știu legea, nu își cunosc drepturile sau nu cunosc căile de apărare în favoarea lor.

Dacă aveți datorii către o bancă, o firmă de leasing sau chiar și către un operator de telefonie mobilă, atunci trebuie să știți că aceştia pot începe executarea silită dacă nu vă achitați ratele sau facturile la timp, executare care poate fi poprirea veniturilor salariale sau chiar executarea imobilului ipotecat sau nu. Pornim de la presupunerea că acele datorii sunt cauzate de o situație temporară, cum ar fi pierderea locului de muncă de către un membru al familiei, incapacitate temporară de muncă din cauza unui accident sau chiar din cauză că a crescut cursul unei valute peste puterile unei persoane de a achita acea datorie în termen. De asemenea, pornim de la premisa că orice datorie trebuie achitată de către debitori, dar când măsurile de executare silită apar ca un tăvălug, în interval scurt de timp, atunci aveți anumite pârghii de apărare. Iată cum vă puteți proteja legal atunci când creditorul încearcă o executare silită abuzivă. „Teoretic, creditorul poate să înceapă formalitatea de executare silită imediat ce s-a depășit termenul de plată cu câteva zile. De regulă, băncile încep executările silite imobiliare atunci când reziliază contractul de credit, declanșează scadența anticipată a întregului credit și trec la aceste proceduri de executare, care este una importantă și cu consecințe deosebite în ceea ce-l privește pe proprietar“, a precizat avocatul Lavinia Toma-Tumbăr, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Avocatul a precizat că, dacă în contractul de credit există o clauză care prevede că în caz de neplată a unui anumit număr de rate lunare la scadență, atunci creditul devine scadent anticipat. În cazul în care nu este specificată acea clauză în contractul de credit, banca nu poate să ceară anticipat toți banii cu care a împrumutat debitorul atunci când acesta nu și-a achitat una sau mai multe rate la termen.

Puține persoane știu cum să procedeze atunci când nu mai pot să își achite una-două rate și se văd „încolțite“ de către bănci. Pentru a evita să ajungă în situația executării silite, persoana împrumutată poate să încerce o renegociere a creditului cu banca, în funcție de veniturile sale. Dacă sunt clauze abuzive în contractul de credit, cum ar fi obligația la plată a unui comision de risc sau condiționarea debitorului de o plată către un terț care poate fi firma de leasing, operatorul de telefonie, furnizorul de electricitate și altele, atunci consumatorul debitor (persoana fizică) poate să formuleze o contestație la executare, la judecătoria competentă, iar în cadrul acelei contestații să ceară desființarea acelei clauze din contract, precum și nulitatea tuturor formelor de executare silită care au fost îndreptate împotriva omului.

Banca poate executa casa chiar dacă creditul nu e garantat cu ipotecă

Lavinia Toma-Tumbăr a precizat că și în cazul în care o persoană fizică are un credit de nevoi personale negarantat cu ipotecă, banca poate cere executarea silită a imobilului. Totuși, banca nu poate executa o locuință pentru un credit de valoare foarte mică, în comparație cu valoarea casei sau apartamentului. „Se investește contractul de credit cu formulă executorie și se începe executarea silită, care poate să fie, concomitent, în toate formele. Executarea silită poate fi în forme multiple: poprire asupra salariilor, executarea silită mobiliară și imobiliară. (…) Te poți apăra pe calea contestației la executare invocând faptul că acea creanță care este solicitată de executorul judecătoresc nu mai are un cuantum cert, pentru că până la momentul începerii executării silite au fost achitate rate și te mai poți apăra – practica ne-a arătat că este o modalitate de apărare bună – prin a arăta disproporționalitatea între valoarea creanței scadente și neachitate și valoarea bunului imobil. În condițiile în care există o disproporționalitate foarte mare atunci există posibilitatea ca instanța să admită contestația la executare“, a spus avocata Lavinia Toma-Tumbăr la emisiunea „Economia Sudului“. Datornicii care au ajuns să se înceapă o formă de executare silită asupra lor trebuie să știe că admiterea unei contestații la executare nu stopează efectiv executarea silită, ci trebuie făcută o acțiune distinctă în acest sens.

Un element important este bine să fie cunoscut: creditorul, fie că e bancă, firmă de leasing sau orice altă firmă, nu vă poate executa casa pentru o sumă mai mică de 10.000 de lei pe care o datorați acelui creditor.


Cum combateți abuzurile recuperatorilor de credite

Sunt destul de multe cazurile în care în 60-90 de zile de la data la care nu v-ați mai plătit o rată sau o factură banca sau firma de leasing a cesionat creanța unei firme de recuperare a creanțelor. Trebuie să fiți înștiințat, neapărat, și trebuie să primiți o copie a contractului de cesiune încheiat între creditor și recuperatorul de creanțe. „Eu, debitorul, trebuie să fiu notificat fie de cesionar, fie de cedent și, obligatoriu, trebuie să mi se pună la dispoziție actul prin care s-a făcut transferul de creanță“, a precizat Lavinia Toma-Tumbăr, adăugând că este o prevedere clară în Codul Civil, în acest sens.

Uneori, recuperatorii „au o politică agresivă de recuperare a creanțelor“, care de multe ori ajunge la intimidare, la presiune psihologică și la amenințări, a precizat avocata. În cazul în care „recuperatorul“ face abuzuri, cum ar fi să vă sune insistent de multe ori într-un interval scurt de timp; să vă bată la ușă de multe ori într-o lună, să vă amenințe că dacă nu plătiți într-un anumit interval vă ia casa sau vă face dosar penal, atunci este considerat un abuz al respectivei firme. Iată cum vă puteți apăra. Persoanele fizice debitoare care sunt agasate de „recuperatorii“ de credite se pot adresa Protecției Consumatorilor sau chiar pot face plângere la Parchet sau la Poliție, atunci când sunt amenințați de către recuperatori în diverse forme. Atunci când sunteți agasați cu apeluri telefonice este bine să aveți dovada acelor convorbiri, îi îndrumă avocata pe debitori, respectiv să faceți dovada probei cu martori, în cazul în care aveți „vizite“ din partea „recuperatorilor“.

Dacă firma nu face poprire pe salariul debitorului îi poate plăti tot creditul

Potrivit legii, se poate pune poprire asupra veniturilor din salariu ale unei persoane de maximum o treime din salariu. În cazul în care sunt mai multe popriri pe același salariu, atunci i se poate reține unei persoane maximum jumătate din salariu, iar acea jumătate se împarte între creditorii (executorii) care au cerut poprirea veniturilor din salariu. În cazul în care firma la care lucrează salariatul debitor nu comunică executorului că a luat act de poprire și nu instituie poprire asupra veniturilor din salariu, atunci trebuie să îi plătească întregul credit restant al salariatului său, a mai precizat avocata. De aceea, firmele care primesc solicitări de popriri pe salariile angajaților de la diverși executori judecătorești (aceștia acționând în numele unor bănci, firme de leasing etc.) trebuie să răspundă în 15 zile de la notificare dacă acea persoană mai este angajata societății, ce salariu are și pe ce sumă se face poprirea.

Emisiunea integrală poate fi urmărită pe internet, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro, fie pe cel al televiziunii, www. alege.tv.Comenteaza acum

Alte stiri

11 martie 2019

Dieta pentru bila leneșă: 6 alimente cu efect benefic

Principala funcție a vezicii biliare este prelucrarea grăsimilor. Află ce alimente poți consuma pentru a trata cu succes bila leneșă, în timp ce ai o digestie optimă, potrivit eva-rom. În momentul în care vezica biliară nu își îndeplinește rolul ...

Sumarul ediției de miercuri, 31 august 2016

Actualitate

» Guvernul a aprobat peste 227 milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare
» România se va afilia sistemului ONU de evaluare și coordonare în caz de dezastre
» Brokeri reţinuţi pentru manipularea pieţei de capital
» India: A crescut numărul cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue
» Preşedintele Nicolae Timofti: Limba română este limba oficială a Republicii Moldova
» 11 decembrie, ziua alegerilor parlamentare
» Stare de urgenţă în Bulgaria, din cauza unui incendiu de vegetaţie
» Alertă cu bombă pe aeroportul din Frankfurt
» OUG privind deținuții-scriitori intră în vigoare astăzi
» Plafonul pentru “Prima Casă”, suplimentat în septembrie
» Trei cetăţeni sârbi, arestaţi pentru că urmau să transporte 64 de imigranţi spre vestul Europei

Publireportaj

» Oferta educaţională la Şcolile Postliceale Sanitare “Queen Elizabeth” Craiova şi Filiaşi

Dolj

» A doua intrare a Grădinii Botanice va fi amenajată în toamnă
» Începe reabilitarea Policlinicii Spitalului Orăşenesc Segarcea distrusă în incendiu
» Filieşenii restanţieri rămân fără apă
» Pe 3 septembrie are loc a șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public
» Scăpați-ne de gunoiul din canal!
» Amenzile se transformă și nu prea în muncă în folosul comunității
» Analize gratuite, după zece ani, la Spitalul Județean Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Cum a secat după două luni un lac amenajat cu fonduri UE
» Amortizoarele de la pasaj, montate greșit
» Scriitorul Dinel mai stă nițel în pușcărie
» Canal transformat în groapă de gunoi
» Analize decontate de CAS in laboratorul SJU Craiova
» Naveta elevilor, decontată integral?
» Începe reabilitarea Spitalului din Segarcea
» Dolj: Trei mașini implicate într-o tamponare pe DN 65
» Dolj: Urmărit naţional și internațional depistat în Punctul de trecere a frontierei
» Craiova: Pe 3 septembrie începe a șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public
» Circulaţie întreruptă temporar pe podul Calafat – Vidin
» Vanilla Skype, primul spectacol de teatru cu casting pentru spectatori, se joacă în Craiova
» Doljeni cercetați pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și contrabandă

Gorj

» CJ Gorj a alocat fonduri pentru copiii cu cerinţe speciale
» Ministrul energiei cere verificări la CEO
» A murit în accident, după ce s-a întors acasă să îşi ia biletul de avion
» Sculptorii de la Simpozionul „Constantin Brâncuşi“ primesc 3.000 de euro
» Telegondolă şi pârtii extinse la Rânca?
» Gorj: Bărbatul din Petroşani care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii, recompensat de autoritățile din Târgu Jiu
» Gorj: Dosar penal pentru o tânără care a furat parfumuri din supermarket
» Gorj: Muncitor prins sub un mal de pământ în Bălăneşti

Olt

» Olt: Bărbat inconștient, salvat de pompieri

Mehedinţi

» Mehedinţi: Razii pe şoselele din judeţ
» Mehedinţi: Şi-a pierdut viaţa în casa cuprinsă de flăcări

Sport

» „GP“ Craiova, perdantă cu CSS Slatina
» Neputincioşi cu Dinamo
» US Open: Trei meciuri de dublu pentru jucătorii din România

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema Craiova în perioada 2 – 8 septembrie

Top